Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a dat aviz favorabil, luni, proiectului de buget pe 2019 propus de Guvern, informează Mediafax. În comisie nu s-au dezbătut amendamentele propuse de Liviu Dragnea, în vederea tăierii bugetului.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

Comisia Parlamentului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI a avizat favorabil, luni, proiectul de buget pentru anul 2019, propus de Guvern, cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă. Comisia nu a avizat și nici nu a dezbătut amendamentele propuse luni de președintele PSD, Liviu Dragnea, care vizează micșorarea bugetului instituției cu aproximativ 20%, față de forma inițială propusă de Executiv.

„Astăzi, Comisia de control a activității SRI a fost sesizată privind avizarea sau nu a bugetului SRI. A participat la această întâlnire unul dintre directorii adjuncți ai SRI și un reprezentant al Ministerului de Finanțe. Bugetul pe care îl propune Guvernul a fost de 2.465.885. Este o creștere față de anul trecut de la 2.335.000”, a declarat luni președintele Comisiei de control a activității SRI, Claudiu Manda.

Claudiu Manda a declarat că la Comisia SRI nu au ajuns amendamentele propuse de Liviu Dragena, astfel nu au avut cum să le dezbată și voteze.

„Comisia nu a fost sesizată cu un astfel de amendament. Nu am fost sesizați cu un astfel de amendament, nu am avut cum să dezbatem un astfel de amendament. Decizia va trebui să fie luată la nivelul Comisiei de buget-finanțe”, a spus Manda.

Liviu Dragnea a depus, în Parlament, mai multe propuneri pentru amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătății. De asemenea, liderul PSD propune diminuarea bugetului SPP.

„Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății la capitolul 66.01 –Sănătate-, titlul 20 –Bunuri și servici- cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste merkeri tumorali. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Ministerului Sănătății”, se arată în amendamentul depus de Liviu Dragnea, proiectului de buget de stat pentru anul 2019.

Ca sursă de finanțare, Dragnea propune diminuarea bugetului SRI cu 295 de milioane de lei.

„Sursă de finanțare: Se diminuează bugetul SRI, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, de la capitolul 61,01 –Ordine publică și siguranța națională, titlul 10 –Cheltuieli de personal-”, se arată în motivarea amendamentului.

Urmează ca marți și miercuri comisiile de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00.

Ședința comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea și adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00.