Social-democrații s-au reunit, sâmbătă, la Mamaia, în ședința Comitetului Executiv al partidului pentru a discuta situaţia ministerelor lăsate libere după plecarea ALDE de la guvernare. Ședința va fi urmată de întâlnirea deputaţilor şi senatorilor PSD cu conducerea partidului. Discuțiile au loc în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a trimis guvernul în Parlament, pentru a obține votul pe o nouă formulă, după ce ALDE a rupt coaliția cu social-democrații.

Viorica DăncilaFoto: AGERPRES

UPDATE 13.55: PSD intenționează să depună o plângere penală împotriva președintelui Klaus Iohannis invocând declarațiile acestuia potrivit cărora guvernul este corupt, potrivit Digi24. Această variantă este discutată în ședința Comitetului Executiv care se desfășoară la această oră, la Mamaia.

Dăncilă a mai spus, în cadrul CEx, că ar intenționa sesizarea Curții Constituționale pentru blocarea numirii miniștrilor interimari.

UPDATE 11.49: Premierul Viorica Dăncilă a declarat sâmbătă, la Mamaia, la începutul ședinței Comitetului Executiv PSD, că nu se grăbește să meargă în Parlament și că PSD nu va pleca de la guvernare, ci opoziția trebuie să demonstreze că poate strânge semnături pentru moțiune.

"Avem 45 de zile pentru a merge în Parlament, nu ne grăbim. Vedem ce hotărâri vom lua în perioada imediat următoare. Nu avem motive de îngrijorare, pentru că într-o luptă merg doar cei puternici. Cei slabi sau cu îndoieli trebuie să rămână pe margine. Sunt un om puternic și am oameni foarte puternici în jur care nu vor ezita nicio clipă", a mai susținut Dăncilă.

Dăncilă a insistat că e treaba opoziției să treacă la vot o moțiune de cenzură. ”Întotdeauna ce nu te omoară te întărește. PSD a trecut cu bine peste situațiile dificile. Cert este că nu vom ieși de la guvernare, am spus și ieri nu îmi voi da demisia. Trebuie ca Opoziția să își strângă membrii din Parlament astfel încât să treacă o moțiune", a declarat Viorica Dăncilă.

UPDATE 11.33: Președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, a susținut că social-democrații vor avea voturile să treacă Guvernul prin Parlament. Întrebat cum va obține PSD aceste voturi, Arsene a răspuns „Haideți să vedem atunci. Vom avea voturile să trecem Guvernul prin Parlament”.

De asemenea, potrivit Mediafax, întrebat dacă PSD este dispus să dea șefia Senatului tot celor de la ALDE, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, Arsene a susținut că „totul este negociabil”.

UPDATE 11.15: Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Mamaia, la ședința Comitetului Executiv, acolo unde se va discuta despre situația guvernamentală. Dăncilă a refuzat să facă vreo declarație la intrare.

UPDATE 10.52: Gabriela Firea a susținut, înaintea reuniunii, că nimeni din interiorul CEx nu a solicitat până acum ieșirea PSD de la guvernare, în pofida unor relatări din presă, dar a precizat că există îngrijorare în interiorul partidului față de situația în care se află. Ea a mai susținut că speră că nici președintele Klaus Iohannis, nici premierul și nici parlamentarii nu vor intrarea într-o criză guvernamentală în care executivul și instituțiile statului să nu mai poată funcționa.

”Ce ar însemna o țară într-o criza guvernamentală. Doamne ferește de o catastrofă, de un moment neplăcut. Nu cred că președintele României va lăsa România într-o situație de criză în care guvernul să nu mai poată ține ședințe, ministerele să nu mai poată lua decizii. (...) Românii trebuie să știe că nu își vor mai lua salariile și pensiile”, a susținut Firea.

Firea a mai spus că speră se se ajungă la o soluție care să nu fie influențată de campania electorală și a făcut apel și la parlamentarii opoziției.

Comitetul Executiv era programat să înceapă la ora 10.00, însă a fost devansat cu o oră. Reuniunea CEx va fi urmată de ședința grupurilor parlamentare, în condițiile în care marea miză este obținerea unui nou sprijin în Parlament pentru o nouă formulă guvernamentală, după ruperea coaliției cu ALDE.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat vineri, la finalul Conferinţei Judeţene a PSD Constanţa, că la reuniunea CExN al PSD de sâmbătă se va face o analiză a portofoliilor şi a paşilor pentru perioada următoare. "Ne vom replia şi vom continua lupta. Pe toţi cei care acum vin şi ne dau sugestii să plecăm de la guvernare eu îi sfătuiesc să-şi ţină sugestiile pentru propriul partid - noi nu ne uităm în ograda altuia - şi să ne lase pe noi să ne organizăm şi să vedem care sunt cele mai bune soluţii pentru România şi pentru români", a spus premierul, citat de Agerpres.

În CExN va fi analizată şi situaţia ministerelor rămase libere după demisia ALDE din Guvern. Viorica Dăncilă a afirmat vineri că nu a înţeles de ce preşedintele a respins cinci propuneri de miniştri care sunt persoane foarte bine pregătite şi apreciate profesional şi a anunţat că îi va telefona lui Klaus Iohannis pentru a vedea care este opinia sa legată de activitatea Guvernului.

Întrebată ce va face cu şefia Senatului, dar şi cu ministerele libere lăsate de ALDE, liderul PSD a răspuns că o decizie va fi luată în forurile statutare ale partidului. "Vom face o analiză în cadrul Comitetului Executiv de mâine. Bineînţeles că această decizie nu vreau s-o iau eu, este foarte bine ca deciziile să le luăm în forurile statutare, să ascult opinia fiecărui coleg, fiecărei colege, apoi să vedem care va fi decizia. Ministerele lăsate de ALDE sunt vacante, vom vedea ce decizie vom lua în cadrul CExN al PSD. Sunt persoane care nu au înţeles acest refuz din partea preşedintelui. Nici noi nu am înţeles de ce persoane care sunt bine pregătite profesional, care sunt foarte apreciate au fost respinse de preşedinte. Mai mult, am văzut că într-o ţară pe care domnul preşedinte o vrea o ţară normală avem o respingere a cinci propuneri de miniştri, ceea ce cred că nu înseamnă normalitate. Vom discuta mâine despre fiecare minister în parte, despre miniştri, despre paşii pe care vrem să-i facem în perioada următoare, vom avea discuţii despre fiecare domeniu în parte", a precizat premierul.

Dăncilă a susţinut că există parlamentari ALDE care aveau îndoieli privind ruptura cu PSD. "Am discutat nu numai cu parlamentarii ALDE, am prieteni în ALDE pe care îi respect şi care aveau îndoieli referitor la această ruptură de PSD. Vom vedea, nimeni nu obligă pe nimeni. Eu sincer m-aş bucura dacă dintre colegii noştri şi partenerii noştri de doi ani şi jumătate s-ar întoarce şi am putea să construim împreună. Am făcut foarte multe lucruri bune împreună şi cred că este de datoria noastră să dăm dovadă de responsabilitate şi să continuăm aceste lucruri bune pentru români şi România", a spus preşedintele PSD. ​