Miniștrii acceptați de președintele Klaus Iohannis în cadrul remanierii guvernamentale au depus jurământul în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni. Evenimentul este marcat însă de absența propunerilor PSD pentru Transporturi și Dezvoltare - Lia Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, nominalizarea lor fiind respinsă de șeful statului. De la ceremonie a lipsit și vicepremierul Paul Stănescu, propus pentru a fi înlocuit și păstrat însă în funcție de către șeful statului.

Viorica Dancila si Klaus Iohannis la CotroceniFoto: Presidency.ro

De la Palatul Cotroceni au lipsit președinții camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Au fost prezenți premierul Viorica Dăncilă și câțiva dintre miniștri, dar nu și vicepremierul Paul Stănescu, propus pentru a fi înlocuit și păstrat însă în funcție de către șeful statului.

Șeful statului a plecat imediat după ceremonie, fără a face declarații, lăsându-i în sală pe Viorica Dăncilă și pe miniștri.

Noii membri au Guvernului care își pot prelua mandatul sunt:

  • Ecaterina Andronescu, ministrul Educației
  • Gabriel Leș, ministrul Apărării,
  • Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale în locul Liei Olguța Vasilescu,
  • Niculae Bădălău, ministrul Economiei,
  • Daniel Breaz, ministrul Culturii și Identității Naționale,
  • Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale
  • Bogdan Matei, ministrul Tineretului și Sportului.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu va semna decretele de numire în funcția de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguța Vasilescu și pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

În același timp, șeful statului a anunțat că a semnat decretul de revocare a Liei Olguța Vasilescu de la ministerul Muncii, însă nu anunțat că a semnat decretele de revocare pentru Paul Stănescu (Dezvoltare) și Lucian Șova (Transporturi).

Potrivit vicepreședintelui PSD al Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, partidul ar putea lua în calcul sesizarea CCR pentru conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Președinție.