Fostul președinte Traian Băsescu vorbește despre "aroganța politrucilor cu ştaif occidental", referindu-se la Emmanuel Macron și la predecesorii săi Nicolas Sarkozy și François Hollande, care anunţă că reformează Europa, dar nu pot reforma Franţa.

Traian BasescuFoto: captura B1 TV

Într-un mesaj pe Facebook intitulat "Franţa pe care o iubim", Traian Băsescu spune că Emmanuel Macron, un tânăr fost bancher, "răcneşte în urechea oricui este dispus să-l asculte că rostul lui pe acest pământ este să reformeze Uniunea Europeană".

"Este al treilea preşedinte francez, după Sarkozy şi Holland care câştigă alegerile promiţând reformarea Uniunii Europene. Câtă aroganţă la aceşti politruci cu ştaif occidental, ajunşi preşedinţi ai Franţei, care anunţă că reformează Europa, dar nu pot reforma Franţa", afirmă Băsescu.

El vorbește despre o Franţă care de două decenii are acută nevoie de reforme sociale şi economice fundamentale pentru a mai putea fi un drapel pe care noi, ceilalţi europeni, să avem încredere a-l urma și spune că Emmanuel Macron ar putea fi al treilea preşedinte consecutiv al Franţei care nu va câştiga al doilea mandat.

"Ca să ne convingă că poate reforma Europa, Macron trebuie să ne convingă că poate reforma Franţa şi să ne redea Franţa puternică, Franţa pe care o iubim", adaugă fostul președinte.

În ultimele trei săptămâni, în Franța au avut loc proteste masive față de creșterea taxelor pentru carburanți. Trei oameni și-au pierdut viața de la izbucnirea manifestațiilor, care au culminat cu acte de vandalism și violență. Sute de manifestanți au fost arestați.Marți, manifestanții au obținut o primă victorie - taxa pentru carburanți a fost suspendată pentru șase luni.