UPDATE CCR: Iohannis, obligat să numească miniștrii interimari propuși de Dăncilă / Președintele trebuie să-i revoce pe Ana Birchall (Justiție) și pe Mihai Fifor (Parteneriate strategice)

de L.P.     HotNews.ro
Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:34 Actualitate | Esenţial


Sedinta de guvern
Foto: Guvernul Romaniei
Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea Guvernului care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că revocarea și stabilirea interimarilor este atributul premierului, iar președintele trebuia să semneze decretele în acest sens.

Potrivit surselor citate, judecătorii CCR au decis că președintele era obligat să semneze decretul de revocare a Anei Birchall de la Justiție, dar nu era obligat să numească un ministru plin în locul ei, pentru care era propusă Dana Gârbovan.

Revocarea lui Birchall apare în contextul în care ministrul Justiției a declarat public că nu susține înființarea secției speciale și că un grup interministerial lucreaza împreună cu instituțiile abilitate pentru a identifica o soluție privind aceasta problemă. De asemenea, Birchall este puternic contestată în interiorul PSD de către social-democrații care au propus și susținut controversatele modificări la legile justiției (Florin Iordache, Șerban Nicolae, Cristian Rădulescu, Marian Orișan, Lia Olguța Vasilescu, etc)

De asemenea, aceeași obligație era și în cazul cererii de revocare a lui Mihai Fifor, din funcția de vicepremier pentru parteneriate strategice, funcție pentru care era propusă Ana Birchall.

Potrivit Constituției, după schimbarea componenței politice și pentru numirea unui ministru plin, Guvernul Dăncilă trebuie să vină în fața Parlamentului.

COMUNICATUL OFICIAL AL CCR:

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri, la propunerea primuluiministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019;

3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019.

4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primulministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul CCR.

Curtea Constituţională s-a întrunit miercuri în prima ședință după vacanță și a avut pe agendă sesizarea Guvernului privind un conflict juridic pe tema refuzului președintelui Klaus Iohannis de numire a miniştrilor interimari.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus în ședința CCR că refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este "mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției". El a susținut că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale le-a spus judecătorilor constituționali că "premierul s-a situat în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală - să se prezinte în fața Parlamentului".


Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie, iar părţile - Executiv şi Preşedinţie - au avut ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie. Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare.

Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe.

Klaus Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale.

De altfel, președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă. "Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", susţinea premierul Viorica Dăncilă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20491 vizualizari

 • -49 (75 voturi)    
  daca era Barna presedinte (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:39)

  cucuveauamov [utilizator]

  lua o pastila albastra, i se ridica ... moralaul si mergea fericit in Romania pas cu pas mai departe
  • +21 (37 voturi)    
   CCRomania, mai nesimtiti decat cei din Moldova (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:35)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   aia si-au dat demisia dupa ce s-au facut de ras.
   Ai nostri sunt mai nesimtiti.
   Ca doar in asta excelam, nesimtire.
   • +21 (27 voturi)    
    De ce i se mai cere semnătura preşedintelui (Miercuri, 18 septembrie 2019, 17:20)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

    O decizie PROSTĂ A CCR !!!

    De ce i se mai cere semnătura preşedintelui , dacă este OBLIGAT să semneze ???

    Cum adică, preşedintele ALES prin VOT UNIVERSAL nu are dreptul la propria opinie de a SEMNA sau nu decretele???

    Dar un ministru interimar PROPUS de un premier DESEMNAT (culmea, tot de preşedinte) îi este băgat pe gât unui preşedinte ALES ???


