Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a aprobat mare parte din propunerile de noi miniștri, deși a susținut că întreaga remaniere guvernamentală este o soluție proastă. Șeful statului a respins revocarea din funcție a vicepremierului Paul Stănescu, care ocupa și funcția de ministru al Dezvoltării, post pentru care era propus Ilan Laufer. De asemenea, Iohannis a acceptat revocarea din funcția de ministru al Muncii a Olguței Vasilescu, dar a respins numirea ei în funcția de ministru al Transporturilor. Prin urmare, Lia Olguța Vasilescu nu mai face parte din Guvernul Dăncilă, în timp ce Lucian Șova își păstrează portofoliul Transporturilor. Și Paul Stănescu rămâne în Executiv. Mai Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul șef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea Ministerului Justiției pe Norica Nicolai.

Klaus IohannisFoto: HotNews / DP

Miniștrii acceptați de președintele Klaus Iohannis au depus jurământul între timp în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis în care anunță decizia privind remanierea guvernamentală:

”Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost, și este în continuare, soluția înlocuirii acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme României.

Dar, până atunci, avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să țin cont de câteva lucruri aici.

În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în fața unei provocări grele. Președinția Consiliului Uniunii Europene pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele își fac treaba, fiecare expert își face treaba și abordarea României este una coerentă. În concluzie, este nevoie de miniștri care performează foarte bine.

Al doilea lucru de care trebuie să ținem cont este că mai avem foarte, foarte puțin timp. Deja au început și sunt în plină desfășurare vizitele pe care le primim din partea instituțiilor europene pentru a ne ajuta să ne pregătim, pentru a discuta și, da, de ce să nu o spunem, pentru a verifica dacă suntem pregătiți pentru a prelua această Președinție. Deci, trebuie să acționăm repede.

Având în vedere aceste lucruri, am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate.

Așadar, se revocă din funcția de membru al Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran, se ia act de demisia ministrului Fifor și se numesc în funcția de membru al Guvernului următorii: domnul Leș, ministrul Apărării, domnul Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, domnul Bădălău, ministrul Economiei, domnul Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, domnul Matei, ministrul Tineretului și Sportului.

Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate.

Depunerea jurământului va avea loc astăzi, la ora 15:30, în această sală. Vă mulțumesc!”

Președintele are dreptul să refuze o singură dată propunerile de miniștri.

CITEȘTE ȘI: Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru / Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană

Schimbările din Cabinetul Dăncilă propuse în urma ședinței de luni a Comitetului Executiv al PSD:

Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor, în locul lui Lucian Șova.

Marius Budăi la Ministerul Muncii, în locul Liei Olguța Vasilescu

Gabriel Leș la Ministerul Apărării, în locul lui Mihai Fifor, care a demisionat

Niculae Bădălău la Ministerul Economiei, în locul lui Dănuț Andrușcă

Alexandru Petrescu la Ministerul Comunicațiilor, în locul lui Bogdan Cojocaru

Daniel Breaz la Ministerul Culturii, în locul lui George Ivașcu

Bogdan Matei la Ministerul Tineretului și Sportului, în locul Ioanei Bran

Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, în locul lui Paul Stănescu.