Președintele UDMR, Kelemen Hunor, așteaptă susținerea tuturor forțelor politice din Parlament pentru proiectul de lege care se referă la preluarea în legislație a unor puncte din Rezoluția de la Alba Iulia, spunând „Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul”.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a declarat, marți, corespondentului Mediafax, că, dacă Rezoluția de la Alba Iulia poate fi considerată baza Unirii, atunci și punctele din cuprinsul documentului trebuie luate în serios.

CITEȘTE ȘI: UDMR vrea „regiuni de dezvoltare separate” și „autonomie specială”. Proiectul de lege depus chiar în ziua în care coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților

„Noi am așteptat în 2018, dar de fapt de câțiva ani, din partea majorității, a politicienilor români să existe o inițiativă, un gest simbolic la 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, prin care puncte ale Rezoluției de la Alba Iulia pot fi puse în legislația românească. Totuși, au trecut 100 de ani după care o majoritate puternică și o națiune care are încredere în sine și care tratează corect minoritățile ar trebui să se gândească la ce s-a întâmplat în această perioadă și la Rezoluția de la Alba Iulia. Dacă această Rezoluție este baza Unirii, atunci și acele puncte trebuie luate în serios. Dacă am văzut că nu există un astfel de gest, am pregătit acest proiect la începutul lunii noiembrie dar am decis să nu îl depunem înainte de 1 decembrie, pentru a nu perturba pregătirile pentru sărbătoarea societății românești și a nu exista discuții, ci să îl depunem după această dată. Nu am discutat cu nimeni despre proiect, nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu partidele din opoziție, dar eu cred că ar fi nevoie de voturile tuturor parlamentarilor partidelor politice din Parlamentul. Eu aștept o susținere din partea tuturor forțelor politice din Parlament”, a spus Kelemen.

El a adăugat că relația dintre majoritate și minoritățile etnice și viitorul societății românești nu este apanajul puterii și nu trebuie tratată în cheia „opoziție și putere”.

Întrebat dacă nu se teme că depunerea proiectului de lege va isca reacții naționaliste, liderul UDMR a spus că a observat că dacă maghiarii, în afară de a respira liniștiți, fac vreo mișcare, imediat apar astfel de reacții „isterice” de o anumită parte.

„Să nu vă fie frică, frați români, că nimeni nu vrea să fure Ardealul, acesta este mesajul meu. Loialitatea se poate câștiga prin foarte multe feluri, dar o minoritate etnică va fi loială statului și țării în care locuiește în momentul în care identitatea etnică națională nu este pusă în pericol”, a mai spus Kelemen.