    băi CCR sunteţi sănătosi la cap ?
    • +3 (7 voturi)    
     CCR judecă pe Constituție (Miercuri, 18 septembrie 2019, 22:52)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     din păcate, Constituția - aprobată de un popor analfabet politic și juridic - este proastă.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu, nici macar nu judeca pe Constitutie!! (Vineri, 20 septembrie 2019, 14:52)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      Macar daca ar face-o, tot ar fi bine. Vezi comentariile de mai jos relative la justificarile CCR.
      • 0 (0 voturi)    
       CCR a decis exact cum am spus eu în alt articol (Vineri, 20 septembrie 2019, 15:54)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       deci, cel puțin în acest caz, eu consider că a judecat pe baza Constituției.
       • 0 (0 voturi)    
        OK, trebuie sa ma fac cititor in stele (Vineri, 20 septembrie 2019, 18:00)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hsl

        sau ceva in genul asta. Ca sa pot ghici ce ai spus candva, undeva... Eu mai jos am dat exemple concrete si citate din Constitutie ca sa justific ceea ce am spus. Cred ca asa este corect sa postezi, tot asa cum de ex. consider corect si civilizat sa explici de ce dai un minus. Ca pe aici multi nu stiu ce e aia sa fii civilizat e alta poveste...
        • 0 (0 voturi)    
         Nu trebuie să te faci cititor în stele, (Vineri, 20 septembrie 2019, 20:02)

         hsl [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

         doar să te rezumi la subiectul articolului.
         • 0 (0 voturi)    
          Pai la asta m-am rezumat si am comentat (Vineri, 20 septembrie 2019, 22:05)

          LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hsl

          E asa de greu sa citesti ce am scris mai jos pentru "xrogo" relativ la justificarile prezentate de CCR? Se vede clar pentru cine stie cat de cat limba romana ca justificarile sunt complet aiurea si ca articolele prezentate drept justificare fie nu au legatura (vezi ministrii interimari) fie sunt interpretate aiurea (de ex. "numeste" nu e nicidecum egal cu "e obligat sa numeasca"). Clar acum?
          Justificarile tale cum ca ar fi in comformitate cu Constitutia tot nu le-am vazut!
          • 0 (0 voturi)    
           Atât timp cât mie mi-ai scris ceva greșit (Sâmbătă, 21 septembrie 2019, 6:27)

           hsl [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

           în legătură cu discuția din acest articol, n-am de ce să caut alte mesaje de-ale tale.

           PS: „numește” - în acest caz - este echivalent cu „este obligat să numească”.
           PPS: eu n-am ce să justific, o face Constituția la 107.
           • 0 (0 voturi)    
            Ce am scris gresit? Poti exemplifica? (Luni, 23 septembrie 2019, 14:48)

            LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hsl

            Apropo de "numeste": De ce? Ca asa vrei tu? Sau de acum schimbam si limba romana ca sa iasa ce vrei tu sau cine stie cine?
            Si relativ la rt. 107 ce vrei sa spui, ca nu inteleg? Ce am spus gresit?
            • 0 (0 voturi)    
             Citez (Luni, 23 septembrie 2019, 16:12)

             hsl [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

             „nu judeca pe Constitutie” - ceea ce, așa cum am spus, este greșit, deci de ce crezi că ar trebui să-mi pierd vremea, citind despre logica pe care ai folosit-o ca să ajungi la o părere greșită?!

             Folosesc un truism: „numește” înseamnă exact asta „numește”, nu înseamnă că „poate numi, dacă are chef sau dacă nu-l bate pantoful stâng”.
             107 este articolul din Constituție care prevede obligativitatea președintelui de a numi miniștrii interimari, indiferent că-i place sau nu de fața lor.
             • 0 (0 voturi)    
              Pai tocmai ti-am dovedit de ce (Luni, 23 septembrie 2019, 16:50)

              LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hsl

              Dar daca nu pricepi nu mai e vina mea. Da, "numeste" inseamna ca numeste, dar nu se ca e obligat sa numeasca. Daca spun ca Gheorghe merge la piata nu inseamna ca e si obligat sa mearga. Merge pentru ca asa vrea, iar daca nu vrea nu o sa mearga.
              In ce priveste art. 107, se refera la prim-ministru, nu si la ministri, mai citeste o data. De asta am zis ca nu au judecat pe Constitutie ci pe pareri si interpretari proprii. Cu pierdutul vremii insa sunt de acord, in loc sa postezi aiureli pe aici ti-ai putea folosi mai bine timpul invatand limba romana.
              • 0 (0 voturi)    
               Și cum numește dacă nu este obligat să o facă?! (Luni, 23 septembrie 2019, 17:03)

               hsl [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

               =)))))))
               107, aliniat 4 se referă... fix la miniștri.
               • 0 (0 voturi)    
                Simplu: cum te duci la piata (Luni, 23 septembrie 2019, 22:08)

                LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hsl

                Vrei te duci, nu, nu te duci. Asa si cu numirea, da, ii numeste: vrea ii numeste, nu, nu ii numeste. E grea limba asta romana...
                Alin. 4 s-ar aplica daca nu ar fi in contradictie cu art. 85 alin. 3.
                • 0 (0 voturi)    
                 Ești haios :)) (Marţi, 24 septembrie 2019, 11:04)

                 hsl [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

                 Îți dau și o lecție gratuită de gramatică: verbul „a numi” este folosit în Constituție la imperativ (e un mod pe care îl au verbele în limba română); acest mod indică o... obligație, un ordin.

                 85 se referă la schimbarea structurii sau compoziției politice a guvernului prin remaniere, 107 se referă la interimatul funcției.
  • +1 (7 voturi)    
   mulțumesc (Miercuri, 18 septembrie 2019, 19:36)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   pentru propaganda pe care i-o faci lui Barna.
   Pe zi ce trece sunt din ce în ce mai hotărât să-l votez, vazând cât îl mănâncă de cu* alde cei ca tine.
 • -10 (32 voturi)    
  interesanta decizie (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:42)

  liviu_ [utilizator]

  mi se pare mie sau CCR tatoneaza terenu...
  a dat o decizie oarecum impaciuitoare pt toata lumea....

  oare se pregateste ccr sa-si schimbe seful?!
  • +9 (13 voturi)    
   Schimbarea (Miercuri, 18 septembrie 2019, 17:44)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   CCR e i institutie CORUPTA, POLITIZATA si TICALOASA. Nu schimbarea sfului, ci DSFIINTAREA si numirea unor judecatori care sa nu fie securisti oridinari si slugi politice ca Dorneanu, Varga, Enache, Stan si alte otrepe ca ei.
 • +45 (57 voturi)    
  PS: (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:44)

  liviu_ [utilizator]

  apropos de decizia CCR
  d c nu votam direct membrii ccr, pt ca ei par sa conduca tara asta!
  mai mult presedintele ce atributii mai are?! doar sa zambeasca frumos si sa fie acuzat de toate lucrurile care merg rau desi nu are nici o putere?!

  ccr a schimbat romania din republica semi-prezidentiala in republica parlamentara... cam impotriva constitutiei dragi pcristi... pardon ccristi!
  • +22 (34 voturi)    
   uhm (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:01)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Din 89 Romania a fost si este o republica PARLAMENTARA!
   Pare rau, dar asta ne-am facut-o cu mana noastra: ne-a fost frica de o republica prezidentiala ca in US sa nu ne pomenim cu un alt Ceausescu si ne-am ales cu un parlament Cosa Nostra!
   • -1 (7 voturi)    
    România (Miercuri, 18 septembrie 2019, 19:46)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    nu e republică parlamentară pt. că dacă ar fi așa, președintele țării ar fi numit de Parlament, ceea ce, după cum bine știm, nu se întâmplă.
    La ceva gen republică parlamentară a vrut să ajungă dragnea, prin ciuntirea la limita legii a atribuțiunilor prezidențiale, lucru parțial făcut.
    • 0 (0 voturi)    
     In principiu ai dreptate (Joi, 19 septembrie 2019, 14:57)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Numai ca in romania, cum bine zicea cineva, avem inca o democratie originala. Ce folos ca presedintele e ales de popor daca drepturile si atributiile ii sunt drastic limitate. Si nici cu separarea puterilor nu stam bine: Sunt separate si egale doar pe hartie, in practica se stie ca nu e asa. Vezi cine pe cine poate demite, dizolva. E clar deci ce fel de republica suntem: parlamentara corupta.
  • +18 (22 voturi)    
   nu asta e solutia (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:10)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Solutia sunt schimbarea legilor si atributiilor .. MOmentan legile sunt ambigue special concepute pt a fi interpretate dupa bunul plac. Cand nu convine unuia se apeleaza la CCR pt a veni cu un verdict la incalceala asta de legi anormale unde fiecare interpreteaza altfel
   • -11 (21 voturi)    
    de in-da-taa (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:32)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    ca sa priceapa si nenea de la cotroceni
    • +1 (7 voturi)    
     (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:57)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

