Camera Deputaților nu a avut cvorumul necesar, marți, pentru a vota vacantarea mandatului deputatului PSD (fost PMP) Octavian Goga, condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare. Au fost prezenți 157 deputați, iar pentru a fi întrunit cvorumul trebuiau să fie 165. Ședința a fost suspendată. Goga urma să fie înlocuit de un membru PMP, Alexandru Teacă, care trebuia să depună jurământul. O astfel de mișcare ar fi însemnat un vot în plus pentru moțiunea de cenzură inițiată de liberali.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, prin înlocuirea lui Goga, liberalii ar putea câștiga un nou vot pentru moțiunea de cenzură care se va dezbate joi. Pentru demiterea Cabinetului Dăncilă este nevoie de cel puțin 233 de voturi, iar PNL anunțase luni că mizează pe 244 de voturi, la care este posibil să se adauge încă 3 voturi de la parlamentari transferați de la PSD la Pro România.

PMP a anunțat că va vota la vedere în favoarea moțiunii de cenzură inițiate de PNL.

Camera Deputaților a supus la vot, marți, decizia vacantării mandatului lui Goga, fiind 152 de voturi „pentru”, unul contra și o abținere. Numărul total al deputaților prezenți la plen a fost de 157, insuficient pentru a asigura cvorumul de validare a deciziei.

Astfel, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a anunțat că ședința este suspendată.

"În urma negocierii liderilor am convenit următorul program: astăzi, după votul final, în care va fi practic invalidat mandatul de deputat al lui Octavian Goga, vor urma paşii în sensul de a se convoca comisia de validare. Se va întruni Biroul permanent, iar la 14,30 plenul va participa la depunerea jurământului noului deputat - Alexandru Teacă", anunţa liderul grupului PMP, Marius Paşcan, citat de Agerpres.

Iniţial, Marius Paşcan solicitase convocarea unei şedinţe de plen pentru joi dimineaţa, la ora 9,00, în cadrul căreia să fie validat mandatul de deputat al lui Alexandru Teacă, cel care îi urmează lui Goga pe lista deputaţilor PMP, însă liderul grupului social democrat, Alfred Simonis, a respins această propunere.

"Nu se poate stabili ordinea de zi cu privire la validarea unui mandat de deputat pentru joi, la ora 9,00, până nu se publică în Monitorul Oficial vacantarea locului de deputat ocupat de domnul Octavian Goga şi până nu se face raportul în comisia de validare, cu privire la înlocuitorul acestuia", a spus el.

Luni, Camera Deputaţilor a luat act de situaţia încetării mandatului de deputat al lui Octavian Goga ca urmare a deciziei Înaltei Curţi în cazul său, proiectul de hotărâre de vacantare a locului de deputat urmând să fie votat în şedinţa de marţi, la ora 12,00.

Deputatul Octavian Goga, care a intrat în Parlament în anul 2016 pe listele Partidului Mişcarea Populară, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare în septembrie 2018 pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Din iunie 2017 a activat în grupul PSD.