UPDATE 13:40 Guvernul francez suspendă pentru șase luni creșterea taxelor la carburanți, a anunțat premierul Edouard Phillipe, precizând că moratoriul propus este mult mai larg și prevede și înghetarea pentru aceeași perioadă a tarifelor la electricitate și gaz. „Nicio taxă nu merită să pună în pericol unitatea națiunii”, a spus Philippe.

HotNews.roFoto: Hotnews

Amânarea creșterii taxelor pentru carburanți va costa statul în jur de 2 miliarde de euro, potrivit unor surse citate de Reuters. Gaura în buget va fi acoperită prin reducerea unor cheltuieli bugetare, astfel încât deficitul pe anul viitor să se încadreze în ținta de 2.8 procente.

Premierul francez vrea, de asemenea, o dezbatere amplă asupra impozitelor și cheltuielilor publice care ar urma să înceapă din 15 decembrie și să se încheie la 1 martie. „Trebuie mai multă transparență. Francezii nu vor nici creșterea impozitelor, nici noi taxe. Dacă impozitele scad, trebuie ca și cheltuielile să scadă”, a spus el.

Edouard Philippe s-a referit și la violențele din timpul protestelor, promitând că vinovații vor fi pedepsiți. „Toți francezii au dreptul să protesteze, dar, în aceeași măsură, francezii au dreptul la siguranță. Guvernul nu acceptă violențele. Autorii acestor acte sunt căutați și vor fi pedepsiți”, a spus el.

„Acum e vremea dialogului. Am convingerea profundă că dacă ne vom așeza în jurul mesei vom găsi soluții. Este ceea ce vă propun să facem”, a adăugat premierul francez.

Marți ar fi urmat să aibă loc negocieri între premierul Edouard Philippe și reprezentanții protestatarilor, așa zisa Mișcarea a vestelor galbene, însă întâlnirea a fost anulată.

Reprezentanții protestatarilor anunțaseră că nu mai merg la discuții cu premierul pentru că ar fi primit amenințări cu moartea din partea radicalilor care nu doreau negocieri cu guvernul.

Trei oameni și-au pierdut viața de la izbucnirea protestelor care au culminat cu acte de vandalism și violență. Sute de manifestanți au fost arestați.