"Dragi români, mă numesc Ilan Laufer, din părinți români, născut la maternitatea Polizu, nu departe de Guvernul României”, a declarat Ilan Laufer în conferința de presă de marți seară. Potrivit The Jerusalem Post și Ynetnews.com însă, Laufer s-a născut în Israel la Rishon Lezion.

Alina Si Ilan LauferFoto: Facebook/Alina Laufer

”Laufer a emigrat în România la începutul noului mileniu, după ce tatălui său i-a fost oferit un loc de muncă acolo. Este proprietarul unui grup mare de retail, care include un lanț de produse cosmetice, un lanț de magazine de îmbrăcăminte și proprietăți imobiliare de închiriat. După ce s-a mutat în România, Laufer s-a căsătorit cu Alina, o celebritate locală care a devenit faimoasă după ce a fost prezentatoare la televizor și a participat la spectacole de divertisment și realitate. Alina s-a convertit la iudaism înainte de a se căsători cu Laufer și a învățat ebraica. Ilan are o familie mare în Israel pe care o vizitează adesea împreună cu Alina”, scrie Ynetnews.com în ianuarie 2017.

”Daca în cursul unei viitoare vizite oficiale la București, președintele Rivlin sau premierul Benjamin Netanyahu este invitat să se adreseze Parlamentului și alege să facă acest lucru în ebraică, cel puțin doi oameni prezenți nu vor avea nevoie de traducere. Unul este secretarul de stat recent numit, Ilan Laufer, un expatriat israelian in varsta de 33 de ani care s-a născut în Rishon Lezion și a devenit om de afaceri de succes în București. Celălalt este fostul ambasador al României în Israel, Andreea Pastarnac, care este acum ministru al românilor din străinătate - sau așa cum ea s-a autonumit săptămâna aceasta, ministrul românilor din diasporă.”, scria și Jerusalem Post la începutul anului 2017.

În debutul declarației de marți, Laufer a făcut o scurtă prezentare a realizărilor sale: "Mă numesc Ilan Laufer, din părinţi români, născut în Bucureşti, la Maternitatea Polizu, nu departe de Guvernul României. Am studii superioare făcute la timp, am demonstrat în mediul privat, am reuşit să atrag peste 400 de milioane de euro în România şi să contribui la crearea a foarte multe locuri de muncă, peste o mie. Am demonstrat şi în mandatul meu de ministru la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, inclusiv prin programul Start-up Nation, prin contribuţia mea la legea prevenirii şi a parteneriatului public-privat".

Ilan Laufer, propus de PSD pentru portofoliul de la Dezvoltare, susține că refuzul președintelui Klaus Iohannis de a-l numi în funcție este "un nou act de antisemitism", acuzându-l pe șeful statului că a avut "mai multe ieșiri de sabotare a evreilor", încercând să oprească relațiile cu Ierusalimul.

El a mai spus că va face o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. "În istoria României, Ceauşescu a vândut evrei. Astăzi am certitudinea că şi preşedintele Iohannis a vândut un evreu român. Nu ştiu cui şi nu ştiu pentru câţi bani", a mai acuzat Laufer.

  • O declarație cu mult iz politic și atâta tot. Atitudinea președintelui României în ceea ce privește memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizație evreiască internațională, American Jewish Committee, care i-a conferit anul trecut și o distincție”,a fost reacția directorului Institutului „Elie Wiesel” după declarațiile lui Ilan Laufer.