Liderul PSD, Viorica Dăncilă, spune că secretarul general al PSD, Mihai Fifor, este potrivit pentru postul de comisar european, dar vor fi și alte propuneri în ședința Comitetului Executiv al partidului, iar ea și-ar dori o femeie. Dăncilă a precizat că în urmă cu o zi a discutat la telefon cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre nominalizarea unui nou candidat pentru postul de comisar european, nu și despre schimbarea portofoliului Transporturi, alocat României.

Foto:

Întrebată dacă Mihai Fifor ar putea fi propus de PSD pentru postul de comisar, Viorica Dăncilă a răspuns: "Este un candidat potrivit, pot fi și alții”. Ea a mai spus că și-ar dori în această funcție o femeie, dar "nu este o obligație" respectarea cotelor de gen.

Potrivit unor surse din partid, unul dintre numele intrate pe lista de favoriți a intrat Victor Negrescu, variantă care ar urma să se discute în Comitetul Executiv programat pentru ora 16.00.

Premierul a precizat că luni a discutat la telefon cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care i-a cerut să facă o nouă nominalizare pentru postul de comisar european. "Nu am discutat cu doamna președinte despre schimbarea portofoliului", a adăugat Dăncilă.

Comitetul Executiv al PSD se reunește marți, de la ora 16.00, după ce Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia Juridică a Parlamentului European pentru funcția de comisar european. Viorica Dăncilă vrea să discute cu liderii din teritoriu despre o nouă propunere pentru comisar european.

Potrivit unor surse din PSD, în interiorul partidului sunt vehiculate ca posibili candidați numele miniștrilor Ramona Mănescu și Eugen Teodorovici, dar și al ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu și al fostului ministru Victor Negrescu. Ultimul nume apărut pe lista favoriților este cel al secretarului general al PSD Mihai Fifor. "Există o problemă cu nominalizarea Ramonei Mănescu: nu are carnet de partid și va fi greu de impus liderilor din teritoriu. Pe ultima sută de metri a fost vehiculat numele lui Mihai Fifor. Doamna Dăncilă intenționează să vină să propună partidului două variante: Mănescu sau Fifor", au explicat sursele HotNews.ro.