VIDEO ​Ursula von der Leyen a anunțat lista comisarilor și portofoliile ce le revin. Rovana Plumb, propusă pentru Transporturi, s-ar putea confrunta cu opoziția Parlamentului European

de DG     HotNews.ro
Marţi, 10 septembrie 2019, 13:05 Actualitate | Esenţial


Ursula von der Leyen si-a prezentat echipa
Foto: Twitter
Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, a anunțat marți distribuirea portofoliilor pentru comisarii europeni, după ce luni a făcut publică lista comisarilor europeni acceptați, iar printre aceștia apare și Rovana Plumb, contestată de opoziție. Plumb ar urma să se ocupe de Transporturi. Propunerile prezentate de Ursula von der Leyen trebuie să fie însă acceptate de Parlamentul European, după ce candidații vor fi audiați în comisiile de resort. Astfel, este posibil ca procedura să fie reluată în cazul unor portofolii, dacă un candidat este respins de eurodeputați. Liderii Opoziției au cerut retragerea lui Plumb pentru a nu face România de râs și spun că aaceasta are toate șansele să primească vot negativ în forul european.

UPDATE 14:53 Dincolo de opoziția din Parlamentul European, Rovana Plumb nu ar avea nici susținerea Ursulei von der Leyen, au declarat pentru HotNews.ro surse europene. De altfel, potrivit acestora, noua șefă a Comisiei Europene ar fi invocat în întâlnirea de la Bruxelles pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă posibilitatea retragerii nominalizării Rovanei Plumb, mesaj reiterat anterior.

UPDATE 14.35: Rovana Plumb ar putea se se confrunte cu opoziție din partea Parlamentului European, notează politico.eu.

Plumb va trebui să se ocupe de negocierile aflate în derulare legate de pachetul de mobilitate și drepturile transportatorilor. Politico mai notează că, până acum, au existat mari controverse în ceea ce privește acest pachet, iar România s-a opus reformelor propuse, astfel încât Rovana Plumba va avea probleme în a-i convinge pe eurodeputați că poate fi un arbitru neutru în aceste negocieri.

Dacă Plumb va fi acceptată de Parlament, ea va trebui să se ocupe de Transporturi, care va fi un sector extrem de important și în ceea ce privește politica privind schimbările climatice și va fi în centrul acordului european privind mediul.

Ca atare, Rovana Plumba va trebui să gestioneze câteva subiecte extrem de sensibile, inclusiv extinderea sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, ceea ce înseamnă includerea sectorului maritim, eliminarea alocațiilor gratuite pentru companiile aeriene și revizuirea directivei privind taxarea în domeniul energiei pentru a pune capăt subvențiilor pentru combustibil, se arată în documentele prezentate de von der Leyen odată cu lista comisariilor.

UPDARE 13.51: Întrebată dacă a discutat cu Juncker despre ce este de făcut în cazul Brexitului și dacă este deschisă unei prelungiri, Ursula von der Leyen a spus că își va începe efectiv mandatul de la 1 noiembrie și discută frecvent cu președintele în exercițiu, Jean Claude Juncker, dar nu va comenta asupra evoluției de la Londra. ”Nu vreau să comentez asupra deciziei și pașilor pe care Marea Britanie îi va lua”.

UPDATE 13.43: Întrebată de ce nu a refuzat anumite propuneri controversate de candidați care sunt în vizorul OLAF, Ursula von der Leyen a răspuns: ”OLAF este o instituție independentă, există întotdeauna prezumția de nevinovăție. Lista pe care am prezentat-o are acceptul Consiliului. Cred că lista este excelentă”.UPDATE 13.37: Legat de Brexit, Ursula von der Leyen a spus că suntem în plin proces dificil. ”Nu ne-am dorit un Brexit, dar respectăm decizia britanicilor”, a spus președintele ales al CE.

În context, ea a a mai comentat, răspunzând unei întrebări, că alegerea de a acorda portofoliul comerțului irlandezului Phil Hogan este una ”excelentă”, având în vedere experiența acestuia și faptul că este un foarte bun negociator.

”Cred că este foarte important să avem un acord privind liberul comerț în viitor. Brexitul nu înseamnă sfârșitul ci începutul unei noi relații cu Marea Britanie și vreau să fie una bună”.

De altfel, decizia de a-i acorda Irlandei portofoliul comerțului, unul dintre principalele puncte vulnerabile din perspectiva Brexitului, a fost salutată și de premierul irlandez, care a reacționat pe twitter.


UPDATE 13.21: Rovana Plumb a fost anunțată pentru portofoliul Transporturilor.

