Liviu Dragnea propune, printr-o serie de amendamente depuse la buget, tăierea a 525 de milioane de la Servicii și redirecționarea acestor sume către Ministerul Sănătății și fondul de asigurări sociale de sănătate.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Vă pot spune că dl. preşedinte a depus amendamentul, aşa cum a anunţat, este vorba de suplimentarea bugetului Ministerului sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vizavi de suplimentarea fondurilor pentru vitamina D, marcări tumorali şi un program de screening, cu diminuarea bugetului Serviciului Român de Informaţii. Eu cred că colegii noştri din comisii vor putea aprecia dacă, după ani de zile de creşteri substanţiale a bugetului SRI un stopaj, o oprire a acestor măriri vor afecta activitatea SRI, eu cred că nu", a declarat liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Daniel Suciu.

Concret, șeful PSD vrea să ia de la SRI 295 de milioane pe care să-i redirecționeze către Ministerul Sănătății pentru programele Vitamina D, panorama și teste de markeri tumorali. 150 de milioane tot de la SRI, la care se adaugă 30 de milioane de la SIE și 50 de milioane de la SPP ar urma să intre în fondul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste din urmă 230 de milioane ar trebui să meargă pentru programul Diabet juvenil.

Primul amendament: ”Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament, pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali”

  • Motivația amendamentului: Suma propusă asigură implementarea de către Ministerul Sănătății a 3 programe pentru populație, respectiv: Programul Vitamina D – proiect nou care va începe a se derula în anul 2019 și cuprinde analize pentru depistarea carenței de Vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați; Programul Panorama – presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei; Programul Testare markeri tumorali presupune un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program.
  • Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament de la capitolul ”Ordine publică și siguranță națională”, titlul ”Cheltuieli de personal”

Al doilea amendament: ”Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 230.000 mii lei, credite bugetare și credite de angajament pentru suplimentarea subvenției de echilibrare către Fondul Național unic de Asigurări Sociale de Sănătate”.

  • Motivația amendamentului: Fondurile sunt destinate implementării de către Casa Națională de Sănătate a programului Diabet juvenil.
  • Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu 150.000 mii lei; se diminuează bugetul Serviciului de Informații Externe cu 30.000 mii lei; se diminuează bugetul Serviciului de Protecție și Pază cu suma de 50.000 mii lei.

Liviu Dragnea a cerut pe 3 februarie Guvernului să reanalizeze sumele „importante” care sunt alocate serviciilor secrete în proiectul de buget pentru anul 2019 și a avertizat la finalul ședinței conducerii PSD că, dacă acest lucru nu se va realiza la nivelul Executivului, se va face la nivelul Parlamentului, la dezbaterea proiectului.

Șeful PSD a afirmat că „sume importante de aici pot fi alocate serviciilor de sănătate” și a citat ca exemple un program național de acordare gratuită de vitamina D pentru copii - care este „tot un program de siguranță națională” - sau programe pentru diabetici.