Europarlamentarul Maria Grapini deplânge lipsa de unitate a liderilor de la București cu ocazia evenimentelor pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România. Grapini, membră a grupului socialist din PE din partea Partidului Puterii Umaniste, mai spune că protestul anunţat de societatea civilă pentru ora 19.00 la Ateneu, unde va avea loc ceremonia oficială de lansare a președinției României, "nu face decât să ştirbească din imaginea țării".

Maria GrapiniFoto: Agerpres

Maria Grapini a spus, la RFI, că evenimentul de la Bucureşti este foarte important şi ar fi trebuit să existe unitate, "în sensul foarte larg al cuvântului".

"E un eveniment cultural, la care participă de la preşedintele Comisiei şi tot corpul comisarilor, cred că ar fi trebuit Parlamentul României, prin membrii săi, Preşedinţia şi Guvernul, indiferent Opoziţie sau Putere, să fie prezenţi, lăsând la o parte că e şi o oportunitate de a discuta cu comisarii, e un eveniment care vrea să însemne deschiderea preluării mandatului (...). România este proeuropeană”, a declarat Grapini.

Eurodeputata consideră că protestul anunțat pentru joi seară în faţa Ateneului dăunează imaginii României, o ţară proeuropeană: "Sincer, nu face bine României (...). Eu cred că toate îşi au locul lor şi timpul lor. A veni acum cu un protest, nu-i văd sensul, când preluăm şi e un eveniment pentru toată ţara, până la urmă, fiecare român trebuie să fie mândru că ţara lui acum conduce Europa şase luni. A spune că vrem în Europa, când statistic, avem statistici, România este în top 3 proeuropeană, când Guvernul şi-a pus aceste priorităţi proeuropene, nu înţeleg sensul acestui protest. Nu face decât să ştirbească din imagine”.

Maria Grapini nu contestă dreptul oamenilor de a protesta, ci mai degrabă momentul ales: "Problema este de a alege momentul în care să faci acest lucru şi să aducă şi un randament, o rezolvare, pentru că până la urmă se demonetizează toată ieşirea asta în stradă, dacă nu are un foarte bun scop, bine precizat, bine definit şi finalizat cumva acest scop. A ieşi în faţa Ateneului când se dă un spectacol de preluare a preşedinţiei şi a spune vrem Europa... dar cine a spus că nu vrem Europa?”.

Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene va avea loc, joi, la Ateneul Român, la București fiind prezenți Jean Claude Juncker, Colegiul Comisarilor, președintele Parlamentul European, Antonio Tajani, și președintele Consiliului European, Donald Tusk. Ceremonia oficială de lansare a Președinției României va avea loc începând cu ora 20.00, la Ateneu, unde Dăncilă, Juncker, Tajani și Tusk vor ține discursuri, urmate de un concert. Pe agenda Administrației Prezidențiale nu este inclusă și prezența lui Klaus Iohannis la eveniment.

Pe de altă parte, tot joi seară, în fața Ateneului este anunțat un protest. Evenimentul care va avea loc sub deviza ”We need UE” și ”Vrem Europa, nu dictatură” a fost anunțat, pe Facebook, de organizațiile ”Rezistența”, ”Corupția Ucide” și ”Inițiativa România”. ”Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuți de ei. Vrem să se înțeleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetățeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiție independentă, solidaritate, transparență în decizii și în cheltuirea banului public”, se arată în anunț.