Completurile de 5 judecători de la instanța supremă care vor intra în ședințele de judecată programate în decembrie vor amâna toate cauzele pentru luna ianuarie, a anunțat Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost luată în condițiile în care Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea instanței supreme privind noua componență a completurilor de 5 judecători, la solicitarea lui Liviu Dragnea. În 3 decembrie era programat următorul termen în dosarul angajărilor fictive, în care liderul PSD a fost condamnat în primă instanță la 3 și 6 luni de închisoare cu executare.

ICCJ - simbolFoto: Hotnews

"În urma consultărilor, au fost exprimate 62 de opinii în sensul că la şedinţele de judecată planificate pentru datele de 3 şi 10 decembrie 2018, completurile de 5 judecători, în compunerea rezultată din tragerea la sorţi ce a avut loc la data de 9 noiembrie 2018 vor acorda noi termene de judecată”, se arată într-un comunicat al instanței supreme transmis Mediafax.

La Adunarea generală la care a fost luată această decizie au participat doar o parte dintre magistrații instanței supreme.

"Având în vedere obiectul consultărilor, s-a constatat că este oportun ca judecătorii Secției de contencios administrativ şi fiscal să nu participe la discuțiile privind efectele hotărârii pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti asupra măsurilor administrative ce se vor discuta cu privire la funcţionarea completurilor de 5 judecători”, se mai arată în comunicat.

Astfel, din totalul de 110 judecători în funcție la ICCJ, la Adunare au participat 88 de magistrați, însă hotărârea a fost luată fără participarea magistraților de la Secția Contencios, lucrările desfășurându-se în prezența a 68 de judecători.

De asemenea, instanța supremă arată că în urma dezbaterilor s-a hotărât în majoritate ca Adunarea Generală a judecătorilor să emită un comunicat de presă în care să aducă la cunoştinţa persoanelor interesate că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu-şi pot desfăşura activitatea de judecată.

În 23 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunțat în favoarea lui Liviu Dragnea și a suspendat decizia instanței supreme privind noua componență a completurilor de 5 judecători.

Instanța a admis astfel solicitarea liderului PSD privind modul în care a fost refăcut completul de judecată care trebuie să îi dea sentinţa finală în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare.

Hotărârea Colegiului de conducere al instanței supreme prin care a fost organizată, la începutul lunii noiembrie, o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători a fost suspendată, prin decizia de vineri a Curții de Apel București.

În 5 octombrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, a contestat la Curtea de Apel Bucuresti decizia Colegiului de conducere al Înaltei Curţi în cazul constituirii completului de 5 judecători care judecă apelul împotriva sentinţei sale de condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

În 9 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tras la sorți componența noilor completuri de 5, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Acest complet are pe rol dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în prima instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Magistrații instanței supreme stabiliseră pentru 3 decembrie următorul termen pentru dosarul angajărilor fictive în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 și 6 luni de închisoare cu executare. La termenul trecut, procesul a fost amânat pentru că apărătorii din dosar au cerut timp să studieze motivele de apel.