UPDATE 13.14: Statul de drept va rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, a mai spus Ursula von der Leyen. Astfel, de acest domeniu se vor ocupa comisarii Didier Reynders (Justiție) și Vera Jourova (Valori și transparență).


De domeniul industriei se va ocupa Sylvie Goulard (Franța), iar Virginijus Sinkevičiu pentru mediu.

UPDATE 13.09: Ursula von der Leyen a spus că așa cum arată componența propusă ea asigură un echilibru în rândul statelor europene. ”Vicepreședinții vin din est și din vest din nordul și sudul Europei. Le-am acordat vicepreședinților mei o dublă funcție, vor fi vicepreședinți și comisari în același timp, vor avea propriul domeniu de activitate.

Frans Timmermans va fi vicepreședinte și se va ocupa de politica de mediu și schimbări climatice și va lucra cu cei din domeniul agriculturii, iar Margrethe Vestager va fi vicepreședinte și comisar în domeniul concurenței.

Anunțul este făcut într-o conferință de presă susținută de președintele ales Ursula von der Leyen.

Premierul a refuzat să facă o altă propunere, deși chiar președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut acest lucru, iar opoziția spune că Rovana Plumb "are toate șansele" să fie respinsă la vot în Parlamentul European.

Politico notează că principala problemă pe care Ursula von der Leyen a trebuit să o rezolve în alocarea funcțiilor de top a fost acela de a asigura un echilbru între statele din Europa de Vest și cele din fostul bloc comunist din est. Statele este europene ar fi marii perdanți, având în vedere că atât funcția de președinte al Comisiei Europene, cât și cea de președinte al Parlamentului și de înalt reprezentant pentru Afaceri Externe sau de președinte al Consiliului Europeanrevin statelor din vest.

Lista lui von der Leyen

 • Austria: Johannes Hahn
 • Belgia: Didier Reynders
 • Bulgaria: Mariya Gabriel
 • Croatia: Dubravka Šuica
 • Cipru: Stella Kyriakides
 • Cehia: Věra Jourová
 • Danemarca: Margrethe Vestager
 • Estonia: Kadri Simson
 • Finlanda: Jutta Urpilainen
 • Franța: Sylvie Goulard
 • Grecia: Margaritis Schinas
 • Ungaria: László Trócsányi
 • Irlanda: Phil Hogan
 • Italia: Paolo Gentiloni
 • Letonia: Valdis Dombrovskis
 • Lituania: Virginijus Sinkevičius
 • Luxemburg: Nicolas Schmit
 • Malta: Helena Dalli
 • Olanda: Frans Timmermans
 • Polonia: Janusz Wojciechowski
 • Portugalia: Elisa Ferreira
 • România: Rovana Plumb
 • Slovacia: Maroš Šefčovič
 • Slovenia: Janez Lenarčič
 • Suedia : Ylva Johansson
Nominalizarea, audierile şi învestitura comisarilor (procedură)

Membrii Comisiei sunt aleşi printr-un sistem de rotaţie stabilit de către Consiliul European, conform căruia statele membre sunt tratate în mod absolut egal în ceea ce priveşte stabilirea ordinii de rotaţie şi a duratei prezenţei reprezentanţilor lor în cadrul Comisiei.

Un alt criteriu care trebuie respectat este cel al diversităţii demografice şi geografice a statelor membre, potrivit articolului nr. 244 din Tratatul privind Funcţionarea UE (versiunea consolidată). Potrivit Tratatului UE (art. 17), preşedintele ales al Comisiei Europene trimite scrisori oficiale către şefii statelor membre, invitându-i să propună candidaţi pentru posturile de comisari. Fiecare dintre cei 28 (27 fără Regatul Unit) de comisari - câte unul din fiecare stat membru - primeşte responsabilitatea unui domeniu politic specific din partea preşedintelui Comisiei. Urmează audierile în cadrul comisiilor de specialitate din PE.

Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări. Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să îşi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii. Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE.

În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa unui candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia. Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a Parlamentului European. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani.

După ce au primit aprobarea Parlamentului, preşedintele şi comisarii sunt numiţi în mod oficial de Consiliul UE, care hotărăşte cu majoritate calificată.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14624 vizualizari

 • +18 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 10 septembrie 2019, 13:33)

  [anonim]

  • -1 (11 voturi)    
   "kterinca" UE... (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:24)

   DrInOrice [utilizator] i-a raspuns lui

   ...ne tine pe linia de plutire. E usor sa jignesti repede in stanga si in dreapta, fara niciun motiv.
   PS: poate iti trece cheful de mistocarii cand istoria iti aminteste ca astfel de constructii (precum UE) tin departe razboaie regionale sau mondiale, Doamne fereste.
   • +1 (5 voturi)    
    Asa zicea si Orwell :)) (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:53)

    ww [utilizator] i-a raspuns lui DrInOrice

    Si lui, tare mult ii placeau aceste demonice Turnuri Babel.

    Iar ca sa vezi raspunsul istoriei, inlocuieste in fraza "constructii" cu "imperii" si apoi reciteste.
  • +11 (11 voturi)    
   nu ati (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:49)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui

   auzit ce criterii a avut Ursula?
   A impartit caciula UE pe criterii de sex (un nr. aproximativ egal de femei cu barbati) si de reprezentativitate (cate unul pt. fiecare tara UE).
   Absolut nimic din punct de vedere al performantelor si capacitailor tehnice. Acolo sper sa intervina comisia si sa elimine incompetenta.
  • +4 (4 voturi)    
   va face ... (Marţi, 10 septembrie 2019, 16:56)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui

   autostrazile europene paf ! Nu de balistice are nevoie Putin, ci de ciocanari !
 • +21 (27 voturi)    
  Un mesaj... (Marţi, 10 septembrie 2019, 13:39)

  vio7 [utilizator]

  Celor care considera ca trebuie sustinuta Rovana Fiervechi doar pe criteriul ca e romanca si trebuie sa ne sustinem tara:MUIE PSD! Diferenta ca de la cer la pamant intre asta si doamna Kovesi pe toate criteriile posibile:profesionalism,cinste,corectitudine si bun-simt.
  • -5 (7 voturi)    
   Amândouă sunt penale. (Marţi, 10 septembrie 2019, 17:15)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui vio7

   Una nu-i mai bună ca cealaltă. amândouă au fost numite.
   • +1 (1 vot)    
    Vai de PSD-ul vostru! (Miercuri, 11 septembrie 2019, 14:45)

    vio7 [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Ca sa spui ca doamna Kovesi e penala trebuie sa fii bubuit rau la caputz,imbacsit de latrine si sa nu mai gandesti cu mintisoara ta ci cu a lui Gadea !Yacs!
 • +20 (22 voturi)    
  Vai de Transporturi (Marţi, 10 septembrie 2019, 13:40)

  Kwisatz Haderach [utilizator]

  Cu Plăvana Romb Comisia Europeană va avea “succesuri” nemaipomenite. Poate va încerca și la Bruxelles să adopte niște hotărâri prin care insulele Sardinia, Sicilia și Irlanda vor trece în administrarea CJ Teleorman :-)
  • +7 (7 voturi)    
   PSD e tare in transporturi! (Marţi, 10 septembrie 2019, 15:20)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz Haderach

   Are specilaisti ! Noroc de Ceașcă cel care a făcut totusi o autostrada, pentru ca CIUMA ROSIE nu a facut NIMIC!
 • +17 (17 voturi)    
  #Fratzia Tutelor Absolute (Marţi, 10 septembrie 2019, 13:47)

  un domn [utilizator]

  va lovi gropile din drumurile romanesti cu TREI Trandafiri ( vulcanizarile for Inflori )
 • +16 (16 voturi)    
  Ura!!!! (Marţi, 10 septembrie 2019, 13:50)

  osica [utilizator]

  În sfârșit, UE va avea autostrăzi!
  • +7 (7 voturi)    
   mda (Marţi, 10 septembrie 2019, 15:56)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui osica

   mai degraba se gaseste clanul PSD sa taie vreo 2 autostrazi de prin vest si sa le caseze la fier vechi chinezilor...

   cica cum face misto UE-ul de Romania... tara cu cele mai putine autostrazi raportata la suprafata si populatie... pune o p**** la comisariatul transporturilor
 • +7 (9 voturi)    
  Exportam coruptie! (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:22)

  mircea112 [utilizator]

  Ursula asta nu gandeste? Ea nu se uita ce transport e in Romania, cu PSD ? Asta vrea pentru Europa?
  Si chiar nu stie cine e Rovana Plumb? Ce dracu exportam corupti, dupa Severin, acum si Plumb? Astia vor sa ne puna la gazeta de perete? ce naiba mai, din 20 de mil de locuitori mai buni si mai corecti decat Rovana, o gaseste tocmai pe Rovana Plumb?
  Total dezamagit !
  • +4 (6 voturi)    
   dezamagitor dar vina e altundeva (Marţi, 10 septembrie 2019, 15:00)

   MihaiG [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Nu a gasit-o Ursula pe Rovana Plumb. Guvernul Romaniei a nominalizat-o, Ursula s-a impotrivit iar Guvernul Romaniei a insistat.

   Romania a fost ultima tara a carui nominalizare a fost acceptata. Ursula nu avea motive legale sa se opuna.

