În coaliție de guvernare cu PSD, Călin Popescu Tăriceanu anunță, pe Facebook, o alianță politică cu Pro România, condusă de Victor Ponta. Inițial, șeful ALDE a anunțat că decizia a fost luată, însă a revenit ulterior susținând că e vorba despre discuții. Reacția sa a venit după ce Victor Ponta a scris pe Facebook că s-au făcut progrese în discuțiile cu Tăriceanu, dar nu s-au luat decizii. Condiția lui Ponta: ieșirea ALDE de la Guvernare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Postarea inițială:

  • ​„Discuții fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am hotărât o viitoare colaborare sub forma unei Alianțe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune, şi astfel vom fi a treia forță politică parlamentară, după PSD şi PNL. În perioada imediat următoare grupurile de lucru ale celor două partide se vor întâlni pentru a stabili proiectul politic al Alianţei şi protocolul de colaborare”

Postarea corectată, după anunțul lui Ponta:

  • „Discuții fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta: am discutat o viitoare colaborare sub forma unei Alianțe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune, şi astfel vom fi a treia forță politică parlamentară, după PSD şi PNL. În perioada imediat următoare grupurile de lucru ale celor două partide se vor întâlni pentru a stabili proiectul politic al Alianţei şi protocolul de colaborare”

Anunțul lui Tăriceanu vine în contextul unei relații tensionate cu PSD, lideri ai ALDE invocând chiar posibilitatea ieșirii de la guvernare, mutare însă neformalizată până în acest moment.

Ponta: Nu am luat decizii - dar am discutat și progresat

La scurt timp după anunțul lui Tăriceanu, Victor Ponta a reacționat și el tot pe Facebook, precizând că nu s-au luat decizii și sugerând că are o condiție pentru colaborarea cu ALDE, aceasta să iasă de la guvernare.

„Pe 22 iulie am spus “dacă ALDE iese de la guvernare suntem dispuși să discutam un proiect politic comun”! Azi am progresat foarte mult în acest sens! Nu am luat decizii - dar am discutat și progresat!”, a scris Ponta pe Facebook.

Când mai multi oameni se asează la masă cu intentii bune - sunt sanse mai mari de succes! Este o nevoie uriasa de schimbare a modului de guvernare a tarii / un “RESET” total al administratiei publice si al directiei economice! Trebuie sa gasim solutii si oameni capabili sa le aplice! Noi Suntem ProRomania- si tinem cu Romania!

Călin Popescu Tăriceanu declara, la finalul lui iulie, că a avut discuţii cu Victor Ponta şi este pentru intrarea Pro România la guvernare, arătând că astfel s-ar consolida această majoritate din zona de centru stânga.

Tot atunci, liderul ALDE comenta că unii social-democrați își fac niște socoteli greșite fiindcă mizează pe faptul că ar fi atât de importantă șefia Senatului pentru el și ALDE, încât partidul pe care îl conduce nu va ieși de la guvernare. Acesta a spus că „guvernarea nu e o profesie pentru ALDE”.

„I-am spus doamnei Dăncilă că o campanie electorală în care vor fi doi candidați din partea celor două partide ale coaliției va aduce alimentarea invariabilă a unor tensiuni la nivel local. Sunt foarte mulți președinți care nu sunt mulțumiți la noi cu colaborarea în coaliție. Nu i-a deranjat faptul că a pus PSD candidat propriu, ci proasta colaborare la nivel local i-a îndemnat pe unii dintre ei să spună – nu mai trebuie să stăm în continuare în coaliție, trebuie să mergem în opoziție”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

El a adăugat că premierul Viorica Dăncilă își face socoteala că, în calitate de președinte al ALDE are o anumită responsabilitate, aceea de a menține stabilitatea politică și aceea de a duce la bun sfârșit măsurile programului de guvernare.