​În ziua în care PSD și-a pierdut majoritatea parlamentară, UDMR a depus, la Parlament, un proiect de lege care prevede posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate care pot obţine ”un statut de autonomie specială”. Inițiativa este semnată de toți parlamentarii Uniunii. Reamintim că UDMR are un protocol parlamentar semnat cu PSD pentru susținerea reciprocă a proiectelor de lege.

HotNews.roFoto: Hotnews

Inițiativa legislativă prevede, potrivit expunerii de motive "transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918". Mai exact, inițiatorii doresc posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare care vor putea obține „un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă".

Parlamentarii UDMR invocă Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 care prevede: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Astfel parlamentarii vor să fie reprezentați proporțional în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european, în instanţe şi tribunale, la nivelul ministerelor.

De asemenea, la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

Iar la ultimul articol, proiectul de lege prevede înființarea "că minoritățiile naționale istoric care are au o proporție semnificativă și care împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 (minim 800.000 de locuitori -n.r.) prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003 pot solicita înființarea unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială".

Inițiativa a fost depusă la Camera Deputațiilor chiar în ziua în care PSD a pierdut majoritatea parlamentară în Camera Inferioară, prin demisia a patru deputați. De altfel, PSD s-a bazat pe votul UDMR la adoptarea unor proiecte cheie iar cele două formațiuni au un protocol parlamentar semnat în acest sens.

Totodată ide precizat este că forul legislativ decisiv în acest proiect de lege este chiar Camera Deputațiilor.