Partidul Social Democrat a cerut luni președintelui României să spună Parlamentului pe ce întrebare vrea să îl consulte, după ce Klaus Iohannis a anunțat că va consulta Parlamentul privind referendumul pe justiție. De asemenea, PSD a spus că această nouă consultare ”este probabil doar o glumă de 1 Aprilie, pentru că Parlamentul a mai fost consultat pe această temă în urmă cu doi ani, iar parlamentarii PSD au votat în favoarea referendumului”.

Liviu Dragnea, CEX Foto: Captura Digi 24

”Partidul Social Democrat nu va exprima niciun punct de vedere asupra referendumului vizat de Iohannis până când acesta nu va enunța întrebarea pe care vrea să o adreseze în cadrul acestui scrutin. Astăzi Iohannis nu a spus nimic nou despre referendum, deci nu e nimic de precizat în acest sens. Este probabil doar o glumă de 1 Aprilie, pentru că Parlamentul a mai fost consultat pe această temă în urmă cu doi ani, iar parlamentarii PSD au votat în favoarea referendumului”, arată un comunicat al PSD.

PSD l-a acuzat din nou pe Iohannis că vrea doar ”să mute atenția electoratului” de la teme precum economie și veniturile românilor la teme legate de justiție.

”Este clar că Iohannis folosește Justiția ca pe un cal troian electoral cu care vrea să intre în conștiința electoratului pentru a determina un vot în favoarea sa și a partidului pe care îl susține. Este o tentativă grosolană de manipulare a electoratului”, arată comunicatul PSD, care subliniază că va continua să vorbească ”strict despre chestiunile de maxim interes pentru alegători: creșterea de venituri, majorarea salariilor medicilor și profesorilor, investițiile din sănătate, aducerea de fonduri europene în România și despre cum trebuie apărat interesul României de către viitorii europarlamentari”.

De asemenea, partidul de guvernământ a spus că președintele ”nu este în măsură să avertizeze” nici Guvernul, nici Parlamentul, iar ”emiterea ordonanțelor de urgență reprezintă în momentul de față singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale președintelui Iohannis”.

”În doar 3 ani de mandat, Iohannis a blocat legile emise de Parlament prin 56 de sesizări la Curtea Constituțională, folosind în mod abuziv această prerogativă pe care i-o conferă Constituția. Astfel, de la înființarea CCR și până în prezent peste 60% din contestațiile la legile emise de Parlament îi aparțin președintelui Iohannis, în timp ce Traian Băsescu a sesizat această instanță în doar 31 de cazuri (36%) în zece ani de mandat, Ion Iliescu de două ori, iar Emil Constantinescu o singură dată”, mai arată comunicatul PSD.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că se va adresa Parlamentului pentru o nouă consultare care să lărgească aria de cuprindere a referendumului, pentru a-l face "mai eficient și mai puternic". El a avertizat Guvernul să nu mai emită ordonanțe de urgență în justiție și politică penală până când nu se va cunoaște voința suverană a poporului.