UPDATE Dispută Guvern-Cotroceni, la Curtea Constituțională. Toni Greblă: Este o acțiune de campanie electorală

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 18 septembrie 2019, 8:16 Actualitate | Esenţial


Iohannis si Dancila
Foto: Captura Privesc.eu
Curtea Constituţională s-a întrunit miercuri în prima ședință după vacanță și are pe agendă sesizarea Guvernului privind un conflict juridic pe tema refuzului președintelui Klaus Iohannis de numire a miniştrilor interimari. Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus în ședința CCR că refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este "mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției". El a susținut că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar. La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale le-a spus judecătorilor constituționali că "premierul s-a situat în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală - să se prezinte în fața Parlamentului".

Ședința CCR a început la ora 10.00, iar reprezentanții Executivului și ai Administrației prezidențiale își susțin punctele de vedere în fața judecătorilor constituționali.

Toni Greblă: Este mai degrabă o acțiune de campanie electorală a președintelui / Potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

Guvernul a fost reprezentat la CCR de secretarul general Toni Greblă, care a susținutcă refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este "mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției" și că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

"Conform Constituţiei şi interpretării pe care Curtea Constituţională a dat-o în nenumărate rânduri în numirea ministrului interimar, preşedintele nu are nicio atribuţie. Ministrul interimar este numit dintre miniştrii în exerciţiu şi are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcţionarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două, trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituţia a prevăzut şi un termen maxim, de 45 de zile, pentru a regla această situaţie şi a nu crea blocaje instituţionale", a susținut Toni Greblă.

El a argumentat că a fost necesară sesizarea Curţii Constituţionale pentru că, în acest moment, Guvernul are şase ministere "care nu funcţionează": "Din păcate, în ultima perioadă asistăm din ce în ce mai des la solicitări de tranşare a conflictelor juridice de natură constituţională de către Curte. Şi conflictele juridice de natură constituţională între preşedinte - prim-ministru - Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun - refuzul preşedintelui de a îndeplini atribuţiile sale constituţionale. Pentru că unele dintre refuzuri creează de-a dreptul blocaje constituţionale, am considerat că în prezenta situaţie trebuie să sesizăm Curtea Constituţională, pentru că, în prezent, Guvernul are şase ministere care nu mai funcţionează".

Toni Greblă a mai susținut că a fost găsită o soluţie pentru delegarea pe o anumită perioadă a funcţiei de ordonator de credite secretarului general de la minister pentru a se plăti salariile, însă activitatea este blocată: "S-a găsit o soluţie normativă pentru a delega pe o anume perioadă funcţia de ordonator de credite secretarului general de la minister, însă ministerele au activitate complexă, nu este vorba numai de plata salariilor, iar atribuţiile acestor ministere nu pot fi exercitate în prezent, practic activitatea ministerelor este blocată, aceasta cu atât mai mult, unele ministere au un rol deosebit în această perioadă, dacă ne gândim în principal la Ministerul de Interne care are sarcina principală în organizarea alegerilor".

Reprezentantul Administrației Prezidențiale: Premierul este obligat să acționeze cu celeritate pentru validarea Guvernului în Parlament


La rândul său, reprezentanta Administrației Prezidențiale a solicitat CCR respingerea cererii Guvernului ca inadmisibilă și neîntemeiată, arătând că din 26 august un partid a ieșit de la guvernare și s-a schimbat compoziția Cabinetului, ceea ce implică ca Guvernul să meargă în Parlament pentru validare.

"Ieșirea ALDE de la guvernare nu are efecte doar în plan politic, ci a dus la schimbarea compoziției Guvernului (...) Protocolul coaliției de guvernarwe a fost denunțat în 26 august", a spus consilierul prezidențial Mihaela Ciochină.

Potrivit acesteia, "acțiunea premierului prin care se creează o aparență de legalitate demonstrează lipsa de loalitate a principiilor care stau la baza funcționării statului". "Premierul s-a în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală - să se prezinte în fața Parlamentului".

