​Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis o nouă scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Transporturi și Dezvoltare pe Mircea Drăghici, respectiv Lia Olguța Vasilescu. Premierul a atașat între documentele transmise la Cotroceni și cazierele judiciare ale celor doi.

Iohannis si DancilaFoto: Captura Privesc.eu

Premierul îi scrie președintelui că, în virtutea votului de încredere obținut în Parlament, beneficiază „de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală”. Dăncilă susține că a avut toată deschiderea în relația cu șeful statului, însă s-a confruntat cu „refuzul expres” de a-i numi pe noii miniștri de la Transporturi și Dezvoltare, „inițial fără un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate și apoi pe motivul neîndeplinirii condițiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri”.

„Propunerile pe care le reiterez de două luni se referă la persoane cu o experiență și o probitate netăgăduite, capabile să exercite înaltele demnități pentru care sunt nominalizate, cu atât mai mult cu cât una dintre nominalizări se referă la o persoană care a mai îndeplinit funcția de membru al Guvernului. Insistența dumneavoastră în a se atașa unui înscris între primul-ministru al României și Președintele țării acte care să probeze respectarea cerințelor de legalitate este fără precedent în practica raporturilor constituționale între autoritățile puterii executive și creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative și raporturi constituționale”, scrie Dăncilă, în scrisoarea pe care i-a transmis-o lui Iohannis.

În final, premierul precizează că a transmis copii legalizate ale cărților de identitate ale Olguței Vasilescu și Mircea Drăghici, declarații pe proprie răspundere ale celor doi privind exercițiul deplin al drepturilor electorale și inexistența cazurilor de incompatibilitate, certificate de cazier judiciar, declarații pe proprie răspundere, autentificate, privind neapartenența la structurile fostei Securități și CV-uri actualizate.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care o informează că „în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului” a Liei Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici „nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”.

În această scrisoare, președintele arată că „documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”.

Concret, președintele invocă lipsa cazierului judiciar, având în vedere că „nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale”. Potrivit scrisorii citate, certificatul de cazier judiciar este „singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane”