Liderul liberalilor din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat miercuri că plenul va trebui să dea votul final pe cele două proiecte de revocare din funcţii a preşedintelui şi vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea şi Florin Iordache.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Plenul întrunit în cvorum, pe care ei (n.r. - majoritatea parlamentară), după ce am părăsit noi sala, nu-l mai au, dovadă că nu mai au majoritate, va trebui să dea într-adevăr votul final pe cele două proiecte de hotărâre deja dezbătute şi votate", a precizat Turcan, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că dezbaterea de miercuri, din plenul Camerei Deputaţilor, privind revocarea preşedintelui şi vicepreşedintelui forului, s-a întemeiat pe regulament şi pe decizii ale CCR.

"Toată dezbaterea a început astăzi, făcând referire la trei texte de lege: articolul 44 din Regulament şi deciziile CCR care devin jurisprudenţă, 601/2005 şi 341/2015. Acestea au fost texte de lege-reper în tot textul nostru. În decizia 601/2005, CCR prevede expres: Parlamentul trebuie să introducă în textul de regulament obligatoriu şi posibilitatea revocării membrilor Biroului de conducere sau preşedintelui Camerei Deputaţilor şi ca urmare a încălcării unor motive juridice. Deci pe motive juridice. Majoritatea Camerei Deputaţilor a zis pas Curţii Constituţionale.

Noi, Opoziţia, am depus o propunere de modificare a Regulamentului, ca revocarea să poată fi făcută şi de către altcineva pe motive de încălcare a Constituţiei, deci pe temei juridic. Ce credeţi că a făcut onor majoritatea parlamentară? L-a îngropat, ca la coş, şi s-a spălat pe mâini. Aşadar, majoritatea parlamentară a sfidat Constituţia, demersurile legale ale Opoziţiei şi posibilitatea de a sancţiona nişte infractori care capturează Camera Deputaţilor", a susţinut Turcan.

Ședința de miercuri a plenului Camerei Deputaților a fost una marcată de scandal. PNL a cerut la începutul acesteia introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcția de președinte, cât și a lui Florin Iordache, din cea de vicepreședinte. Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL afirmând că acestea sunt neregulamentare. Au urmat luări de cuvânt timp de o oră și jumătate și certuri pe tema regulamentului.

La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților, a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat. Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar în acest vot paralele, cele două solicitări au primit 112 voturi "pentru", respectiv 113.