"Considerăm că nu există niciun conflict juridic de natură constituțională (...) Premierul este obligat să acționeze cu celeritate pentru validarea Guvernului în Parlament. Sesizat cu propuneri succesive de remaniere, președintele a arătat constant că singura posibilitate legală pentru remanierea guvernamentală este ca premierul să se prezinte în Parlament", a spus Ciochină, instistând pe obligația premierului de a merge în fața Parlamentului pentru a-și valida Guvernul.

Ea a mai arătat că refuzul președintelui de a numi miniștrii interimari nu generează niciun blocaj instituțional.

"Îi revine CCR dificila misiune să stabilească dacă prin soluționarea acestei cereri vom avea un guvern funcțional, câtă vreme premierul, în loc să se adreseze Parlamentului, l-a învestit pe președinte cu numirea miniștrilor pentru toate posturile din guvern", a adăugat reprezentanta Președinției.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie, iar părţile - Executiv şi Preşedinţie - au avut ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie.

Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe. Klaus Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale. De altfel, președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă.

"Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", susţinea premierul Viorica Dăncilă.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3666 vizualizari

 • -15 (19 voturi)    
  daca era Barna presedinte, (Miercuri, 18 septembrie 2019, 9:08)

  cucuveauamov [utilizator]

  deciziile erau luate de Bot, Dide, Angi si maimuta lui Nutu Camataru, nu de CCR-ciuma rosie.
  • +8 (10 voturi)    
   Cu ce drept (Miercuri, 18 septembrie 2019, 11:34)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   vorbeste puscariasul grebla?!
   Daca dreptatea este impartitat de hoti, sa nu ne miram ca va canta cucuveaua pe hornul pizidelei, repede-repede!
   Oricum va suna ceasul cat de curand!
   Eu nu inteleg ce e cu Barna din ochii tai; ia si tu un pai!
   Vad ca ai gura plina de Barna!
   Pofta mare!
   • +5 (5 voturi)    
    Ăsta-i Guvernul României. (Miercuri, 18 septembrie 2019, 12:57)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

    Infractorii hotărăsc cine-i vinovat.PSD continuă să-și afirme caracterul infracțional,infractorii transmit mesaje în numele Guvernului.
 • +12 (18 voturi)    
  ccr (Miercuri, 18 septembrie 2019, 9:22)

  liviu_ [utilizator]

  iar o sa dea castig psd....

  ccr e mai loial psdului decat imi sunt mie loiali cainii!
 • +7 (9 voturi)    
  Chiar ca e greu cu astia (Miercuri, 18 septembrie 2019, 11:25)

  Yoi [utilizator]

  Cică Greblă spune aşa "coaliția PSD-ALDE era în funcțiune când premierul a solicitat numirea miniștrilor".....al naibii dacă nu mi s-a înnodat instantaneu neuronii că încă nu înţeleg de ce ar fi cerut interimate dacă miniştrii erau încă pe funcţie pentru că despre asta se vorbeşte la CCR deşi Greblă o dă cu grădinăritul.
  Deci stai să înţelegem matematica ăstuia: ALDE au ieşit de la guvernare în 26 August cu semnături şi parafa legalizând tot iar Dancila a trimis interimatele în 2 septembrie lui Iohannis ( https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/viorica-dancila-l-a-sunat-pe-klaus-iohannis-sa-il-intrebe-de-ministri-1181767 ) şi oricât aş întoarce-o nu îmi iese matematica ăstuia iar logica tipului e atât de naivă încât mă gândesc ce motive ar avea cineva să trimită interimate dacă miniştrii încă erau pe funcţie sau Greblă nu ştie că se cere interimate după ce nu mai sunt miniştrii....ÎL PUTEŢI LĂMURI VOI PE ĂSTA CĂ E TARE PIERDUT?
  Dacă cred că Iohannis va încălca legea azi pentru că acum o săptămână era legal ceva mi-e teamă că are cuie în creier în loc de neuroni dar prima dată sa afle Greblă care e înainte 26 august sau 2 septembrie apoi află dacă interimatele se poate cere când miniştrii mai sunt în funcţie sau după.
  • -2 (6 voturi)    
   Yoi, iar ai luat-o pe aratura, Johann a (Miercuri, 18 septembrie 2019, 13:46)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Yoi

