Călin Popescu Tăriceanu a declarat că unii social-democrați își fac niște socoteli greșite fiindcă mizează pe faptul că ar fi atât de importantă șefia Senatului pentru el și ALDE, încât partidul pe care îl conduce nu va ieși de la guvernare. Acesta a spus că „guvernarea nu e o profesie pentru ALDE”, scrie Mediafax. În același timp, preşedintele ALDE a declarat și că a avut discuţii cu Victor Ponta şi este pentru intrarea PRO România la guvernare, arătând că astfel s-ar consolida această majoritate din zona de centru stânga, potrivit Agerpress.

Tariceanu la Antena 3Foto: Captura Antena 3

„I-am spus doamnei Dăncilă că o campanie electorală în care vor fi doi candidați din partea celor două partide ale coaliției va aduce alimentarea invariabilă a unor tensiuni la nivel local. Sunt foarte mulți președinți care nu sunt mulțumiți la noi cu colaborarea în coaliție. Nu i-a deranjat faptul că a pus PSD candidat propriu, ci proastă colaborare la nivel local i-a îndemnat pe unii dintre ei să spună – nu mai trebuie să stăm în continuare în coaliție, trebuie să mergem în opoziție”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seara, la Antena 3.

El a adăugat că premierul Viorica Dăncilă își face socoteala că, în calitate de președinte al ALDE are o anumită responsabilitate, aceea ce a menține stabilitatea politică și aceea de a duce la bun sfârșit măsurile programului de guvernare.

„Doamna Dăncilă face următoarea socoteală: știe că în calitate de președinte al partidului am o anumită responsabilitate, am și o anumită experiență și această responsabilitate a mea ține de două lucruri esențiale. Și anume, pe de o parte de necesitatea menținerii unei stabilități politice, deci evitarea declanșării unor crize și în al doilea rând de responsabilitatea celor care ne-au votat și care impune a ne duce totuși mandatul”, a explicat Tăriceanu.

Liderul ALDE a mai spus că unii din PSD mizează pe niște lucruri greșite și dacă ei cred că partidul pe care îl conduce va merge 100% până la finalul mandatului coaliției, în condițiile în care sunt unele disfuncționalități, atunci se înșală.

„Doamna Dăncilă nu, dar sunt unii de la PSD care își fac niște socoteli foarte greșite. Ei cred că funcția de președinte al Senatului e atât de importantă pentru mine și pentru ALDE încât nu vom ieși de la guvernare. Pot să vă spun un lucru – pentru noi guvernarea nu este o profesie, este o responsabilitate. Eu am avut această responsabilitiate ca prim-ministru și cred că această responsabilitate ți-o duci la bun sfârșit atâta timp cât mai am ceva ce poți să oferi, mai ai anumite obiecte fixate pe care vrei să le duci la bun sfârșit. Dar a se miza că noi vom merge 100% până la finele mandatului în această coaliție, în condițiile în care anumite disfuncționalită vor continua să se manifeste și la nivel central și la nivel local este o apreciere greșită”, a conchis Tăriceanu.​

Preşedintele ALDE a declarat și că a avut discuţii cu Victor Ponta şi este pentru intrarea PRO România la guvernare, arătând că astfel s-ar consolida această majoritate din zona de centru stânga. El a explicat că a fost întrebat de mai multe ori despre posibilitatea ieşirii ALDE de la guvernare şi intrarea PRO România, şi a explicat că nu ar fi eficient pentru guvern, scrie Agerpress.

"Dacă se face un calcul simplu o să se vadă că nu e eficient, nu iese la aritmetică, pentru că ce ar pierde prin plecarea noastră ar însemna mai mult decât ce ar câştiga prin intrarea PRO România. De ce? Pentru că PRO România are un număr mai mic de parlamentari. Eu cred că intrarea PRO România ar fi un lucru benefic pentru că în primul rând am reface configuraţia politică care a reieşit la alegerile din 2016. Asta ar însemna refacerea unei majorităţi, care în momentul de faţă există, dar ar fi şi mai puternică, şi cred că s-ar consolida, ar fi nevoie politic vorbind şi strategic, s-ar consolida această majoritate din zona de centrul stânga în care evident am fi noi, PSD-ul şi PRO România. (...) Am avut discuţii cu domnul Ponta în acest sens. Da, eu sunt favorabil pentru ca Pro România să participe la guvernare", a spus Tăriceanu.