PSD nu dă curs cererii președintelui Klaus Iohannis care a solicitat public inițierea de către Guvern a unui proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor GRECO. Mai mult, social democrații îi transmit președintelui că termenul propus pentru referendum, respectiv odată cu prezidențialele este „mult prea lung”.

Congres PSDFoto: AGERPRES

„Raportul GRECO conţine concluzii şi recomandări care au generat şi generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistraţii înşişi critică Raportul şi reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispoziţiilor Curţii Constituţionale. Consiliul Superior al Magistraturii pare a se opune mai multor obiecţii ridicate de experţii GRECO. În aceste condiţii, oamenii politici trebuie să se abţină de la orice demers până când magistraţii şi experţii nu se vor pune de acord.”, se arată într-un comunicat al PSD.

Mai mult, social-democrații susțin că sunt „14 state europene, printre care Franţa, Germania, Olanda, care încă nu au aplicat recomandările GRECO, ceea ce înseamnă că România nu este nici pe departe un caz singular, cum sugerează preşedintele”.

PSD îi transmite, totodată, șefului statului că referendumul pentru revizuirea Constituției în sensul celor decise de români pe 26 mai ar trebui să fie organizat înainte de prezidențiale.

„Termenul propus de preşedinte este mult prea lung, având în vedere că poporul român s-a exprimat fără echivoc în privinţa celor două întrebări de la referendum. Aşadar, revizuirea Constituţiei trebuie să aibă loc mult mai devreme decât alegerile prezidenţiale, urmând ca data referendumului de revizuire să fie stabilită imediat după deschiderea noii sesiuni parlamentare”, se artă în comunicat.

Prin rapoartele GRECO, Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu din partea forurilor europene legat de justiție, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis. El a cerut Executivului să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta legile justiției și legislația penală și "anomalia" care este Secția specială de anchetare a magistraților. Președintele a precizat că decizia va aparține Parlamentului, dar Guvernul trebuie să aibă această inițiativă.