   primit propunerile de ministri plini luni, inainte de anuntul iesirii ALDE de la guvernare, apoi a venit cererea de ministri interimari, dupa ce Johann a refuzat cei trei ministri, bineinteles fara nici o motivare, printre care Dana Garbovan, acum ai priceput?
   • +3 (3 voturi)    
    Cred ca ar trebui ca mai faci scoala primara (Miercuri, 18 septembrie 2019, 14:20)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Poate asa vei invata sa citesti... E vorba de ministrii interimari, nu de cei plini. Pe cei plini poate sa-i refuze, e dreptul lui prevazut in Constitutie. Mai mult, ca de obicei PSD-istii vorbesc prostii. Citez: "...în numirea ministrului interimar, preşedintele nu are nicio atribuţie." Pai daca nu are nici o atributie, de ce trebuie sa-i aprobe, de ce s-a mai trimis lista la el? Deci are sau n-are atributii? Nu ar fi cazul sa se hotarasca? Sau cer prea mult ca unii sa mai si gandeasca... Probabil lipsa asta de judecata e contagioasa pentru psd-isti, veze cazul "xrogo" de fata...
    • -1 (3 voturi)    
     Se pare ca tu mai trebuie sa te scolesti (Miercuri, 18 septembrie 2019, 16:00)

     xrogo [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     uite ca CCR i-a dat iar peste nas lui Johann, trebuie sa numeasca DE INDATA interimarii, capisci, scolitule?
     • 0 (2 voturi)    
      Si daca CCR a decis asa inseamna ca stii (Miercuri, 18 septembrie 2019, 17:55)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      sa citesti? Ca sa nu mai spun ca se stie si ce hram poarta CCR-ul. Oricum eu m-am referit la ce ai comentat tu, nu la decizia CCR. Pentru CCR am comentat la articolul respectiv, pentru simplul motiv ca eu intai citesc si abia apoi comentez, legat de subiect nu de ce mi se nazare mie.
     • -1 (1 vot)    
      Las-o!Știi rusește? (Miercuri, 18 septembrie 2019, 19:41)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Nu te mai înbățoșa atâta.Situația chiar este complicată.Dana Gârbovan nu poate fi numită//de îndată//,pentru-că este magistrat și un magistrat nu poate fi ministru.Deci Dăncilă trebuie să facă noi propuneri .Și dacă face,nu mai poate face decât prin Parlament.Grăbiți să puncteze pentru campania electorală și Dăncilă și Iohannis au ieșit din limitele legale.
 • +2 (4 voturi)    
  pesedeaua a ajuns rau/jos de tot... (Miercuri, 18 septembrie 2019, 12:53)

  ..13 [utilizator]

  Daca numitul Toni Grebla a ajuns sa ii apare pe acesti infractori, ma rog, pe acesti gubernanti.

  Ce au ales, sa fie ales sa se faca praf ca nu se mai poate continua tot la fel...

  In rest numai de bine sa avem parte ca belele inca curg.
 • -2 (2 voturi)    
  Greba are dreptate (Miercuri, 18 septembrie 2019, 14:08)

  Itsoc [utilizator]

  Ping Pong ul asta are rolul de a o ajuta pe Dancila sa ajunga in T2 cu ficusul prezidential, singura varianta care i-ar tine pe romani acasa facandu-l inca o data pe presedintele planta liderul Romaniei fara sa merite.

  Varianta in care in T2 ar ajunge altcineva, gen Barna, ar fi un real pericol pentru presedintele care in dezbaterile televizate ar fi praf ori Barna nu e Ponta in 2014 si s-ar putea sa-i ia fata ficusului, cu tot ajutorul primit de la americani care au tot interesul sa aiba o planta controlabila si somnolenta la Cotroceni.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce înseamnă//Greba//? (Miercuri, 18 septembrie 2019, 19:43)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Ca să înțeleg ce vrei să spui.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by