      Iohannis a incalcat constitutia, dar si dancila a facut-o...
     si totusi voi "uitati" sa amintiti si acest mic amanunt!

     hai, masr la mancat rahat ca dupa 5 min de pauza sigur ai intrat in sevraj!
    • +4 (6 voturi)    
     Cu Dana Gârbovan ce facem? (Miercuri, 18 septembrie 2019, 18:54)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     Fiind magistrat,nu poate fi ministru.Să-și mai dea odată demisia,nu cred-că mai are curaj după emoția la demisia anterioară.
 • -12 (34 voturi)    
  predictibil (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:44)

  Itsoc [utilizator]

  Dancila castiga cauza si mai ia vreo 2 - 3 % in sondaje, asta fiind planul de la inceput.

  Iohannis a incercat si el dar n-a avut ce face, cum n-a avut ce face si in cei 5 ani de mandat, ce? vroiati sa incalce legea? Ghinion!

  Asa ca de la 45% isi permite sa piarda el 2-3 % si sa castige Dancila alte ceva procente, in felul asta avem un T2 facil pentru ficus care poate sa doarma linistit pentru ca nah, presedintele nu are atributii, face si el ce poate si nu prea poate.
 • +44 (56 voturi)    
  CCR (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:54)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Curtea Coruptiei din Romania, cu ex-securisti si pecerist odiosi ca Dorneanu sau Enache, ori slugoi politici precum Varga si Stan. O hazna urât mirositoare.
  • +14 (18 voturi)    
   Arestarea judecatorilor corupti de la CCR (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:56)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   CCR a comis din nou un abuz in serviciu.
   CCR trebuie sa intrepreteze constitutia acolo unde exista neclaritati. CCR nu trebuie sa rescrie constitutia, nu trebuie sa adauge noi articole si paragrafe la constitutie.
   CCR nu putea sa decida ca inregistrarile provenite de la Serviciile Secrete ale tarii sunt ilegale.
   CCR nu putea sa decida ca presedintele trebuie sa o revoce pe Sefa DNA.
   CCR nu putea sa decida ca nu au fost legal constituite completurile de 5 judecatori si ca procesele trebuie sa se rejudece.
   CCR nu putea sa decida ca nu au fost specializate pe coruptie completurile de 3 judecatori si ca procesele trebuie sa se rejudece.
   Pentru toate aceste abuzuri grosolane, toate in favoarea infractorilor, judecatorii corupti de la CCR, aflati in slujba mafiei psd trebuie sa fie revocati si arestati (aderare la un grup infractional organizat, abuz in serviciu, obstructionarea justitiei si favorizarea infractorilor).
   • +1 (3 voturi)    
    Foarte (Miercuri, 18 septembrie 2019, 22:06)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    corect ! Trebuie sa scapam de acesti infractori ce se cred zei.
   • +2 (4 voturi)    
    2 judecatori necorupti, cei pusi de iohanis (Miercuri, 18 septembrie 2019, 23:54)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin II

    nu ti se pare putin ciudat ca singurii judecatori care au fost in favoarea lui iohanis sunt chiar cei 2 numiti de iohanis?
    cei numiti de psd-pnl-pdl si de basescu au votat intr-un fel iar cei numiti de iohanis in alt fel
    si sigur doar cele 2 au judecat obiectiv, restul au votat cum vrea ciuma rosie :)))
 • +17 (23 voturi)    
  Surpriza totala (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:54)

  varavara [utilizator]

  Nu ma asteptam din partea CCR.....
 • -25 (39 voturi)    
  Ei Johanne, cum e cu incalcarea c-r-a-s-a (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:55)

  xrogo [utilizator]

  a Constitutiei, cine si de cate ori a incalcat-o?
  Esti obligat de indata sa acepti demiterea ceruta a lui Birchall si numirea ministrilor interimari si Dancila, dupa ce tu faci asta de indata, este obligata sa vina in Parlament in termen de 45 de zile, capisci, Johanne si ai tai necunoscatori in ale Constitutiei?
  • +3 (11 voturi)    
   Asa cum ziceam, nu stii nici sa citesti. (Miercuri, 18 septembrie 2019, 18:05)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   1. Demisia e un anunt, nu trebuie acceptata sau respinsa. Deci aici Presedintele nu are nimic de spus sau facut.
   2. Unde in Constitutie, ce articol sau paragraf spune ca Presedintele E OBLIGAT sa semneze numirea ministrilor INTERIMARI?
   • 0 (0 voturi)    
    Am zis bine ca lipsa de judecata e contagioasa (Miercuri, 18 septembrie 2019, 20:42)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Acuma nu stiu daca CCR-ul a luat-o de la tine sau tu de la ei... Deci inca o data, faptul ca ei au spus ceva nu inseamna nici pe departe ca e bine ce spun. O dovada clara e chiar in justificarile lor (de parca mai era nevoie de dovezi, ca doar se stie ce hram poarta, cum am mai zis):
    Punctul 1: "Art. 85 – Numirea Guvernului
    (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului". Deci pana aici punctul 1 e corect. Cu onservatia foarte importanta ca spune "revoca si numeste" si nu ca E OBLIGAT sa revoce si sa numeasca! Clar pentru oricine stie cat de cat limba romana ca e deci la latitudinea lui daca o face sau nu! Apoi CCR uita de alin 3: "(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru". Deci cu asta cum ramane, ca structura s-a shimbat si nu stiu sa existe vreo aprobare a parlamentului???
    Iar urmarea e si mai si, nu are nici o legatura cu remanierea, se refera EXCLUSIV la primul-ministru:
    "Art. 107 – Primul-ministru
    (3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern."
    Si ce legatura are asta cu art 106: "Art. 106 – Încetarea funcţiei de membru al Guvernului
    Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege."
   • 0 (0 voturi)    
    Continuare... (Miercuri, 18 septembrie 2019, 20:46)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Deci absolut NICAIERI nu se spune NIMIC de OBLIGATIVITATEA de a numi ministri interimari, ci doar de prim-ministru interimar.
    Si acum apropo de ceea ce se intampla aici, si din pacate valabil pentru multi (inclusiv postatori, inclusiv membrii CCR), mai era o zicala: "Cap ai, minte ce-ti mai trebuie"
 • +28 (28 voturi)    
  CCR si legislatia romaneasca = talmes-balmes (Miercuri, 18 septembrie 2019, 15:57)

  LiviuX [utilizator]

  Fiecare intelege ce vrea, nimic nu e clar. De acord ca sesizarea trebuie admisa, ca orice sesizare. Insa cum a fost judecata, care e verdictul, cine are dreptate si de ce? Apoi guvernul trebuie sa vina in fata parlamentului pentru ministrii plini, ca astia sunt interimari. Cand asta si cand va inlocui ministrii interimari cu cei plini? Prezentandu-se in fata parlamentului s-ar rezolva totul scurt si eficient: ar exista un guvern numai cu ministri plini, deci complet functional si legal. Asa ca cine pe cine blocheaza? Si iarasi important, are sau nu presedintele atributii in numirea ministrilor interimari? toni grebla zicea ca nu, dar atunci de ce trebuie ca presedintele sa semneze lista, de ce i-au mai trimis-o? Sa se uite numai la ea? Putea sa o vada in media...
 • +14 (22 voturi)    
  Nu cred! Trebuie contestata aceasta decizie in (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:05)

  Habermas [utilizator]

  instanta. Nu are cum sa fie presedintele obligat sa semneze pentru ca aceasta presupusa obligatie ar vida de sens semnatura presedinelui - prin urmare numirea nu ar fi valabila.
  • -7 (15 voturi)    
   Bati campii... (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:54)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Nu intotdeauna semnatura este un drept. Presedintele poate cel mult refuza sa semneze atunci cand e vorba de incalcarea legii. De exemplu daca propunerile ii erau inaintate de seful Tarom in loc de Prim Ministru.

   CCR constata doar ca aceste propuneri intrunesc cadrul juridic care, in cazul interimarilor, mai este si imperativ in Constitutie.

   Asa daca ar fi dupa cum spui tu un primar ar putea refuza sa semneze un certificat de deces doar fiindca asa vrea scula lui. Desi mortul e mort iar situatia este obiectiv clara.
   • +1 (3 voturi)    
    De ce trebuie sa semneze primarul (Miercuri, 18 septembrie 2019, 18:05)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    certificatul de deces? Este vorba de o prostie si consecintele ei.
   • +3 (5 voturi)    
    Era o vorba pe vremuri: (Miercuri, 18 septembrie 2019, 18:10)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

    "Ori esti prost, ori esti prost". Cum adica semnatura nu e un drept? Cum poate fi o obligatie? Evident ca nu voi semna ceva ilegal, dar nici ceva legal nu e obligatoriu de semnat. De aia s-a introdus semnatura, altfel ce rot mai are. Ca sa-ti dau un exemplu, desi sunt slabe sanse sa pricepi: Eu vin la tine cu un act prin care imi vinzi casa pentru un leu sa zicem. Actul e perfect legal, cu tot ce trebuie. Inseamna asta ca tu trebuie sa-l semnezi obligatoriu?
 • -13 (21 voturi)    
  care Ana Birchall? (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:06)

  young_e [utilizator]

  ...cea pe care o apreciaza Ambasada SUA?
  • +11 (11 voturi)    
   si pt ca o apreciaza (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:55)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui young_e

   strainii e rea, corect?!
   ba voi seara mergeti la mormantu lu ceausescu sa-l bocitit, asa-i?!
  • +10 (10 voturi)    
   Da, ma (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:56)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui young_e

   Fifor, Teodorovici si Valcov, pe care-i apreciaza Sputnik.
 • 0 (14 voturi)    
  Faza misto.. (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:14)

  Gigi Kent [utilizator]

  Faza tare e ca si daca vine guvernul in Parlament sa ceara votul pentru ministrii titulari si nu il primeste asta nu inseamna nimic.

  Ca PSD nu vrea afara de la guvernare si nu isi dau demisia e una dar tot nu inteleg unde e motiunea de cenzura.

  Uneori am impresia ca astia fac misto de noi, de electorat.
 • +27 (31 voturi)    
  presedintele ca figurant (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:19)

  Ademordna [utilizator]

  CCR isi dovedeste inca o data coruptia profunda prin inca o decizie profund (culmea) neconstitutionala.
  Daca presedintele e obligat sa accepte si sa semneze ca teleghidat propunerea de intermiari a primului ministru, daca e obligat sa accepte si sa semneze fara sa crâcnească demiterea procurorului sef DNA, de ce mai e in circuitul de aprobare? Cum mai e presedinte?
  De ce e cel mai reprezentativ om in stat, votat direct de cei mai multi electori, daca tot ce poate si trebui sa faca e sa semneze ce i se asterne sub nas?

