Cosette Chichirău a afirmat, miercuri, că nu i se pare normal ca Eugen Teodorovici nu a intervenit în dezbaterea pe buget, deși era prezent în plenul Parlamentului. Deputatul USR a precizat că „avem un ministru de Finanțe neserios, care se ține de glume, care insultă parlamentari”, relatează Mediafax. Asta, după ce Teodorovici i-a spus lui Cîțu că este ”prost” și ”urât”.

Cosette Chichirau in balconul preseiFoto: Hotnews

„Nu mi se pare normal să trecem Legea bugetului fără intervenția Guvernului. Nu mi se pare normal ca ministrul de finanțe să fie tăcut. S-a redus singur la tăcere. Este prezent aici și nu a avut nimic de spus în apărarea bugetului. Nu avem un Guvern normal, nu avem un ministru de Finanțe normal. Avem un ministru de Finanțe neserios, care se ține de glume, care insultă membrii Comisiei de buget, membrii Parlamentului în loc să vorbească cu argumente. Domnule ministru, vă rog să vă apărați acest buget. ”, a declarat deputatul USR Cosette Chichirău, miercuri, la dezbaterea Legii bugetului.

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat, miercuri, la dezbaterea Legii bugetului de stat, că nu a fost ținut cont în actul normativ de impactul negativ al OUG 114 fiscală sau de recomandările partenerilor străini.

„Nu avem doar un stat care crește foarte mult cu acest buget, ci un stat căruia îi cresc chetuielile cu 46 miliarde de lei, pe când veniturile i-au crescut cu 43. Avem un stat care crește pe datorie și pe creșteri de taxe și impozite. Din acest buget cei mai pierduți o să reiasă contribuabilii români, ce care plătesc deja printre cele mai mari taxe pe muncă din Europe de Est. Veți face ce ați făcut și în 2017 și în 2018 și veți cere mai mulți bani tot de la cei care muncesc. În acest buget, nu ați ținut cont de nimic, de efectul nefast pe care l-a avut OUG 114, de recomandările partenerilor externi, nici măcar de ce ne spune președ României și îl duceți înainte. În acest buget ați meținut notoriile și rușinoasele pensii speciale la un nivel foarte mare. Mențineți faimosul program PNDL din care se fură ca din codru și care este numit pușculița partidelor și duceți banii către grupurile de interese care sperați că o să vă aducă victoria la următoarele cicluri electorale”, a declarat Claudiu Năsui.

Bugetul a primit raport de adoptare în forma inițială de la Comisiile reunite de buget-finanțe. La ședință a fost prezent și Eugen Teodorovici, care l-a numit pe senatorul PNL Florin Cîțu „prost” și „urât”.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, miercuri, raportul de admitere al Comisiilor de specialitate la Legea bugetului, în forma trimisă la promulgare, respingând astfel cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susţinând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Demersul președintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea șefului statului pe actul normativ.

Potrivit Constituției, „dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea”.

Bugetul pe 2019 a fost inițial votat de Parlament pe 15 februarie.