   Practic Romania i-a spus Ursulei ca uite, e ministra noastra, om de incredere etc. Pe ce motiv sa o blocheze? Vina e a Romaniei ca nu e in stare sa trimita oameni respectabili.
  • -1 (1 vot)    
   i-auzi (Miercuri, 11 septembrie 2019, 7:40)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   autostrazile penele si pedele unde sunt, praleo? ca au fost si astia 14 ani la guvernare!
 • +5 (5 voturi)    
  O propunere REUSITA !!! (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:30)

  sipu [utilizator]

  dupa o activitate de succes” in romania , cunostintele trebuiau exportate la UE, sa se bucure si ei de COMPETENTA rovanei plumb .
 • +6 (6 voturi)    
  Vasilica Viorica - Rodica (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:33)

  Sati [utilizator]

  Gasca se ocupa de ''centura''.
  • +4 (4 voturi)    
   Taragotiste Spui ? La cimpoi cu bile ? (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:49)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Sati

   DUamna Gabi le tine lumânarea !
 • +5 (5 voturi)    
  mai tare (Marţi, 10 septembrie 2019, 14:42)

  nahir [utilizator]

  decat la mediu.
  Daca aplica metode tip cuc, cu rezilieri de contracte dupa finalizarea lucrarilor, praful se va alege de infrastructura auto europeana.
  Desi, pe de alta parte, sunt curios ce argumente va avea sa respinga finantarile europene pentru autostrazile Pitesti - Sibiu sau Iasi - Tg. Mures. Parca o vad ca se va lua de par cu vasilica, cea de graba doritoare de PPP-uri (ca si ea de altfel, cata vreme bantuia prin guvernul acesteia).
 • +2 (4 voturi)    
  Rușine Ursula ! (Marţi, 10 septembrie 2019, 15:19)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Nu degeaba Frau Merkel a bătut palma du Putin! Si tu esti de partea hoților din Est !!!
 • 0 (6 voturi)    
  Nu o vrea dar totusi o propune ... (Marţi, 10 septembrie 2019, 15:37)

  Gigi Kent [utilizator]

  "Dincolo de opoziția din Parlamentul European, Rovana Plumb nu ar avea nici susținerea Ursulei von der Leyen, au declarat pentru HotNews.ro surse europene. De altfel, potrivit acestora, noua șefă a Comisiei Europene ar fi invocat în întâlnirea de la Bruxelles pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă posibilitatea retragerii nominalizării Rovanei Plumb, mesaj reiterat anterior"

  Atata Fake News nu am crezut ca poate exista.

  Sunt aproape convins ca, daca nu scoate multe perle la audierea din comisie (si sincer nu cred, Rovana Plumb fiind destul de "chill" in cuvantarile publice), nu se va gasi vreun motiv (real) de respingere.

  Adica sa fim seriosi, controversata e chiar Ursula von der Leyen cu ale ei contracte de consultanta si cu subinzestrarea armatei germane. O masina inmatriculata in Bulgaria e chiar un subiect "subtire" prin comparatie.
 • +6 (6 voturi)    
  E bine ca se baga (Marţi, 10 septembrie 2019, 15:58)

  Rahan5 [utilizator]

  Rovana la ,,Transporturi".
  Si asa neamul lui Rovana are semnul electoral ,,roata".
 • +3 (3 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Marţi, 10 septembrie 2019, 17:07)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  adica tot nimic pentru roamani ... doar tanti plumb incaseza niste banet cu ghiotura ...
 • +4 (6 voturi)    
  Ursula creca e rupta de Realitate (Marţi, 10 septembrie 2019, 17:40)

  Parzivall [utilizator]

  Nu e correct informata sau e Proasta. Dar nah, au ajuns si ciobeni pr la Brussel, o tractorista in plus nu e mare lucru!!! Grapini vad ca rezista bine acolo.
 • +2 (4 voturi)    
  Rovana Plumb va duce transporturile UERSS... (Marţi, 10 septembrie 2019, 18:12)

  Nyk1 [utilizator]

  ...pe noi culmi ale progresului și dezvoltării.

  Sper că acum e clar pentru toată lumea de ce britanicii au votat la referendum în favoarea BREXITului!
 • -2 (8 voturi)    
  Prima data ati spus, pe surse, ca nici unul (Marţi, 10 septembrie 2019, 21:31)

  xrogo [utilizator]

  dintre cei doi propusi de Veorica nu vor fi alesi, apoi, ca Rovana, fiind aleasa nu va prinde transporturile, tot pe surse, acum, ca Rovana nu va fi acceptata in Parlamentul UE, ce sa mai cred, ce surse citati si ce credibilitate au?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by