Decizia instanței supreme de a ridica măsura controlului judiciar în cazul Laurei Codruța Kovesi dovedește că măsurile luate împotriva fostei șefe a DNA de către Secția Specială de anchetare a magistraților au reprezentat un abuz, fiind total nejustificate în raport cu cercetările efectuate, afirmă purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, într-un comunicat de presă remis miercuri seară.

Ionel DancaFoto: Facebook - Partidul National Liberal

„Am luat act de decizia instanței de judecată în cazul Laurei Codruța Kovesi, care a revocat măsura controlului judiciar în cazul acesteia impusă de procurorii Secției Speciale de anchetare a magistraților. Practic, judecătorii confirmă suspiciunile potrivit cărora măsurile luate împotriva Laurei Codruța Kovesi au reprezentat un abuz, fiind total nejustificate în raport cu cercetările efectuate”, afirmă reprezentantul PNL în comunicat.

Totodată, spune el, „acest fapt arată că activitatea Secției Speciale de anchetare a magistraților, instituție a cărei înființare a fost criticată de experții europeni, este concentrată să intimideze la comandă politică magistrații în înfăptuirea actului de justiție”.

Dancă remarcă și că, de altfel, acțiunile Secției Speciale „s-au suprapus într-un mod deloc întâmplător cu etapele pentru desemnarea viitorului Procuror-șef european, poziție pe care un cetățean român are cele mai mari șanse de a o ocupa. Nu a fost o coincidență nici faptul că Guvernul PSD-ALDE și europarlamentarii PSD-ALDE, în tandem cu procurorii Secției Speciale, au făcut tot posibilul ca un român să nu ocupe o poziție de mare prestigiu la nivel european”.

În acest sens, promite liberalul, PNL „va continua demersurile pentru a obține, împreună cu Partidul Popular European, nominalizarea finală a Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European”.

Instanța supremă a decis miercuri seară ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, ceea ce înseamnă și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă. Măsura controlului judiciar a fost luată de Secția pentru anchetarea magistraților în plină procedură pentru numirea procurorului șef european, post pentru care Kovesi candidează și este favorita Parlamentului European.