Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că dezbaterea în Parlament a bugetului de stat s-ar putea amâna pentru luna ianuarie din cauza blocajului în CSAT. O a doua cauză a amânării are legătură cu tensiunile interne din PSD dar și cu discuțiile din interiorul Coaliției."Există tensiuni interne în PSD și probleme cu UDMR și mai nou cu ALDE", au explicat sursele citate.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Dacă proiectul bugetului de stat pe 2019 ar fi adoptat de către Guvern fără avizul CSAT și ar intra în dezbaterea Parlamentului ar ar putea fi contestat la Curtea Constituțională", au explicat sursele Hotnews.ro. Dacă pe 19 decembrie s-ar da avizul tot nu ar exista timpul necesar dezbaterii și adoptării în Parlament și asta pentru că sesiunea parlamentară se încheie oficial pe 21 decembrie.

De altfel, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că legea bugetului pentru anul 2019 va fi adoptată până la finalul anului dacă se va rezolva impasul de la CSAT. „Acesta este lucrul pe care ni-l dorim, dar trebuie să vedem ce se întâmplă la nivelul CSAT-ului, dacă se deblochează lucrurile acolo și așteptăm cu nerăbdare și legea pensiilor și Ministerul de finanțe să ne prezinte forma finală”, a spus Tăriceanu.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării desfășurată marți a fost suspendată de către președintele Klaus Iohannis. Pe ordinea de zi a CSAT a fost și avizarea bugetului de stat pe 2019 dar acest lucru nu s-a discutat. Șeful statului a decis reluarea ședinței pe 19 decembrie.

Sursele citate susțin că social-democrații se folosesc de faptul că nu există avizul CSAT pentru a amâna dezbaterile și asta pentru că în continuare majoritatea parlamentară este fragilă. "Există tensiuni interne în PSD și probleme cu UDMR și mai nou cu ALDE, au explicat sursele citate.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit marți seară departe de ochii presei pentru a discuta pe tema bugetului de stat. Sursele Hotnews.ro susțin că partenerii ALDE sunt nemulțumiți de faptul că nu au avut acces la proiectul de buget și că nu li s-au alocat suficiente fonduri la ministerele pe care le gestionează. Un alt subiect delicat în interiorul Coaliției este și fondul de 10 miliarde de euro anunțat de Liviu Dragnea și despre care Tăriceanu nu a fost informat.

Citeste și: