Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat, vineri, că trebuie „trasă o linie albă” în domeniul justiției, iar pentru realizarea acestui lucru nu există altă măsură decât ordonanța privind amnistia și grațierea. Social-democratul susține că declarațiile lui Iohannis sunt ale unui „om disperat”.

Catalin Radulescu, deputat PSDFoto: Agerpres

„Nu a existat niciun fel de stat de drept în acești opt ani de zile. Nu a existat niciun fel de justiție independentă. A fost o justiție controlată de un grup mafiot, cu girul președintelui României. Atunci această amnistie și grațiere nu numai că e necesară, dar nu poate exista o altă măsură nici legislativă, nici de alt gen, decât amnistia și grațierea ca să acopere sau măcar să dea speranță oamenilor care au fost condamnați nevinovați, anchetați, arestați nevinovați, făcute dosare, mă refer la toate categoriile sociale”, a declarat Cătălin Rădulescu, pentru Mediafax.

Social-democratul a afirmat că ordonanța privind amnistia și grațierea este necesară pentru „a se trage o linie albă în justiție”.

„Când se va da nu știu, pentru că nu cunosc subiectul acestui moment, dar este necesară. Ceea ce spune președintelui României este treaba lui personală. Nu ne interesează, nici nu vrem să luăm în discuție ce spune președintele de obicei. Fac apel în primul rând ca toți românii să înțeleagă că această ordonanță este o ordonanță necesară și de pace. Trebuie trasă o linie albă, care de aici încolo să pornim altfel. Justiția să fie altfel, oamenii nevnovați să nu mai ajungă în pușcărie. Acest lucru nu se poate face decât prin amnistie și grațiere”, a adăugat Rădulescu.

Deputatul PSD a susținut că declarația președintelui Klaus Iohannis este „un apel disperat al unui om care nu a înțeles normele constituționale”.

„În ceea ce privește apelul președintelui României eu cred că este un apel disperat al unui om care nu a înțeles absolut nimic din ce înseamnă normele constituționale ale lui ca președinte al României. Iese din orice fel de cutumă constituțională, pentru că un președinte de stat nu are voie să intervină în legiferarea Parlamentului României, fapt pe care dânsul l-a făcut în permanență, deci de mult trebuia suspendat, de ani de zile de când nu și-a mai respectat nicio cutumă constituțională. Faptul că acum chiar forțează și într-un fel e a doua oară când incită public ca tot felul de demersuri de stradă, ceea ce poate fi inclusiv incriminată penal...este o chestiune pe care dânsul nu o pricepe”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că o eventuală ordonanță de urgență a Guvernului privind amnistia și grațierea ar declanșa „o criză politică fără precedent” și a făcut apel la politicienii din PSD să împiedice adoptarea unui astfel de demers.

„Grațierea și amnistia au fost deja tema unei ordonanțe de urgență la începutul anului 2017 și a dus la manifestări foarte ample din partea românilor, care nu-și doresc așa ceva. Ordonanța 13, la vremea respectivă, a fost retrasă. Însă există în continuare semnale că în PSD nu s-a abandonat această idee, chiar unii politicieni din PSD vehiculează aceste idei în spțiul public. O astfel de ordonanță care privește amnistia și grațierea ubnor politicieni, până la urmă, ar fi o catastrofă pentru România. Adoptarea unei astfel de ordonanțe ar declanșa o criză politică fără precedent în România”, a declarat Klaus Iohannis.

El a făcut un apel la politicienii din PSD „care sunt lucizi să întreprindă orice consideră ei ca o astfel de ordonanță să iasă din discuție și să nu fie aprobată în guvern”.

”Momentan altceva decât unele declarații ale unor politicieni nu avem, dar eu rămân conectat și voi face tot ce se poate face din poziția de președinte pentru a nu se ajunge la o nouă situație de acest tip”, a mai spus președintele Iohannis.