Viorica Dăncilă a scris, miercuri, pe Facebook, că va merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care va cere un vot de încredere, după ce Curtea Constituțională a decis astăzi acest lucru ca urmare a retragerii ALDE de la guvernare, ceea ce a schimbat structura politică a Executivului. Dăncilă a mai scris că așteaptă ca președintele să semneze ”de îndată” decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși. ”Este periculos pentru democrație și pentru stabilitatea țării să avem la Cotroceni un candidat lipsit de respect pentru lege și de responsabilitate pentru soarta românilor”, a subliniat Dăncilă.

DancilaFoto: Captura video

”Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”, a scris Dăncilă pe Facebook.

Premierul a subliniat că așteaptă ca președintele ”să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția pe care, în ultima perioadă, a călcat-o în picioare în mod conștient! Îi cer președintelui Iohannis să nu se mai joace cu legea fundamentală și cu soarta românilor”.

Totodată, Dăncilă a anunțat că va merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care va cere un vot de încredere, ”așa cum am mai spus de nenumărate ori”.

”Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și piedicile opoziției”, a încheiat Dăncilă.

Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare.

Potrivit CCR, revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuia să semneze decretele în acest sens.

De asemenea, Curtea a decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, pentru care era propusă Dana Gârbovan.

De asemenea, aceeași obligație era și în cazul cererii de revocare a lui Mihai Fifor, din funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice, funcție pentru care era propusă Ana Birchall.

Astfel, pentru numirea unui ministru plin, Guvernul Dăncilă trebuie să vină în fața Parlamentului.