Alexandra Toader și Germina Nagâț, membre ale Colegiul CNSAS, au propus președintelui instituției emiterea unui comunicat de presă ca reacție la comparația făcută de social-democrați, pe Facebook, cu deținuții politic din vremea comunismului. „Ținând cont de gravitatea subiectului, absența unei reacții din partea CNSAS, până la acest moment, este inadmisibilă”, scrie Alexandra Toader pe Facebook.

Arhiva CNSASFoto: Romania Libera

Textul comunicatului propus de Toader și Nagâț

  • ”CNSAS dezaprobă ferm recentele declarații de pe pagina de socializare a unui partid parlamentar, care asociază represiunea din timpul regimului comunist cu situația din România anului 2019.
  • Comparația între abuzurile săvârșite înainte de 1989 și contextul actual este o încercare de banalizare a trecutului totalitar, ceea ce nu poate fi permis într-un stat european, care s-a confruntat cu ororile regimului comunist timp de aproape cinci decenii.
  • Arhiva CNSAS stă mărturie pentru încălcările grave ale drepturilor civile și pentru crimele comise de reprezentanții unor instituții ale statului în timpul dictaturiii comuniste. De asemenea, referirile la Legea 221/2009, privind condamnările politice din perioada 1945-1989, sunt în egală măsură inadecvate în conținut și ofensatoare față de victimele represiunii. Astfel de trimiteri sunt o încercare de denaturare a adevărului istoric, o manipulare a acestuia în scopuri vădit politice, fapt care amintește îngrijorător de practicile anterioare anului 1989.
  • CNSAS își manifestă îngrijorarea că, la trei decenii de la prăbușirea regimului totalitar în România, încă mai există persoane care se prefac că nu înțeleg teroarea sistematică prin care liderii comuniști și-au suprimat oponenții”.

Reacția vine după ce PSD a comparat situația celor condamnați acum cu cea a deținuților politici, susținând că, "așa cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate, tot așa nu putem rămâne indiferenți nici acum, când vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate".