Declarație neașteptată a ambasadorului român la Londra după ce Rovana Plumb a fost propusă oficial comisar european la Transporturi. Dan Mihalache susține că a fi în executivul de la Bruxelles „nu este un concurs de competențe sau de aptitudini”, ci „o chestiune de negociere politică”. Mai mult, el afirmă că „riscăm să fim penibili” cu dezbaterea internă pe această temă și „nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”.

Dan MihalacheFoto: londra.mae.ro

„Cei poartă această dezbatere în plan intern nu înțeleg mecanismele de funcționare ale UE. Comisarii sunt desemnati de guvernele statelor membre. Poate ne place sau nu, poate nici mie nu-mi nu-mi place, dar acesta e mecanismul. Poate că în dezbaterea publică ar trebui să se înțeleagă că portofoliul nu e neapărat legat de competenta persoanei respective. A fi comisar european nu e un concurs de competențe sau aptitudini. Competențele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar sa aibă o viziune. E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea aș recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă și să sustină comisarul desemnat din partea Româmiei.Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană”, a declarat pentru HotNews.ro Dan Mihalache, întrebat despre nominalizarea Rovanei Plumb, puternic contestată de opoziția la București.

Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, a anunțat marți distribuirea portofoliilor pentru comisarii europeni, după ce luni a făcut publică lista comisarilor europeni acceptați, iar printre aceștia apare și Rovana Plumb, contestată de opoziție. Plumb ar urma să se ocupe de Transporturi.

Propunerile prezentate de Ursula von der Leyen trebuie să fie însă acceptate de Parlamentul European, după ce candidații vor fi audiați în comisiile de resort. Astfel, este posibil ca procedura să fie reluată în cazul unor portofolii, dacă un candidat este respins de eurodeputați.

Liderii Opoziției au cerut retragerea lui Plumb pentru a nu face România de râs și spun că aceasta are toate șansele să primească vot negativ în forul european.