Biroul Electoral Central (BEC) a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit unei decizii publicate duminică pe site-ul instituției.

Miron CozmaFoto: Agerpres

BEC precizează că Miron Cozma și-a depus candidatura vineri, 20 septembrie, aducând un număr de aproape 310.000 de semnături, din care mai bine de 87% s-au dovedit a fi fotocopii.

„În urma verificării listelor de susținători, efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 270.075 de semnături, din totalul de 309.656, reprezintă, în fapt, fotocopii sau conțin elemente de similitudine evidentă, care înlătură prezumția simplă de validitate a acestora. Față de cele prezentate, rezultă că numărul de semnături neafectate de vicii de fond și de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de Legea nr. 370/2004, pentru o susținere valabilă a candidaturii”, arată BEC în decizia de respingere a candidaturii.

Sâmbătă, Biroul Electoral Central a anunțat și respingerea înregistrării candidaturii lui Viorel Cataramă la alegerile prezidențiale.

Tot duminică, Biroul Electoral Central a decis în schimb înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor și Dan Barna.