Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu vine cu explicații după acuzațiile lansate de istoricul Marius Oprea că în spatele înființării PLUS se află anchetatorul său de la Securitate, Alexandru Iordache. Voiculescu, unul dintre fondatorii acestui partid, spune că cei care i-au ajutat să înregistreze acest nou acest partid sunt trei tineri avocați, care la Revoluție erau copii. "Nu am știut cine sunt părinții avocaților care ne-au ajutat să fondăm partidul pentru că nu avem obiceiul să facem dosare. Aceste practici sunt mai degrabă stilul celor care au făcut <>", afirmă Voiculescu.

Vlad VoiculescuFoto: AGERPRES

După criticile că nu au fost clarificate acuzațiile lansate de Marius Oprea, Vlad Voiculescu explică, sâmbătă, pe Facebook, demersurile pentru înființarea unui nou partid, alături de Dacian Cioloș, Dragos Pislaru, Anca Dragu, Dragos Tudorache, Alin Cristian Mituta, Valeriu Nicolae, Liviu Iolu, Oana-Maria Bogdan.

El spune că după anunțul de înființare a unui partid, în martie 2018, au urmat 9 luni în care li s-au pus piedici, prin întârzieri fără nicio bază și cu largul concurs al instituțiilor controlate de vechile partide cărora nu le pica deloc bine o forță politică nouă.

Voiculescu susține că în luna septembrie, văzând că riscau să nu aibă partid pentru a putea participa la alegerile din următoarele luni, a trebuit să caute variante alternative.

"Statul capturat de vechii politicieni ne-a forțat să facem un alt partid, în secret, care să nu dea de bănuit că are legătură cu noi. Noua formațiune odată ce nu mai avea numele noastre legate de ea, a putut fi înființată în doar 2 luni", afirmă Vlad Voiculescu.

Potrivit acestuia, noul partid a fost înființat de trei tineri avocați, "oameni cu CV-uri serioase în domeniul privat, care erau copii la revoluție".

"Nu ne-am pus niciodată problema și nici nu ne-o vom pune de acum încolo să întocmim dosare de cadre pentru oamenii care vor să ni se alăture sau să ne ajute. Nu putem reactiva principiul “originilor sănătoase”. Nu putem și nici nu ne dorim să verificăm familiile oamenilor care vin alături de noi, oameni cărora nu le vom imputa niciodată fapte sau opțiunile părinților, fraților, surorilor, unchilor, mătușilor sau bunicilor. În concluzie, nu am știut cine sunt părinții avocaților care ne-au ajutat să fondăm partidul pentru că nu avem obiceiul să facem dosare. Aceste practici sunt mai degrabă stilul celor care au făcut <>", afirmă fostul ministru în Guvernul Cioloș.

El mai susține că nu s-au ascuns niciodată de public, dar au fost "obligați" să se ascundă de "caracatița PSD-ALDE, coaliție ticsită de foști și actuali securiști, continuatoare a PCR".

"Astea sunt faptele și ăsta este mediul toxic din care trebuie să facem tot ce ne stă în putință să ieșim și n-o putem face decât împreună! Nu va fi ușor și știam asta de la început dar cu cât suntem mai mulți și mai uniți devine mai ușor", își încheie Voiculescu mesajul.

Istoricul Marius Oprea, cunoscut ca "vânătorul de securiști", a publicat vineri un articol în care susține că în spatele înregistrării la tribunal al Partidului Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), condus de Dacian Cioloș, se află Alexandru Iordache, fondatorul firmei de avocatură "Iordache & Partners", fost maior de Securitate înainte de 1989 și chiar anchetatorul care s-a ocupat de ancheta care l-a vizat pe el în 1988.

Fostul premier Dacian Cioloș a reacționat pe Facebook vineri seară la acuzațiile lansate de istoricul Marius Oprea. Cioloș afirmă că asocierea numelui său cu oameni pe care nu îi cunoaște este "un lucru mizerabil", adăugând că "jurnalistul" Marius Oprea are, "în mod ironic", același nume cu "unul dintre cei mai controversați oameni politici din România". "Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate <> că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate", mai spune Cioloș.