Surse din interiorul ALDE au declarat pentru HotNews.ro că Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă și Alexandru Băișanu au fost excluși din partid. Călin Popescu Tăriceanu și-a convocat apropiații într-o ședință informală la Parlament și a cerut excluderea acestora. "Ședința informală s-a transformat în ședința Biroului Executiv ALDE și cei patru au fost excluși iar în locul acestora au fost puși interimari la organizații", au explicat sursele citate.

Tariceanu, Vosganian, ChitoiuFoto: Captura video

După patru ore în care liderii ALDE au discutat despre deciziile luate în ultima perioadă, Călin Popescu Tăriceanu a fost cel care a cerut excluderea parlamentarilor. Solicitarea i-a luat prin surprindere pe cei prezenți la ședința informală, iar o parte din aceștia s-au abținut de la vot. La întâlnire au fost prezenți în mare parte fidelii lui Tăriceanu, dar și liderii din teritoriu, care au fost neplăcut surprinși de faptul că întâlnirea informală s-a transformat în Birou Politic Executiv.

Astfel, Biroul Politic Executiv ALDE a luat act de pierderea calității de membru ALDE a membrilor Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă și Alexandru Ștefan Băișanu și "se radiază din baza de date a partidului”. În locul celor patru au fost propuși și înlocuitori astfel Mihaela Ștefan la ALDE Dolj, Toma Petcu - ALDE Prahova, Norica Nicolai - ALDE Femei, Ovidiu Milici ALDE Suceava, Anton Anton - ALDE Vîlcea și Mircea Minea la Ilfov.

"Prin această decizie ad-hoc, luată pe furiș Tăriceanu s-a grăbit și își va ostiliza și mai mulți lideri și parlamentari. Nu se face asta", au explicat pentru HotNews.ro surse participante la ședință.

La întâlnire, liderul ALDE le-a spus colegilor că încearcă să mențină partidul unit și a dat explicații timp de o oră de ce a decis ieșirea de la guvernare și colaborarea cu PRO România. În replică, o parte din participanți au invocat nevoia unei strategii pe termen scurt și mediu și s-a vorbit și despre faptul că alianța cu Pro România nu avantajează cu nimic ALDE și că mult mai benefică ar fi fost o colaborare cu PSD pentru alegerile locale și parlamentare.

Reamintim că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a convocat vineri într-o ședință informală pe liderii de organizații pentru a discuta despre situația din interiorul partidului.

După trădarea lui Meleșcanu și a parlamentarilor propuși miniștri de către Viorica Dăncilă, partidul lui Tăriceanu este scindat. Cei care au acceptat pactul cu PSD au susținerea organizațiilor din care provin și cer congres extraordinar și menținerea ALDE la guvernare, iar Tăriceanu și apropiații acestuia vor excluderea "trădătorilor" și oprirea revoltei.

Surse din interiorul ALDE au explicat pentru HotNews.ro că, prin întâlnirea informală stabilită la sediul partidului, Tăriceanu le-a transmis colegilor că vrea să-și stabilească strategia de atac și să identifice organizațiile pe care se mai poate baza pentru a-i exclude din partid pe cei care s-au alăturat PSD.