  CCR-ul lui Dorneanu inventeaza (nu interpreteaza) alta constitutie la fiecare pas. Se pare ca n-au invatat din ce a patit Dragnea si mai ales din ce a patit CCR-ul din Moldova.
  Jos Dorneanu, la puscarie cu el si cu clica lui de corupti!
  • 0 (0 voturi)    
   Daca e (Joi, 19 septembrie 2019, 13:03)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui Ademordna

   asa de rea CCR, atunci de ce Iohannis isi facuse abonament la sesezari ale acesteia?
   • 0 (0 voturi)    
    Pentru ca asa e (deocamdata) legea (Joi, 19 septembrie 2019, 23:27)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

    Buna, rea, deocamdata legea spune ca trebuie consultata si respectat ceea ce hotaraste. Asta nu insemna ca nu trbuie facut in acelasi timp totul pentru a o aduce pe calea cea buna. Vezi ce an spus mai sus de justificarile date complet aiurea.
 • -19 (23 voturi)    
  E concurs? (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:37)

  holinessdani [utilizator]

  Iohanila vrea sa-l intreaca pe Bas la incalcarea constitutiei?
  Sau la depasit deja?
 • +7 (13 voturi)    
  Revocarea si arestarea judecatorilor corupti (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:45)

  Cozmin II [utilizator]

  Un nou abuz, o noua aberatie a CCR.
  Guvernul si-a piedut legitimitatea prin plecarea alde.
  Pina nu intra in legalitate (printr-un vot de incredere in parlament), presedintele nu poate fi obligat sa numeasca niciun fel de ministri.
  Oricum este o aberatie ca presedintele trebuie sa numeasca pe oricine i-ar propune guvernul.
  Presedintele nu este un notar, sa ia doar act de deciziile guvernului.
  Daca un cetatean are o datorie la stat, statul nu-i mai da nici-o adeverinta, nu-i mai da nicio aprobare, in niciun domeniu, pana nu-si achita datoria.
  La fel presedintele nu poate fi obligat sa numeasca ministri, pina cind guvernul nu primeste un vot de incredere in parlament.
  Se impune revocarea si arestarea judecatorilor corupti de la CCR, aflati in slujba mafiei psd
 • +7 (9 voturi)    
  de asteptat .... (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:54)

  asada [utilizator]

  ....decizia astora !!!! Intalnirea dintre Dorneanu si Ciordache prin cotloanele parlamentului pe intuneric ,ca ciprditorii de gaini din cotete (numiti gainari ), o fi fost cu totul intamplatoare !!!???
 • +6 (8 voturi)    
  astept cu mare interes (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:59)

  ..13 [utilizator]

  argumentarea CCR-ului.

  nu ne ramane decat sa uitam, sa nu mai muncim mai departe, si pas cu pas sa asteptam marele fas din noembrie cum se dizolva de la sine pesedeaua...
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 18 septembrie 2019, 21:05)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui ..13

 • +6 (6 voturi)    
  (o majoriatate din) CCR insasi instiga (Miercuri, 18 septembrie 2019, 17:51)

  Rahan5 [utilizator]

  la Incalcarea art .85 din Constitutie:
  ,, 2. Președintele României urmează să emită de îndată ................. și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019; "
  Art. 85:
  ,,Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului".

  Asta arata cat de periculos poate fi, ca prin Constitutie, sa se permita Parlamentului (adica unei Majoritati Toxice Parlamentare) sa numeasca 2 Judecatorri CCR din 3 la fiecare inlocuire de 3 membrii intr-un anumit an.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 septembrie 2019, 17:55)

  [anonim]

 • -1 (7 voturi)    
  Ole ole .... (Miercuri, 18 septembrie 2019, 17:58)

  Gigi Kent [utilizator]

  Ole ole … Madam Birchall nu mai e ...
 • +3 (3 voturi)    
  "Presedintele urmeaza de indata" ... (Miercuri, 18 septembrie 2019, 18:08)

  Habermas [utilizator]

  WTF, asta este lovitura de stat cu instaurarea dictaturii CCR. CCR nu are niciun drept de niciun fel sa fac asa ceva. Daca nu cade va trebui sa o dam noi jos cu mana.
 • +1 (1 vot)    
  daca vrei cu adevarat, poti! (Miercuri, 18 septembrie 2019, 18:23)

  revo [utilizator]

  In cazul Romanikai, PSD trebuie doar sa pocneasca din degete si gata, slujitorii de la CCR executa lucrurile murdare ale stapanului.
  Faza cu interimarii a fost pentru indepartarea Anei Birchal. PSD a reusit s-o dea afara din Minister cu mana manjita de cacat a CCR.

  Altfel este extrem de bine ce se intampla: PSD pur si simplu nu se poate abtine sa faca prostii. Pe de o parte, incearca din rasputeri sa obtina aprobarea SUA pentru noi mandate la putere, iar pe de alta parte le trage flegme in ochi. Birchal a fost bine primita la Washington de marele "aliat strategic, bla, bla, bla" , si-a luat niste angajamente acolo, a primit niste foite de parcurs iar azi a fost zburata cu un sut in fund, dat cu ajutorul CCR.

  Dancila face ce stie din mosi stramosi, isi pune poalele in cap si-si arata fofoloanca, in timp ce debiteaza mascari cu gura spurcata a Savonerolei, a lui cap de sula si altora ca ei. E mostenire genetica si culturala.
  In continuare, ne putem astepta la Ciordache, Nicolicea sau soferul pe post de ministru la Justitie. Va fi foarte vesel.
 • 0 (2 voturi)    
  Fix pix (Miercuri, 18 septembrie 2019, 19:42)

  Yoi [utilizator]

  Decizia de azi a CCR a fost mai pe romaneste "un floc in vant".
  Daca Dancila nu merge in parlament incalca constitutia si legea cum spune CCR.
  Daca Iohannis nu le da interimatele zic ei orice a zis nu incalca nimica, nici macar constitutia dupa zisele celor de la CCR pentru ca nici nu ar avea ce incalca.
  Deci concluzia dupa CCR e ca o parte incalca constitutia iar ailalta parte se scarpina in dos iar daca Dancila refuza sa merga in parlament de ce Iohannis le-ar da interimatele.
  Diferenta dintre cele doua cazuri e ca Lui Iohannis nu i se va intampla nimica dar Dancila ar putea infunda puscaria pentru ca ii spune clar legea ca o incalca.
  Ce trebuie sa intelegeti e ca pe Iohannis doar legea il obliga iar daca nu exista o lege sa o faca CCR poate sa delireze ce vor ei ca nu poate obliga nimica din singurul motiv ca nu exista vreo lege care sa il pedepseasca asa ca azi CCR a tras o singura concluzie "DANCILA TREBUIE SA MERGA IN PARLAMENT ALTFEL INCALCA LEGEA".
  • +1 (1 vot)    
   Vorbesti aiureli : (Miercuri, 18 septembrie 2019, 20:28)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Yoi

   ,,Daca Iohannis nu le da interimatele zic ei orice a zis nu incalca nimica, nici macar constitutia dupa zisele celor de la CCR pentru ca nici nu ar avea ce incalca."

   (majoritatea) CCR a decis astazi ca Iohannis trebuie sa numeasca de indata interimarii !. Adica CCR declara ca altfel Iohannis incalca Constitutia !.
   Ceea ce e fals !.
   Art. 85 din Constitutie afirma ca Iohannis INCALCA CONSTITUTIA
   daca Numeste niste Ministrii Interimari inainte de Aprobarea Parlamentului.
   Practic CCR declara astazi, 18 sept 2019, ca ,,Ministrii Interimari" NU sunt ,,ministrii" !.
 • +2 (2 voturi)    
  CCR a devenit dusmanul constitutiei (Miercuri, 18 septembrie 2019, 20:34)

  GeorgeAis [utilizator]

  Acesti nenorociti aserviti, sunt cei ce incalca constitutia si o interpreteza dioar cum sunt intereselor jegosilor si penalilor. Ar trebui desfiintati si pe urma linsati, pentru ca de 3 ani nu au facut sa distruga legile, facd totul doar pentru hoti, penali si interlopi


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by