​Traian Băsescu susține că invalidarea referendumului pe Justiție ar crea un risc enorm pentru România, iar coaliția PSD-ALDE se va folosi de acest lucru pentru a-și justifica planurile privind justiția. „Tot PSD-ul va fi la nunta ordonanțelor de urgență pe justiție”, a declarat fostul președinte la HotNews.ro LIVE.

Traian BasescuFoto: Hotnews

Băsescu, care este și primul pe lista PMP pentru europarlamentare, i-a îndemnat pe români să participe la votul de duminică și să voteze atât la europarlamentare, cât și la referendum. „Îndemn toți oamenii să meargă la referendum să voteze DA, chiar dacă nu înțeleg a doua întrebare. Să voteze pentru democrație”, a spus el.

CITEȘTE ȘI: Băsescu: „Să ajungi într-o justiție în care procurorii să se acuze reciproc că au creat grup infracțional organizat este mult prea mult”

CITEȘTE ȘI: Traian Băsescu: Sunt un adversar neîmpăcat al transformării Europei într-o moschee / Laicizarea începe să devină o vulnerabilitate

Declarațiile lui Traian Băsescu despre referendum (video min. 56:10)

  • Președintele avea dreptul, atâta timp cât Constituía îi permite, la organizare, numai că eu aș fi privit de 10 ori la efecte. În varianta reușitei acestui referendum, adică a validării, nu se întâmplă nimic, pentru că ambele întrebări vizează modificarea Constituției.
  • A făcut aceeași greșeală pe care am făcut-o eu, când am organizat referendum pentru 300 de parlamentari. dacă mă opream la 300 de parlamentari, 100 de senatori și 200 de deputați, referendumul era implementat în câteva luni, pentru că norma parlamentară se stabileste prin lege, și n-ar fi îndrăznit niciun Parlament referendumul.
  • A pus întrebări care necesită ambele modificarea Constituției, ceea ce nu va duce la niciun rezultat. Va fi însă o victorie politică a președintelui dacă se validează referendumul.
  • Îndemn toți oamenii să meargă la referendum să voteze DA, chiar dacă nu înțeleg a doua întrebare. Să voteze pentru democrație.
  • Riscul e enorm dacă nu se validează. PSD-ALDE vor zice - iată, poporul nu e cu tine dle președinte în problema Justiției. Vă imaginați care este song-ul PSD-ALDE-UDMR dacă nu se validează referendumul? Dacă poporul nu a fost de acord înseamnă că vrea grațiere și amnistie.
  • Nu mai vorbesc de a doua întrebare care este referitoare la ordonațele de urgență. Tot PSD-ul va fi la nunta ordonanțelor de urgență pe justiție.
  • Un eventual eșec al referendumului va fi o înfrângere foarte grea pentru președinte. Va face ca puterea să facă exact ce a cerut Iohannis să nu se facă. Îi slăbește și autoritatea să mai susțină independența justiției pentru că îi va spune PSD că poporul e de acord cu el. Trebuia căutată o zonă în care dacă pierzi, să nu pierzi de tot.
  • Orice referendum pe justiție este riscant.