USR cere autorităților române să oprească acțiunile de extrădare în Turcia a ziaristului Kamil Demirkaya care lucrează la publicația Zaman Romania, spunând că extrădarea acestuia ar fi un semnal că autoritățile de la București au abdicat de la apărarea unor drepturi fundamentale.

USRFoto: Facebook

USR spune că o asemenea acțiune ar pune în pericol viața lui Kamil Demirkaya, iar extrădarea acestuia ar constitui un semnal că autoritățile de la București au abdicat de la apărarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la viață și la liberă exprimare şi că se îndepărtează din ce în ce mai tare de valorile democratice europene.

”Este inacceptabil ca un guvern al unei țări europene să dea curs unei cereri de extrădare venite din partea unui dictator, cu o asemenea ușurință. Faptul că Guvernul Dragnea-Dăncilă pocnește din călcâie la ordinele unui dictator care a ordonat arestarea a zeci de mii de intelectuali: jurnaliști, cadre didactice din școli și din universități, magistrați sau simpli oameni doar pentru simplul motiv că nu aplaudă regimul său autoritar, este incalificabil. Autoritățile de la București trebuie să revină asupra măsurii și să se comporte ca o țară care respectă drepturile fundamentale ale omului”, spune liderul grupului USR din Senat, Vlad Alexandrescu.

Curtea de Apel București trebuia să judece joi solicitarea Ministerului de Externe din Turcia privind extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaye.

Instanța a amânat cauza pentru 14 decembrie, până atunci urmând să fie traduse din limba turcă mai multe documente necesare dosarului, a declarat pentru HotNews Necdet Celik, fost jurnalist la Zaman Romania.

Jurnalistul turc a declarat, joi dimineață, că dacă va fi extrădat cu siguranță va fi arestat și "torturat". "Dacă vom fi trimiși în Turcia, cu siguranță vom fi arestați și probabil că vor exista acte de violență și tortură", a declarat pentru Digi 24 Kamil Demirkaye, la sosirea la Curtea de Apel București.

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă miercuri dimineață, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său. Jurnalistul a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curții de Apel București.

Ministrul Justiției afirmat joi dimineață că procedura extrădării depinde de organele judiciare, Tudorel Toader reacționând astfel după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea ziaristului turc Kamil Demirkaye.

CITEȘTE: Toader, despre cererea de extrădare a ziaristului turc de la Zaman România: Procedura este de competența organelor judiciare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în legătură cu extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, că este informat asupra cazului și că o să se informeze "în continuare ca totul să meargă legal". "Nu aș vrea să comentez acum această chestiune dar sunt informat și o să mă informez în continuare ca totul să meargă legal", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.