Liviu Dragnea a reușit din nou să-i liniștească pe liderii locali și pe parlamentari. În ședința Comitetului Executiv, Dragnea a promis bani, a împărțit funcții și a temperat avântul celor care cereau amnistie și grațiere. Astfel, Dragnea a anunțat că Guvernul va aloca pentru investiții și infrastructură un fond de 10 miliarde de euro și i-a asigurat pe parlamentari că în următoarea perioadă PSD va racola deputați din rândul partidelor din Opoziție. În ceea ce privește problema amnistiei și grațierii, liderul PSD i-a calmat pe liderii locali anunțând că Guvernul va da OUG pe Codurile Penale. Toate măsurile au fost anunțate în contextul în care PSD a pierdut doar într-o lună șapte parlamentari și alți trei deputați urmau să-și anunțe plecarea săptămâna aceasta. De asemenea, în ultima perioadă, liderii locali făceau presiuni puternice pentru emiterea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dragnea le-a cerut deputațiilor și senatorilor să strângă rândurile și sa fie prezenți la fiecare ședință de plen până la finalul sesiunii parlamentare.Potrivit surselor citate, șeful social-democrațiilor a vorbit și despre eventuale noi plecări din partid spunând că cei care intenționează să plece și să se înscrie în partidul lui Victor Ponta "nu au curajul și bărbăția să-și declare intențiile public".

După ce le-a dat asigurări parlamentarilor că nu vor exista probleme în Parlament, Dragnea a anunțat că în bugetul de stat pe 2019 Guvernul va aloca pentru investiții și infrastructură un fond de 10 miliarde de euro. Reamintim că accesul la noi resurse financiare pentru liderii din teritoriu vine în contextul în care se așteptau ca alți parlamentari să părăsească partidul iar alții să nu voteze proiectele Guvernului.

O a doua mutare importantă efectuată de liderul PSD a fost anunțul privind lansarea unui fond de investiții în valoare de 10 miliarde de euro. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat la finalul ședinței Comitetului Executiv că Fondul de investiții pentru administrațiile locale va fi înființat printr-o Ordonanță care va fi adoptată în următoarea ședință de Guvern, el precizând că este vorba despre 10 miliarde de euro. Întrebat de unde vor veni acești bani, Dragnea a răspuns: "Din România".

Cea de-a treia mutare făcută de Liviu Dragnea a fost propusă liderilor PSD în ședința Comitetului Executiv de către omul de încredere, trezorierul partidului Mircea Drăghici. Acesta a vorbit în spatele ușilor închise despre necesitatea unei ordonanțe de urgență pe Codurile Penale iar anunțul a fost făcut public de către premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a anunțat la finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, că s-a decis adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pe Codurile penale, fiind vizate doar articolele declarate constituționale. Ea a spus că a fost un vot privind "oportunitatea" acestei ordonanțe și că nu s-a stabilit când anume va fi adoptată.

LIVETEXT, informațiile de luni:

17:15Viorica Dăncilă: În unanimitate s-a hotărât ca pentru articolele declarate constituționale din codul penal și codul de procedură penală să se promoveze o OUG. Am văzut că foarte multe legi au durat prea mult.

17:05 Mircea Drăghici a propus în CEX adoptarea unei ordonanțe de urgență pe Codul de Procedură Penală și Codul Penal în privința articolelor declarate constituționale

17:00 Ședința CEX s-a încheiat, urmează declarații Liviu Dragnea

16:52 Liviu Dragnea le-a vorbit liderilor locali despre înființarea unui fond de 10 miliarde de euro pentru investiții și infrastructură la care aceștia vor avea acces, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate.

Ideea acestui fond ar fi fost avansată de Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov, potrivit surselor citate.

Deocamdată nu sunt disponibile informații legate de finanțarea acestui fond și modul în care ar putea fi accesate sumele în discuție.

16.30Primarul din Lehliu Gară este succesorul Gabrielei Firea la conducerea organizației județene Ilfov a PSD, potrivit deciziei luate luni în Comitetul Executiv Național al PSD.

15:48 Liviu Dragnea a făcut apel la parlamentarii PSD să strângă rândurile și sa fie prezenți la fiecare ședință de plen până la finalul sesiunii parlamentare.

15:41 Ministrul Muncii, Marius Budăi: Avem o majoritate clară în Parlament contrar tuturor celor ce se întâmplă și se discută public.

15:36 S-a terminat ședința cu parlamentarii, continuă reuniunea Cex.

15:11 Contre în ședință, între Marian Oprișan și Mihai Tudose și Marcel Ciolacu, doi dintre semnatarii scrisorii anti-Dragnea. Oprișan le-a cerut celor doi să nu voteze alături de opoziție. Mai mult, el i-a spus lui Tudose că că este "in dragoste cu președintele Iohannis". Ciolacu și Tudose au spus că nu au votat niciodată împotriva partidului și nici nu o vor face.

14:08 La reuniunea CEX-ului, care tocmai a început, participă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, consilierul premierului, Darius Vâlcov, Toni Greblă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

14:06 La ședință au fost convocați toți deputații și senatorii PSD, un fapt neobișnuit, în condițiile în care la astfel de reuniuni participă în mod normal liderii din teritoriu și conducerea centrală.

------------------

Înainte de începerea ședinței, premierul Viorica Dăncilă a fost la Dragnea în birou.

La începutul lunii decembrie patru deputați PSD, printre care și liderul din Caraș-Severin Ion Mocioalcă, și-au anunțat plecarea din PSD și înscrierea în partidul lui Victor Ponta, Pro România. Este vorba de deputații Ion Mocioalcă, Ion Spânu, Mihai Popa și Mihai Mohaci.

La mijlocul lunii noiembrie alți trei parlamentari PSD de Ilfov au demisionat din PSD. Cei trei și-au motivat gestul spunând că nu sunt de acord cu "modul autocrat in care este condus in ultima vreme partidul”. Este vorba despre senatorul Emanuel Gabriel Botnariu si deputatii Corina Alexandra Bogaciu și Constantin Cătălin Zamfira.

Pe ordinea de zi oficială a ședinței care începe la ora 14.00, la Palatul Parlamentului, figurează proiectul de buget pe anul viitor dar și prezentarea rezultatelor vizitei efectuate de premierul Viorica Dăncilă la Bruxelles.

Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro că se va discuta despre majoritatea parlamentară, dar și despre refuzul președintelui Klaus Iohannis de a semna decretele de revocare din funcție a doi miniștri.

De asemenea, social-democrații vor discuta și despre cine va asigura conducerea filialelor decapitate.

Conducerea organizației Ilfov ar putea fi preluată de Gheorghe Bolintineanu, care este vicepreședinte în prezent. În locul lui Mocioalcă, la șefia Caraș Severin sunt luate în calcul două nume: actualul președinte executiv al filialei Ioan Crina dar și deputatul Luminița Jivan.

Pentru PSD Ialomița, în locul lui Marian Neacșu sun luate în calcul numele parlamentarilor Mihăiță Găină, deputat PSD și Marian Pavel, senator PSD.

Citește și: