Ilan Laufer, propus de PSD pentru portofoliul de la Dezvoltare, susține că refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-l numi în funcție este "un nou act de antisemitism", acuzându-l pe șeful statului că a avut "mai multe ieșiri de sabotare a evreilor", încercând să oprească relațiile cu Ierusalimul. El a mai spus că va face o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. "În istoria României, Ceauşescu a vândut evrei. Astăzi am certitudinea că şi preşedintele Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui şi nu ştiu pentru câţi bani", a mai acuzat Laufer.

Ilan LauferFoto: StartupCafe.ro

Ilan Laufer a susținut, marți seară, o declarație de presă la sediul PSD, spunând că este îngrijorat de motivele reale care au stat la baza respingerii numirii sale în funcția de ministru al Dezvoltării de către Klaus Iohannis.

El a spus că președintele a refuzat numirea sa fără să motiveze decizia, ceea ce este neconstituțional.

De asemenea, Laufer l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism.

"Refuzul în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism. Așa cum se știe, domnul Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite, a refuzat numirea unui ambasador, dorind să saboteze relația româno-israeliană. Prin interpuși, a acționat printr-o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă (...) Domnul Iohannis i-a promis Angelei Merkel că va face tot posibilul să blocheze mutarea ambasadei României din Israel", a afirmat Ilan Laufer.

El a mai susținut că are informații certe că, la comanda președintelui, i se pregătește un dosar penal.

Illan Laufer a spus că va face o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și va cere comunității evreiești din SUA să retragă decorația acordată președintelui.

"Aceste atacuri sunt cu atât mai dureroase, cu cât în familia mea au decedat 52 de persoane în perioada Holocaustului (...). Îl rog pe Klaus Iohannis să aibă curajul și să spună motivul real pentru care a respins numirea mea. Voi face o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, întrucât consider că refuzul președintelui Iohannis este o atitudine clară de discriminare", a mai afirmat Laufer.

Ilan Laufer a mai susținut că preşedintele se foloseşte de orice prilej pentru a submina buna funcţionare a României și l-a rugat "să aibă curajul să recunoască" motivul revocării sale, şi anume cel religios - că este evreu.

"Este etnic german şi are o legătură dubioasă cu Forumul Democrat German. În istoria României, Ceauşescu a vândut evrei. Astăzi am certitudinea că şi preşedintele Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui şi nu ştiu pentru câţi bani. Voi face o sesizare la CNCD", a mai acuzat Laufer.

În debutul declarației, Laufer a făcut o scurtă prezentare a realizărilor sale: "Mă numesc Ilan Laufer, din părinţi români, născut în Bucureşti, la Maternitatea Polizu, nu departe de Guvernul României. Am studii superioare făcute la timp, am demonstrat în mediul privat, am reuşit să atrag peste 400 de milioane de euro în România şi să contribui la crearea a foarte multe locuri de muncă, peste o mie. Am demonstrat şi în mandatul meu de ministru la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, inclusiv prin programul Start-up Nation, prin contribuţia mea la legea prevenirii şi a parteneriatului public-privat".

Alexandru Florian, „Elie Wiesel”: „O declarație cu mult iz politic și atâta tot”

„Am citit declarația de presă a domnului Laufer. Eu cred că este o reacție emoțională a domnului Laufer, care nu se aștepta ca drumul său spre o poziție de demnitate publică să fie frânat brusc. Atitudinea președintelui României în ceea ce privește memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizație evreiască internațională, American Jewish Committee, care i-a conferit anul trecut și o distincție. Eu consider că este o declarație cu mult iz politic și atâta tot, nu trebuie să ne îngrijoreze”, a declarat Alexandru Florian, directorul institutului„Elie Wiesel”, potrivit Digi24.