Premierul Viorica Dăncilă speră să existe avizul CSAT pentru proiectul de buget pe 2019, dar nu poate spune clar dacă va fi amânată pentru anul viitor adoptarea bugetului. Întrebată ce şanse sunt ca bugetul pe anul viitor să fie adoptat până la sfârşitul sesiunii parlamentare, Dăncilă a spus: "Sunt discuţii, şansele sunt mari, ne dorim să îl adoptăm în Parlament până la sfârşitul sesiunii parlamentare".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu sper că vom primi și avizul CSAT, am întotdeauna o gândire optismistă. Astăzi vom avea ultimele discuții și vom vedea care este stadiul. Vrem un proiect foarte bine conturat", a declarat Viorica Dăncilă, la finalul discursului susținut în plenul Parlamentului.

Întrebată despre o sesiune extraordinară a Parlamentului pe buget, Dăncilă a răspuns: "Depinde și de parlamentari, și de președinții celor două Camere".

Viorica Dăncilă a mai spus că la ședința de marți a CSAT a discutat cu președintele Klaus Iohannis doar despre punctele înscrise pe ordinea de zi. Ea a susținut că nu au fost discuții despre bugetele Serviciilor sau angajări în cadrul SRI.

"În ședința CSAT am vorbit cu domnul președinte doar despre puncte de pe ordinea de zi a ședinței. S-a suspendat acea ședință. Au fost foarte multe discuții și s-a făcut o reprogramare pentru data de 19 decembrie. Nu am discutat despre aceste subiecte în cadrul CSAT (bugetele Serviciilor - n.r.). Nu am discutat despre angajări în cadrul SRI", a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată ce şanse sunt ca bugetul pe anul viitor să fie adoptat până la sfârşitul sesiunii parlamentare, Dăncilă a spus: "Sunt discuţii, şansele sunt mari, ne dorim să îl adoptăm în Parlament până la sfârşitul sesiunii parlamentare".

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le-a cerut ziariștilor "să nu anticipeze”, în momentul în care a fost întrebat despre posibilitatea amânării bugetului pentru anul viitor, dar a susținut că, și în eventualitatea unui astfel de „scenariu nedorit”, nu vor fi probleme legate de plata pensiilor și a salariilor "așa cum am promis”.

"Să nu anticipăm, să vedem exact după data de 19” decembrie, a spus Teodorovici, întrebat de ziariști dacă aprobarea bugetului pentru 2019 se amână pentru anul viitor.

Teodorovici a declarat că „nu e niciun fel de problemă legată de bani, de deficit, de încasări” în construcția bugetului iar "salariile, pensiile se vor da exact cum am promis”.

"Nu e niciun fel de blocaj. Legea prevede că se poate funcționa în baza bugetului de anul acesta în baza unui anumit procent, bugetul poate întârzia și câteva luni de zile. Nu vor fi probleme de finanțare chiar și în cazul unui astfel de scenariu nedorit în care se va amâna bugetul”, a mai spus ministrul Finanțelor.