​​Europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă lansează un atac deschis la Dacian Cioloș pe care îl acuză că, la fel ca PSD, susține „un candidat dubios” pentru funcția de comisar european, mai exact pe candidata Franței, Sylvie Goulard.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am ajuns la concluzia că nu doar PSD susține un candidat dubios care accede pentru funcția de comisar european, ci chiar și USR-PLUS prin domnul Cioloș și domnul Botoș care sunt susținători al doamnei Sylvie Goulard, fost ministru al Apărării în Franța și o apropiată a președintelui Macron. Doamna Goulard este suspectată de o colaborare dubioasă cu think tank-ul Berggruen Institute, de la care a primit câte 10.000 de euro lunar în doi ani consecutivi. Candidatura sa este privită cu scepticism de către grupul PPE, care crede că aceasta va afecta proiectele importante ale UE prin prisma scandalurilor în care este implicată. De asemenea, protejata lui Macron și a lui Cioloș a fost anchetată într-un dosar privind angajările fictive pe care le-a făcut în cadrul cabinetului său de eurodeputat, poziție pe care a ocupat-o în mandatul european trecut”, a declarat Falcă, potrivit unui comunicat al PNL Arad.

O a doua rundă de audieri în Parlamentul European este luată în vedere pentru a oferi o nouă șansă franțuzoaicei Sylvie Goulard și altor candidați care au ratat testul audierilor în fața eurodeputaților, au spus joi surse parlamentare, relatează AFP. De asemenea, atunci vor fi audiați și noii candidați propuși de România și Ungaria.

”Sylvie Goulard trebuie să explice în Parlament de ce vrea un post de comisar european în ciuda problemelor juridice care au forțat-o să renunțe la postul de ministru din Franța”, a spus un europarlamentar PPE. ”Nu avem nevoie de superfemeie. Avem nevoie de un comisar ale căror scandaluri nu va pune în pericol proiectele pentru Piața internă a UE”, a avertizat PPE.

Deputaţii europeni, al căror vot este indispensabil în cazul tuturor comisarilor, nu au fost convinşi de explicaţiile oferite în privinţa celor două anchete al căror obiect îl constitue - a justiţiei franceze şi a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) în cazul angajărilor fictive ale asistenţilor eurodeputaţilor partidului Modem. Acest dosar a determinat-o pe Sylvie Goulard să părăsească postul de ministru al apărării în iunie 2017, la doar o lună după numirea sa.

Candidata franceză Sylvie Goulard (grupul Renew) la Comisia Europeană, care vizează portofoliul "Piața internă", a cerut miercuri ”respectarea prezumției de nevinovăție” de către eurodeputații care au audiat-o la Bruxelles pentru a valida sau nu numirea sa, relatează AFP. ”Sunt cinstită”, a spus în engleză Goulard, interogată fiind în Parlamentul European.