Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea decretului privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării. Instituția susține că pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apărării şi cu avizul prim-ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

Preşedintele Klaus IohannisFoto: Hotnews

MApN susţine în document că decretul încalcă dispoziţiile prevăzute în Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, articolul 32, alineatul 5, conform căruia "Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apărării Naționale şi cu avizul prim-ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

În document, este invocat și precedentul juridic, prin faptul că preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul prim-ministrului, a mai transmis Ministerul Apărării.

Inițial, informația a fost furnizată citând surse din Ministerul Apărării Naționale. "Este vorba despre o plângere prealabilă, pașii legali pentru a ataca un act care, să zicem noi, este ilegal este pentru prima dată la unitatea emitentă și apoi la contencios-administrativ. (Am cerut -n.r.) să anuleze acel document și motivele pentru care noi spunem că este ilegal, pentru că nu are semnăturile conform legii", au explicat pentru Mediafax sursele citate.

Termenul legal pentru ca Administrația Prezidențială să dea un răspuns este de 30 de zile.

Plângerea prealabilă a fost depusă și înregistrată marți seară.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Citește și: