Eugen Nicolicea a fost desemnat de PSD să-i ia locul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției. Dacă va semna președintele Iohannis decretul de numire, în condițiile în care deputatul PSD a fost unul dintre susținătorii-forte ai modificărilor legilor penale, rămâne de văzut. Cum mai rămâne de lămurit și unde a făcut Facultatea de Drept Eugen Nicolicea și cum a ajuns revoluționar de Turnu Severin, oraș în care nu s-a întâmplat aproape nimic după fuga lui Ceaușescu.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

Sunt două întrebări la care Eugen Nicolicea a refuzat să dea răspunsuri până acum.

În CV-ul deputatului PSD, postat pe site-ul Camerei Deputaților, se precizează că a absolvit două facultăți, dintre care una de Drept. Potrivit unei anchete a Adevărul, din 2017, Nicolicea a absolvit Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

Deputatul PSD a refuzat să dea vreo lămurire referitoare la acest lucru, ba chiar a amenințat un jurnalist că-i retrage acreditarea de la Parlament dacă tot insistă cu acest subiect.

Un alt semn de întrebare este legat de obținerea certificatului de revoluționar. Potrivit unei anchete Recorder.ro, în cererea pe care a depus-o pentru obținerea certificatului de revoluționar, parlamentarul susține că a luptat împotriva comunismului la Turnu Severin, în timp ce CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților îl arată, în acea perioadă, ca angajat al unei întreprinderi din București.

Eugen Nicolicea a refuzat să vorbească despre presupusa sa participare la Revoluție, iar Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) ține secret dosarul pe baza căruia Nicolicea a primit certificatul de „luptător determinant”, nota Recorder.ro.

CITEȘTE ȘI: În 1994, Nicolicea cerea ca Regele Mihai să fie declarat „persona non grata” în România

Eugen Nicolicea are 63 de ani. Între 1990 şi 1991 a fost viceprimar la Drobeta Turnu Severin, iar din 1992 a fost deputat în toate legislaturile.

El a fost încă de la început membru PDSR, dar în 2009 a trecut la UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea, revenind în PSD în 2012.

În perioada în care a fost la UNPR, Eugen Nicolicea i-a atacat constant pe liderii PSD, în special Victor Ponta, care era președinte al partidului. În iulie 2010, Nicolicea declara despre Ponta că el şi colegii săi îl alintă „cu drag", numindu-l "Pontănacul". În septembrie 2011, Nicolicea l-a atacat dur, de la tribuna Parlamentului, pe Ponta, despre care a afirmat că "a dus o viaţă de aurolac la Paris, dormind în gară, spălându-se în fântânile arteziene şi trăind din banii din cărucioarele din gară".

Cu toate acestea, în 2012, Eugen Nicolicea a revenit în PSD după ce în prealabil negociase cu partidul lui Ponta pentru susținerea unor parlamentari ai UNPR să voteze împotriva Guvernului Ungureanu. Cu aceste voturi cabinetul din care făcea parte și UNPR a căzut în parlament, Victor Ponta devenind premier.

Eugen Nicolicea a fost votat de CEX drept succesor al lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției.