Mircea Gheorghe Drăghici (52 ani), deputat de Argeș, aflat la al treilea mandat, trezorier al PSD și coordonator al comunicării online a partidului, este un personaj controversat, despre care Newsweek a scris recent că a folosit, în interes personal, subvențiile de stat primite de partid, pentru bolizi de lux, chirie lunară de 19.000 de euro și contracte de care beneficiază soția. Potrivit CV-ului, până în 2008 când a preluat primul mandat de deputat, experiența profesională a fost modestă. De altfel, între 2004 și 2008, are și un gol în CV. Ca mulți alți politicieni, este absolvent al Colegiului Național de Apărare. Mircea Drăghici a fost trimis în judecată, alături de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu și 38 de primari, pentru fapte de corupție, fiind achitat în prima instanță.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Mircea Drăghici a cerut Newsweek ștergerea articolelor "defăimătoare" în 24 de ore, în caz contrar urmând să dea în judecată publicația. Newsweek refuză să șteargă articolele. Mai mult, ar urma să publice un articol despre cum sunt cumpărați jurnaliști din subvențiile primite de partid de la stat.

”Am primit azi notificare semnată de Mircea și Georgiana Drăghici prin care ni se cere să ștergem de pe site toate articolele pe care le-am publicat conform ”dreptului de a fi uitat”. Ne-a amenințat că în caz contrar ne vor acționa în justiție. Răspunsul nostru este scurt: nu ștergem nici un articol", a declarat Sabin Orcan, coordonatorul și acționarul majoritar al Newsweek România, pentruG4media.ro.

Newsweeka dezvăluit recent că Mircea Drăghici că PSD ar fi încasat subvenții de la stat de peste 83 milioane de lei din 2017 până acum. Din acești bani publici, care ar trebui folosiți pentru chestiuni organizatorice ale unui partid, ar fi fost cumpărați trei bolizi de lux: Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250. Aceste mașini ar fi folosite de Mircea Drăghici și soția acestuia, Georgiana Drăghici. Potrivit Newsweek, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei. Mircea Drăghici ar avea la dispoziție celelalte două mașini, Mercedes V Class, care ar fi costat 262.992 lei, și GLK 250 pentru care partidul a plătit 197.349 lei.

Mai mult, soția trezorerierului PSD ar fi încasat și peste 1,8 milioane de lei de la PSD, cheltuieli de publicitate, în contul unei televiziuni piteștene pe care o deține.

Într-un alt articol, Newsweek arată că tot din subvenția de stat s-au plătit 380.000 de euro pe chiria pentru o vilă în Pipera, timp de 20 de luni. Aceasta ar însemna 19.000 de euro pe lună. În acea vilă ar locui chiar trezorierul PSD.

  • Probleme cu justiția

Mircea Drăghici a fost judecat pentru fapte de corupţie alături de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu, 38 de primari şi viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două angajate ale unei firme de consultanţă.

În iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis achitarea acestora, însă decizia nu este definitivă.

Mircea Drăghici a fost acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale), şi complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracţiuni, din care trei în formă continuată).

  • Ce a făcut patru ani?

În perioada 1986-2000 a fost inginer șef la SC IATSA Ștefănești. În perioada 2001-2004 a fost subprefect. Pentru perioada 2004- 2008, nu trece nimic în CV la experiența profesională, însă într-o declarație de avere semnată în aprilie 2008 a trecut un venit anual de 60.000 lei, încasat sub formă de salariu de la o firmă, fără a preciza numele societății.

În 1989 a terminat facultatea de subingineri, secția Automobile, din cadrul Institutului Politehnic București. Ulterior a făcut și facultatea de Inginerie, secția Autovehicule Rutiere.

Este membru fondator al Federației Române de Automobilism Sportiv și pilot de raliuri. În CV a menționat că este expert în prepararea şi pregătirea motoarelor şi autovehiculelor de competiţie.

În CV, la aptitudini și competențe sociale a trecut funcția de președinte Crucea Roșie, filiala Argeș, în perioada 2001-2006.

La "Alte aptitudini și competențe" a trecut:

  • Capacitate de decizie şi reacţie rapidă în situaţii de urgenţă (gestionarea conflictelor de muncă în cadrul Comisiei de Dialog Social Argeş)
  • Management organizaţional performant
  • Implicare activă în promovarea Fondului Solidaritatea, prin oferirea unor soluţii eficiente

Familie cu avere mare

Potrivit ultimei declarații de avere, deține împreună cu familia foarte multe proprietăți. Deține patru terenuri agricole, toate cumpărate în 2018, două terenuri în Pitești, dintre care unul achiziționat tot în 2018, și un alt teren în Arefu. De asemenea, tot cu familia deține un apartament în București, o casă în Ilfov, una în Pitești și o casă de vacanță la Curtea de Argeș.

În declarația de avere mai sunt trecute două mașini Mercedes fabricate în 2016. În 2018 a vândut două autoturisme, una cu 15.000 euro, iar cealaltă cu 40.000 euro. A mai declarat conturi bancare de 83.988 lei și 8.666 euro. Ar avea și o datorie de 270.000 lei din 2017 către o persoană fizică și o altă datorie de 60.000 euro, tot din 2017, către o rudă.

Soția deține și bijuterii de 10.000 euro.

Soția ar fi avut în ultimul an, venituri din indemnizația de creștere a copilului, încă 55.800 lei din inchirierea unui imobil și 143.367 lei din închirierea de echipamente TV.