Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean explică pentru HotNews situaţia Olguţei Vasilescu, respinsă de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de ministru al Transporturilor, dar propusă de PSD în şedinţa de marți seară pentru portofoliul de la Dezvoltare. El spune că șeful statului poate refuza să o numească, pentru că, deși este vorba despre aceeași persoană, este prima propunere, fiind vorba despre un alt portofoliu. Postul nu este vacant însă, tot Iohannis fiind cel care a refuzat să îl revoce din funcție pe Paul Stănescu.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

Zegrean mai afirmă că ieșirea din situație ar fi dialogul președinte - premier, în baza Constituției, care arată că "președintele nu are drept de veto, dar poate cere prim-ministrului să renunțe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcției de membru al Guvernului".

"Olguţa Vasilescu a fost prima propunere pentru Transporturi, a fost refuzată. Nu ştim de ce a fost refuzată, nepotrivirea nu este o motivaţie, în spatele acestei nepotriviri e un dosar care spune de ce nu e potrivită. Dacă a fost nepotrivită acolo, o fi potrivită dincoace? Propunerea ei la Ministerul Dezvoltării e a doua propunere? Este aceeaşi persoană pentru altă funcţie, deci de data asta este prima propunere. Mai mult, postul de la Dezvoltare nu este vacant, pentru că preşedintele a refuzat revocarea lui Paul Stănescu. Și atunci cum vii să numeşti alt ministru pentru un post care nu e vacant?" s-a întrebat retoric fostul președinte al CCR.

El spune că Ieşirea din situaţie ar fi dialogul președinte - premier, în baza Constituției, care arată că "președintele nu are drept de veto, dar poate cere prim-ministrului să renunțe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcției de membru al Guvernului".

"Constituţia impune acest lucru. Răspunsul la toate întrebările pe care ni le pun aceşti domni ce guvernează este în Constituţie, totul e să îl caute și să îl aplice”, a mai spus Augustin Zegrean.

Zegrean a amintit de o decizie CCR din 2007, când premierul de la acea vreme Călin Popescu Tăriceanu a sesizat Curtea pe un conflict juridic de natură constituțională între președinte și Guvern. Sesizarea a fost formulată, în urma refuzului președintelui de a-l numi pe Adrian Cioroianu în funcția de ministru de Externe, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Premierul de atunci a sesizat CCR arătând că, deși "avea obligația legală de a declara, de îndată, vacantă funcția", șeful statului a refuzat să îl numească pe Adrian Mihai Cioroianu în funcția de ministru.

Curtea Constituțională a arătat atunci că, "în exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 85 alin. (2) din Constituție, Președintele României nu are un drept de veto, dar poate cere primului-ministru să renunțe la propunerea făcută, atunci când constată că persoana propusă nu îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcției de membru al Guvernului".

Liderii PSD s-au reunit marți seară într-o ședință a Biroului Politic Național al PSD, la care a luat parte și premierul Viorica Dăncilă, după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o numi pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Social-democrații au votat ca Lia Olguța Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor, potrivit unor surse politice.

CITEȘTE ȘI:UPDATE Iohannis aprobă parțial remanierea guvernamentală. Președintele a lăsat-o pe Olguța Vasilescu fără minister și a respins revocarea lui Paul Stănescu. Ce prevede procedura