PSD decide azi soarta coaliției, social-democrații fiind convocați de Viorica Dăncilă pentru a discutata variantele în cazul unei eventuale ieșiri de la guvernare a ALDE. Discuțiile vin în contextul în care Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că este în discuții cu Pro România a lui Victor Ponta pentru o alianță politică. De asemenea, discuțiile vizează și rectificarea bugetară, și pe această temă fiind în dezacord cu ALDE.

Congres PSDFoto: AGERPRES

Comitetul Executiv Naţional al PSD urmează să se întrunească la Palatul Parlamentului, începând cu ora 17,00.

Amenințarea ieșirii de la guvernare este atent construită și planificată de câteva săptămâni în interiorul ALDE. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că liderii ALDE aveau o strategie în acest sens, dar cazul de la Caracal a dat peste cap planurile lui Tăriceanu. Mai exact, rectificarea bugetară era pretextul perfect pe care liderii ALDE să îl invoce pentru a rupe Coaliția. Reamintim că, dincolo de această strategie de imagine, Tăriceanu își dorește să fie candidatul unic la prezidențale al Coaliției PSD-ALDE.

Liderii social-democrații nu vor să susțină un candidat comun cu ALDE la prezidențiale și încearcă să o împingă pe Dăncilă în față. De partea cealaltă, Viorica Dăncilă joacă duplicitar și ar fi dispusă să renunțe la candidatură și să-l promoveze pe Tăriceanu drept candidat la prezidențiale.

"Lui Dăncilă i-a surâs amânarea congresului în care se bătea în cuie candidatul la prezidențiale pentru că i-ar conveni de minune să renunțe la postura de candidat", au explicat surse social democrate pentru HotNews.ro.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian a declarat vineri că ALDE nu poate să susţină un candidat PSD la alegerile prezidenţiale.

„Nu ştiu care sunt problemele PSD. În opinia mea, o problemă pe care n-am elucidat-o şi pe care le-am spus-o deschis a fost cea legată de motivaţia lor reală în ceea ce priveşte campania pentru prezidenţiale. Le-am spus că sentimentul meu e că miza lor se opreşte la turul doi de scrutin. Deci, obiectivul lor maximal este calificarea în turul doi. I-am întrebat: Ei nu mi-au răspuns la această întrebare. Şi atunci am întrebat: Şi i-am spus doamnei Dăncilă personal: ”, a spus Vosganian.

Deputatul a adăugat că i-a spus Vioricăi Dăncilă că ALDE nu poate să susţină un candidat PSD la alegerile prezidenţiale pentru că „e limpede, pentru noi cel puţin, că cercurile de votanţi şi simpatizanţi ai ALDE au această reţinere. E limpede, noi nu putem susţine în campania prezidenţială un candidat PSD. Am întrebat: în afară de chestiunile de imagine, ce au ei în vedere? Nu au răspuns la întrebarea asta. De aici am sentimentul, coroborând şi cu declaraţiile lui Klaus Iohannis, că ei şi-au împărţit mizele. PSD şi-a păstrat miza de a rămâne la guvernare, Klaus Iohannis şi-a păstrat miza de a rămâne la Cotroceni. Probabil că fiecare, în mod mai mult sau mai puţin explicit îl ajută pe celălalt să îşi îndeplinească obiectivul".

Reamintim că la sfâșitul lunii iulie, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat public că este dezamăgit de faptul că PSD nu îl dorește să-l susțină la alegerile prezidențiale. Tăriceanu și-a exprimat speranța atunci că poate până la sfârșitul lunii august, PSD se răzgândește. "La finele lunii august putem să facem o analiză și poate PSD să ia o decizie să mergem pe o candidatură comună. Problema nu e să intre în turul 2, ci să câștige alegerile. Sondajele nu o indică pe doamna Dăncilă principalul contracandidat al domnului Iohannis. Principalul contracandidat sunt eu și o mobilizare a partidului nu o va duce în această postură", a declarat Călin Popescu Tăriceanu pe 25 iulie.