Amendamentul lui Dragnea pentru diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei, pentru Programul vitamina D, respins de comisiile de buget-finanțe. SRI va avea buget redus cu 150 de milioane

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 13 februarie 2019, 0:40 Actualitate | Politic


Liviu Dragnea
Foto: Stirile ProTV
Comisiile de buget-finanţe au respins, marți seara, amendamentul lui Liviu Dragnea pentru diminuarea bugetului SRI cu 295 milioane de lei pentru a finanța un program pentru asigurarea vitaminei D pentru copii și l-au aprobat pe cel ce vizează reducerea cu 150 milioane lei, pentru implementarea programului "Diabet juvenil", relatează Mediafax.
Comisia a votat bugetul SRI, cu amendamentele respinse și adoptate, cu 20 de voturi pentru și 13 împotrivă.

„Se diminuează bugetul SRI cu suma de 295.000.000 lei , credite bugetare și credite de angajament, de la capitolul 61.01. „Ordine publică și siguranță națională, titlul 10 „Cheltuieli de personal”, în mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul SRI”, se arată în amendamentul respins.

Membrii Comisiei parlamentare au aprobat amendamentul care vizează diminuarea bugetului SRI cu 150.000.000 lei. De asemenea, a fost repsins și un amendament al PNL.

Reprezentantul SRI, generalul Viorel Voinescu, a transmis că bugetul, în urma scăderilor, este nesustenabil.

„Situația a luat o turnură gravă. Este pentru prima oară când e un buget total nesustenabil. Din păcate, cu cifrele actuale SRI nu are nicio soluție. Am prezentat aseară cum era în prima faza bugetul instituției. Toate ca urmare a modificării legislative produse în 2018. Este o percepție eronată, generalizată în spațiul public. În acest moment, o scădere cu 445 milioane înseamnă blocajul efectiv al activității Serviciului. Înseamnă că nu vom avea fondurile necesare plății salariilor pe 4 luni, nu vom aveam pentru 3 luni plățile facturilor, înseamnă blocarea proiectelor. Pe 15.04 avem un obietiv care trebuie pus în funcțiune, pentru care trebuia să plătim... Ne întrebăm cum trebuie să procedăm. Securitatea cetățeanului este un element esențial și multe lucruri care ni se par normale vor fi puse în pericol de constrângerile bugetare. Nu ne putem face reclamă și nu putem pune succesele pe masă, fără SRI Româna ar arăta altfel astăzi. Vă invit să faceți o analiză și să decideți care sunt zonele Serviciului care nu ar trebui bugetate. Ce domenii nu ar mai trebui investigate? Țara noastră este una dintre puținele țări europene în care nu a avut loc niciun atentat terorist. În 2018 am întrerupt intrarea în România a aproximativ 6000 de persoane, mai bine de jumătate erau teroriși”, a spus generalul Voinescu.

Claudiu Năsui, deputat USR, a afirmat că sursa de finanțare nu există.

„Există o problemă cu amendamentul care a fost votat ieri. Faptul că ieri face referire la o sursă de finanțare care nu există. Amendamentul trebuie eliminat. Așa cum e acum, noi luăm bani de unde nu există. Nu putem să scădem 10 milioane din 3”, a spus Năsui.


Varujan Vosganian, deputat ALDE, a declarat în timpul dezbaterilor că bugetul SRI este mare în comparație cu alte state.

„Aceasta este o discuție extrem de delicată, nu ar trebui să invocăm lipsa de patritism. Faptul că facem această discuție este rezultatul faptului că până acum nu am avut o astfel de discutie. Din 2014 și pana acum, bugetul SRI s-ar fi dublat. Comparația cu alte țări arat că SRI este raportat la numărul de locuitori destul de consistent în raport cu nrumărul de angajați și finanțările altor servicii din Europa”, a spus Vosganian.

Liviu Dragnea a depus, în Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătății. De asemenea, liderul PSD propune diminuarea bugetului SPP.

„Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății la capitolul 66.01 –Sănătate-, titlul 20 –Bunuri și servici- cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste merkeri tumorali. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Ministerului Sănătății”, se arată în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019. Ca sursă de finanțare, Dragnea propune diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei.

„Sursă de finanțare: Se diminuează bugetul SRI, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, de la capitolul 61,01 –Ordine publică și siguranța națională, titlul 10 –Cheltuieli de personal-”, se arată în motivarea amendamentului.

Comisiile pentru buget-finanţe din Parlament au aprobat, luni seara, bugetele mai multor ministere, inclusiv cel al Sănătății, care cuprinde și amendamentul lui Liviu Dragnea privind finanţarea programului privind vitamina D.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2838 vizualizari

  • 0 (4 voturi)    
    Dragul nostru Daddy Vitamină, (Miercuri, 13 februarie 2019, 5:32)

    Rescator [utilizator]

    Nu fi trist,incearcă cu vitamina C.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by