​PLUS și-a stabilit lista finală a candidaților la alegerile europarlamentare, care va fi deschisă de liderul partidului, Dacian Cioloș. Procesul desemnării candidaților a constat în 3 etape, prima fiind votul membrilor formațiunii, a doua - o evaluare a unei Comisii de selecție și a treia, validarea de către conducerea partidului. Astfel, lista finală diferă de cea inițială așa cum fusese votată de membrii PLUS, cea mai mare schimbare fiind apariția pe poziția a trei a lui Dragoș Tudorache, fost șef al Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș si apoi ministru de interne, care după votul inițial se afla pe locul 13.

Dacian CiolosFoto: Captura video

Tudorache a lucrat mai mulți ani la Bruxelles înainte de a veni în țară pentru a face parte din cabinetul lui Dacian Cioloș, iar după finalizarea mandatului de ministru de Interne s-a întors la Bruxelles, ca director în cadrul Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne a Comisiei Europene.

O altă schimbare este și în cazul lui Liviu Iolu, fostul purtător de cuvânt al guvernului Cioloș. Acesta se afla pe locul 4 ca urmare a votului, însă în final a ajuns pe poziția 8 pe listă. Vezi aici lista așa cum rezultase în urma votului

Este așteptat ca pe 2 februarie, atât PLUS cât și USR să voteze participarea într-o alianță la alegerile europarlamentare și, odată cu asta, o listă comună de candidați. Primul pe lista USR, votată de membrii partidului, este deputatul Cristian Ghinea, fost ministru de asemenea în cabinetul Cioloș.

"În prima etapă, primii 43 de candidați au fost aleși prin votul direct al membrilor PLUS dintr-un total de 153 candidați. De asemenea, numărul de voturi obținute din partea membrilor PLUS a cântărit 30% din scorul final. În etapa a doua, o Comisie de selecție, formată din Mihaela Miroiu, profesor SNSPA București, Liliana Popescu, prorector SNSPA București, Elena Calistru, președinte Funky Citizens, Mircea Dumitru, rector la Universitatea București, și Sorin Ioniță, președinte Expert Forum, a evaluat criteriul competenței candidaților (40% din scorul final). În cea de-a treia fază, Biroul Național al PLUS a aplicat criteriile politice folosind principii de integritate, diversitate, reprezentare politică și implicare organizațională, acestea reprezentând diferența de 30% din scorul final al candidaților", explică PLUS într-un comunicat de presă.

"România trebuie să rămână ancorată la nucleul dur al Europei. La primul cerc concentric de valori. Acest lucru va fi posibil doar prin prezența oamenilor competenți, onești și harnici în toate instituțiile relevante. Începem cu epicentrul democrației europene: Parlamentul European. E vremea oamenilor care au umblat mai mult pe coridoarele universităților decât pe culoarele tribunalelor", a declarat Vlad Voiculescu, coordonator PLUS al campaniei pentru alegerile europarlamentare, citat în comunicat.

Lista finală de candidați:

1. Dacian Cioloș

2. Dragoș Pîslaru

3. Dragoș Tudorache

4. Ramona Strugariu

5. Alin Cristian Mituța

6. Valeriu Nicolae

7. Oana Țoiu

8. Liviu Sorin Iolu

9. Andrei Cristian Ion

10. Oana Popescu

11. Anca Majaru

12. Bogdan Deleanu

13. Ștefan Pălărie

14. Alexandre Grigorescu-Negri

15. George Gima

16. Anca Ioana Radu

17. Gabriela Maria Mirescu Gruber

18. Emanuela Ignățoiu-Sora

19. Cătălina-Teodora Sofron

20. Sorin Dan Clinci

21. Iulian Crăciun

22. Daniela Șerban

23. Mihaela Ileana Nestor Penoy

24. Ionuț Aionițoaei

25. Andreea Ioana Leonte

26. Monica-Elena Berescu

27. Ovidiu-Ioan Rațiu

28. Bogdan Bilăuș

29. Adrian - Radu Rey

30. Simina Ana Bossennec

31. Claudia Rugină

32. Beatrice Mihaela Moraru

33. Andrei Constantin

34. Aurel Fierăscu

35. Kinga Târlea

36. Octavia Georgiana Anițaș Solomon

37. Iuliana Alina Gavrilă

38. Diana Amza

39. Nicoleta Lucica Murgociu

40. Gabriela Gyongy Mihuț

41. Monica Dima

42. Paul Raețchi

43. Cătălin Chiriac

PLUS a avut sâmbătă primul său Congres, în cadrul căruia a fost aleasă conducerea partidului și statutul.