Dan Nica a fost propus comisar de Viorica Dăncilă în ședința CEX și a fost acceptat de liderii social democrați. Inițial premierul Viorica Dăncilă a anunțat că nu va fi luată o decizie cu privire la propunerea unui comisar european în ședința CEX a PSD. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că Lia Olguța Vasilescu l-a propus pe Victor Negrescu însă fără succes. Nica a obținut acordul liderilor PSD în ședința CEX.

Dan NicaFoto: AGERPRES

Decizia este una surprinzătoare în contextul în care, înaintea ședinței CEX, erau vehiculate intens două nume: Mihai Fifor - susținut de Viorica Dăncilă și Victor Negrescu susținut de Lia Olguța Vasilescu, Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Totodată, Dăncilă anunțase înaintea ședinței cu social democrații că nu se va lua o decizie în acest sens.

Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul PSD nu a fost deloc agreată o eventuală propunere a lui Mihai Fifor iar Viorica Dăncilă a încercat să amâne decizia. La ședința CEX social democrații i-ar fi cerut premierului să le spună ce variantă are. În acest context, Dăncilă a anunțat că îl susține pe Nica. Lia Olguța Vasilescu l-a propus pe Victor Negrescu însă președintele PSD a refuzat să supună la vot nominalizarea. În final, Dăncilă a cerut vot de suținere pentru Nica care a obținut acordul liderilor PSD în ședința CEX.

Reamintim că la începutul lunii august premierul Viorica Dăncilă a trimis la Bruxelles o scrisoare prin care propunea două nume pentru funcția de comisar european: Rovana Plub și Dan Nica.

Inițial, în interiorul partidului au fost vehiculate ca posibili candidați numele lui Victor Negrescu, Claudia Tapardel și Mihai Fifor. Liderii din teritoriu nu au dorit-o pe Țapardel și intenționausă-l propună pe fostul ministru delegat pe afaceri externe Victor Negrescu. De asemenea pesediștii nu au agreeat o eventuală nominalizare a lui Mihai Fifor.

Înaintea ședinței CEX Victor Negrescu a declarat că PSD trebuie să vină cu o propunere viabilă pentru funcţia de comisar european.

Întrebat dacă îşi doreşte această funcţie, fostul ministru al Afacerilor Europene a afirmat: "Nu este vorba despre dorinţă, este vorba de a avea un candidat viabil, un candidat care poate trece de analiza comisiilor de resort, un candidat care este proeuropean, un candidat care poate trece de analiza comisiilor de resort, un candidat care este proeuropean, un candidat care, într-adevăr, poate să facă faţă acestei provocări".

Totodată, premierul a anunțat că la ședința CEX nu se va lua o decizie în acest sens. "Credeți că trebuie să avem numai un singur punct pe ordinea de zi? E foarte important pentru noi comisarul european, dar vreau să am o discuție cu doamna președintele ales al Comisiei Europene”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți, la Parlament, potrivit Mediafax.

Premierul a adăugat că luni a discutat cu Ursula von der Leyen doar despre cazul Rovanei Plumb, respinsă de Comisia JURI pentru poziția de comisar european.

"Am spus că nu vorbim despre propunerea despre comisar european. Pentru mine în primul rând e important profilul candidatului. Să fie o persoană care să aibă credibilitate, cu multă experiență. Vom discuta după ce discut cu doamna președintele ales al Comisiei Europene. Ieri (luni - n.r.) am discutat cu doamna președinte despre candidatul Rovana Plumb, despre modul în care s-au desfășurat lucrurile. Voi discuta cu doamna președinte. Dacă e nevoie voi propune și o femeie, și un bărbat. Sunt mai mulți candidați care ar putea”, a declarat Dăncilă.

Comitetul Executiv al PSD se reunește, marți, de la ora 16.00, la Parlament.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către președintele PE David Sassoli. Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României și Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri.

Marți dimineață, Viorica Dăncilă spunea că secretarul general al PSD, Mihai Fifor, este potrivit pentru postul de comisar european, dar vor fi și alte propuneri în ședința Comitetului Executiv al partidului, iar ea și-ar dori o femeie.

Potrivit unor surse din partid, în interiorul partidului sunt vehiculate ca posibili candidați numele miniștrilor Ramona Mănescu și Eugen Teodorovici, dar și al ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu și al fostului ministru Victor Negrescu. Ultimul nume apărut pe lista favoriților este cel al secretarului general al PSD Mihai Fifor.