​Ședința de miercuri a plenului Camerei Deputaților a fost una marcată de scandal. PNL a cerut la începutul acesteia introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcția de președinte, cât și a lui Florin Iordache, din cea de vicepreședinte. Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL afirmând că acestea sunt neregulamentare. Au urmat luări de cuvânt timp de o oră și jumătate și certuri pe tema regulamentului. La un moment dat, la tribună a venit vicepreședintele Camerei Deputaților, a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările opoziției, deși avea microfonul tăiat. Cei din opoziție aflați în sală au votat cu mâna ridicată, iar ulterior liderii PNL, USR, PMP au susținut pe rând că Liviu Dragnea a fost revocat ca urmare a acestui vot.

Camera DeputatilorFoto: Hotnews
  • Mișcarea PNL a fost o încercare de a testa voturilor celor de la PSD-ALDE, după ce cei din coaliție au rămas fără două voturi necesare pentru a avea majoritatea, ca urmare a plecării a patru deputați PSD la partidul lui Victor Ponta.

Solicitarea în plen a fost făcută de liderul deputaților liberali, Raluca Turcan. Pe de altă parte, cei din PSD și ALDE au încercat să se mobilizeze de dimineață și nu era clar dacă cei din opoziție ar fi avut șanse de reușită.

"În niciun caz nu voi supune votului", a spus Iordache, care le-a cerut liderilor de grup să vină la consultări. Iordache susține că cei de la PNL nu cunosc regulamentul. "Astăzi stăm pe procedură, să învățăm regulamentul. Nu pot supune la vot introducerea pe ordinea de zi dacă nu este unanimitate din partea liderilor de grup", a mai explicat Iordache.

Turcan a amenințat chiar cu greva parlamentară. Iordache a decis închiderea ședinței la ora 11.30, dar aceasta s-a reluat pentru vot final. Din lipsă de cvorum, ca urmare a unui boicot al opoziției, aceasta a fost suspendată.

Turcan a cerut și schimbarea procedurii de vot, să fie prin ridicare de mâini, întrucât au fost probleme cu sistemul electronic care "votează la dispoziția conducerii Camerei Deputaților."

Mai jos, desfășurarea LIVE Text a principalelor momente ale zilei:

***

Turcan face precizarea că cele două cereri de revocare mai trebuie totuși supuse unui vot final. În acel vot paralel condus de Pirtea, revocarea lui Florin Iordache a intrunit 112 voturi, iar cea a lui Liviu Dragnea - 113 voturi

12.08 Iordache închide ședința pentru că nu este cvorum, doar 148 de persoane și-au înregistrat cu cartele prezența.

12.07 Barna: "Liviu Dragnea a fost demis, Florin Iordache nu mai are dreptul să conducă ședința. Plenul este suveran."

12.00 S-a reluat ședința pentru vot final.

Turcan: "Domnul Iordache este cel mai slugarnic interpus al lui Liviu Dragnea. Majoritatea PSD-ALDE nu mai există. Domnul Dragnea este revocat. Dacă nu țineți cont de aceste lucruri, ne rezervăm dreptul de a de nu participa la lucrările Camerei. Ați confiscat abuziv puterea."

Și Tomac spune că opoziția a reușit înlăturarea lui Dragnea, bazându-se pe voturile date cu Pirtea la microfon, care însă nu conducea efectiv ședința.

11.53 Iordache a rămas la prezidiu, nu mai este înconjurat de deputați, iar deputații sunt în sală: "La ora 12 începem sesiunea de vot final." De precizat că nu a fost dezbătut niciun proiect de lege.

11.34 Mai mulți deputați sunt strânși în jurul prezidiului, unde se află Florin Iordache. Aceștia nu părăsesc sala, deși ședința a fost închisă.

11.31 Iordache: "Constat că nu au fost îndeplinite cele cerute de regulament. Liderii de grup nu au propus nimic. Închid ședința". Se huiduie în sală. Deputații sunt strânși în dreptul microfonului de la tribună.

