Premierul Viorica Dăncilă își începe luni vizita în SUA, pe agenda zilei figurând întâlniri cu primarul orașului Jersey, dar și cu reprezentanți ai Băncii Mondiale și ai Comitetului american al evreilor. Ultima vizită a lui Dăncilă în SUA a generat un veritabil scandal politico-diplomatic, legat de mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

HotNews.roFoto: Hotnews

La ora 11, ora locală, Dăncilă va avea o întrevdere cu Steven Fulop, primarul orașului Jersey, discuțiile urmând să aibă loc la sediul Misiunii Permanente a României la ONU. Vor urma discuții cu Ezra Friedlander, președintele Comisiei de Comemorare a Acordului de Pace de la Camp David între Egipt și Israel și apoi o întâlnire cu conducerea Băncii Mondiale, în condițiile în care din delegația sa face parte și ministrul finanțelor Eugen Teodorovici.

Discuțiile cu conducerea Băncii Mondiale se vor încheia cu ceremonia de semnare a Acordului de împrumut, destinat "Programului pe bază de rezultate (tip PforR) în sectorul sanitar”, dintre România si Banca Internațională pentru Reconstrucție si Dezvoltare.

Începând cu ora 14, Dăncilă se va întâlni cu președintele Consiliului de Administrație al American Jewish Committee (AJC), David Harris, American Jewish Committee organizând un prânz de lucru în onoarea premierului. Prima zi a vizitei se va încheia cu participarea la ”Gala Dinner” oferită de Arthur Schneier Rabinul Șef al SUA.

Este a doua oară când Viorica Dăncilă merge într-o vizită în SUA. Prima a avut loc în martie și a stârnit un veritabil scandal politico-diplomatic, după ce premierul anunța, la conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că va muta ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă, susținând că Guvernul României a „inițiat un proces de evaluare a oportunității” mutării ambasadei la Ierusalim, după ce SUA au făcut acest lucru.

Dăncilă va efectua o vizită în Statele Unite ale Americii în perioada 22-29 septembrie. Şeful Executivului va avea o întrevedere şi cu vicepreşedintele SUA Mike Pence, la care va semna cu oficialul american un acord în domeniul energetic, au precizat surse citate de Mediafax.

Nu există informații oficiale legate de organizarea acestei vizite care are loc în plină campanie electorală și au existat suspiciuni cu privire la aranjarea întrevederii cu vicepreședintele SUA printr-un contract de lobby.

În trecut, conform documentelor postate pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA, unde legea obligă firmele de lobby să declare contractele și sumele cu clienții interni și externi, PSD a încheiat un contract pentru Liviu Dragnea în vederea obținerii unei întâlniri cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, și a unor interviuri la CNN.

Camera de comerț americană din România a negat că ar fi fost implicată în această vizită.