Mai multe organizații neguvernamentale au semnat miercuri o declarație comună prin care își exprimă îngrijorarea și indignarea față de propunerea pentru numirea la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) lui Mircea Drăghici, post ocupat până recent de Daniel Barbu. Candidatul, venit din partea PSD, este cercetat penal pentru fapte care au legătură cu utilizarea ilegală a fondurilor pentru subvenții primite de partide, spun ONG-urile.

HotNews.roFoto: Hotnews

În aceste condiții, acestea solicită Partidului Social Democrat să retragă propunerea. De asemenea, cer tuturor partidelor parlamentare să identifice candidați fără probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea funcționării instituției publice și la transparentizarea proceselor electorale.

Semnatarii declară că numirea lui Mircea Drăghici la conducerea AEP ar reprezenta un pas înapoi în ceea ce privește progresul realizat până acum de institutie pentru a transparentiza procesul electoral. „La conducerea instituției trebuie numită o persoană asupra căreia să nu planeze suspiciuni de utilizare ilegală a fondurilor publice”, semnalează aceștia.

În 2018, Mircea Drăghici a inițiat o lege pentru a majora valoarea de subvenții pentru partidele politice. Astfel, în 2019 peste 400 de milioane de lei din bani publici vor ajunge la partide. Ca o comparație în 2016, înaintea modificării legii, subvenţia pentru toate partidele era de doar 14.5 milioane de lei.

ONG-urile mai semnalează faptul că Mircea Drăghici ocupă funcția de trezorier al Partidului Social Democrat, ceea ce îl plasează într-un potențial conflict de interese dacă va fi numit președinte AEP.

Mircea Drăghici va fi chemat să coordoneze operațiuni de transparentizare pentru fondurile publice pe care tot acesta le-a gestionat în anii anteriori, mai spun ONG-urile. Potrivit acestora, poate plana o suspiciune în situațiile în care se vor discuta acțiuni ale Partidului Social Democrat în campaniile electorale, dat fiind faptul că Mircea Draghici a fost implicat până la nici 3 luni înaintea alegerilor în strucurile executive ale partidului, cu rol semnificativ in planificarea campaniilor electorale.

Semnatarii declarației comune sunt: Asociaţia CIVICA , Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), Centrul pentru Inovare Publică, Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul de Resurse pentru participare publică (Ce-re), Centrul pentru Resurse Civice, Expert Forum (EFOR), Freedom House, Romania , Frontline Club, Forum Apulum, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Mircea Kivu, sociolog

Reamintim că social democrații au validat marți seară, în ședința Comitetului Executiv numirea lui Mircea Drăghici în funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente.

Mai citește și