11.30 Nu se aude ce spune Pirtea. "Domnu' Pirtea, vă faceți de râs. Sunteți în afara regulamentului."

11.25 S-a reluat ședința. Marilen Pirtea a venit la tribună, nu la prezidiu, și a supus votului prelungirea programului. "Am dreptul să conduc ședința prin rotație, nu am condus-o niciodată. 112 voturi pentru!" Din sală se strigă "Vot, vot!". Iordache, de la prezidiu, a afirmat că acesta nu conduce ședința. Pirtea are microfonul tăiat și nu vrea să plece de la microfon. Lângă Pirtea a venit Suciu, liderul de grup al PSD.

Regulamentul invocat de cei de la PSD prevede că propunerea de revocare a liderului Camerei se face la propunerea liderului de parlamentar care l-a propus. Cei din opoziție însă propuneau un vot de revocare pentru încălcare regulamentului și a Constituției, un proiect de hotărâre respins săptămâna trecută de Biroul Permanent.

***

UPDATE "Oricum nu voi supune votului, puteți să faceți orice vreți", a încheiat Iordache, cel care conduce ședința.

UPDATE "Unde sunt bărbații opoziției, de la Pro România, USR, de a ajuns doamna Turcan să încerce așa ceva?" s-a întrebat liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, în plen. "Ați făcut toată mobilizarea pe care o puteați face. Nu v-a ieșit. Aveți o obsesie cu președintele Camerei Deputaților. Doamna Raluca Turcan, de la acest microfon nu se va suspune la vot ceva neregulamentar", a mai spus el.

UPDATE Liderul PMP, deputatul Eugen Tomac, a cerut la rândul său de la microfon revocarea lui Florin Iordache și apoi revocarea lui Dragnea.

UPDATE Deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a cerut lui Iordache să își dea demisia, pentru gestul obscen făcut în plen. "Aveți onoare, domnule Iordache? A mai fost cineva care a spus să i se numere ouăle, știm unde a ajuns".

UPDATE Victor Ponta: "În numele celor care se aflau pe 3 iulie în incintă. Am supus la vot schimbarea din funcție a doamnei Roberta Anastase. Atunci a fost un document foarte bine scris, iar grupul PDL a spus <>. Moment în care deputații PSD și PNL au spus că plenul este suveran. Am supus la vot, iar plenul suveran a votat. Sunt convins că nu am greșit. Trebuie să facem ca în 3 iulie 2012."

UPDATE Dan Vâlceanu, PNL: "Nu supuneți la vot pentru că vă este frică tocmai de voi, de trădările dintre voi."

UPDATE Suciu (PSD) a propus la schimb revocarea lui Marilen Pirtea, PNL, din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

UPDATE Tudor Benga (USR): "Știți cum vă spune pe stradă lumea, domnule Iordache? Ciordache!" / Iordache îi taie microfonul: "Vă rog să vă cereți scuze". / Benga: "Sunteți un laș, dați-vă jos de pe scaunul ăla". / Iordache: "Nu ați înțeles nimic."

UPDATE 11.11 Turcan: "Nu voi pleca de la acest microfon și am putea intra în grevă parlamentară dacă nu supuneți la vot aceste solicitări. Propuneri: prelungirea programului cu o oră; sistarea dezbaterilor generale; schimbarea procedurii de vot; să conducă ședința Marilen Pirtea."

UPDATE 11.15 Pauză de consultări 20 de minute.

Transmisiunea live din plen poate fi urmărită și aici.

PNL a depus un proiect de hotărâre pentru revocarea lui Dragnea din fruntea Camerei, pe motiv de încălcarea regulamentului și a Constituţiei. Acesta a fost însă respins în Biroul Permanent.

Liberalii susțin și că Iordache a încălcat regulamentul prin faptul că a condus ședința fără să fie desemnat să facă acest lucru și că ar fi trebuit ca ședința să fie condusă de Carmen Mihălcescu.